Φυσικές θεραπείες

Ποια είναι τα οφέλη του βουτύρου κακάο;

Το βούτυρο κακάο είναι μια δημοφιλής σπιτική θεραπεία που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να προάγουν την υγεία του δέρματος. Τι λένε οι έρευνες για τα οφέλη του βουτύρου κακάο; Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το βούτυρο κακάο για τα οφέλη του στην υγεία εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Οι έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να βελτιώσει το δέρμα και μπορεί να έχει αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Η έρευνα σχετικά με αυτά τα οφέλη είναι, ωστόσο, περιορισμένη. Οι περισσότερες μελέτες επικεντρώνονται στη σκόνη κακάο, η οποία έχει συγκεκριμένες ιδιότητες που θα μπορούσαν να προάγουν την υγεία του δέρματος. Ελάχιστες έρευνες έχουν εξετάσει κατά πόσον τα οφέλη αυτά επεκτείνονται και στο βούτυρο κακάο.

Τι είναι το βούτυρο κακάο;

Το βούτυρο κακάο είναι ένα είδος φυτικού λίπους που προέρχεται από κόκκους κακάο. Οι κατασκευαστές εξάγουν κρεμώδες βούτυρο κακάο από τους κόκκους με ζύμωση, ξήρανση, ψήσιμο και στη συνέχεια συμπίεση. Μετατρέπουν το υπόλοιπο τμήμα σε σκόνη κακάο. Το βούτυρο κακάο είναι ένα κοινό ενεργό συστατικό σε λοσιόν και κρέμες. Σύμφωνα με ορισμένες ιστορικές πηγές, οι άνθρωποι καταναλώνουν ή χρησιμοποιούν το κακάο με άλλους τρόπους από το 460 μ.Χ. Σε πιο πρόσφατες εποχές, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το κακάο έχει διάφορες ιδιότητες, συμπεριλαμβανομένων αντιφλεγμονωδών και αντιοξειδωτικών επιδράσεων. Πολλές από αυτές τις ιδιότητες οφείλονται σε ουσίες που περιέχει η σκόνη κακάο, όπως η κατεχίνη. Το βούτυρο κακάο μπορεί επίσης να έχει οφέλη για την υγεία. Το βούτυρο κακάο είναι επίσης βασικό συστατικό της σοκολάτας. Η σοκολάτα αποτελείται από βούτυρο κακάο και σκόνη κακάο, συχνά με γάλα και ζάχαρη.

Ποια είναι τα οφέλη του βουτύρου κακάο;

  1. Ενίσχυση της υγείας του δέρματος

Πολλά προϊόντα περιποίησης του δέρματος περιέχουν βούτυρο κακάο, συμπεριλαμβανομένων ενυδατικών και αντιγηραντικών κρεμών. Τα προϊόντα αυτά ισχυρίζονται ότι έχουν πολλά οφέλη για την υγεία του δέρματος, όπως η ανακούφιση του ξηρού δέρματος και η βελτίωση της ελαστικότητας του δέρματος. Το κακάο περιέχει διάφορα αντιοξειδωτικά που ονομάζονται πολυφαινόλες, οι οποίες είναι μια ομάδα χημικών ουσιών φυτικής προέλευσης με μια σειρά από πιθανά οφέλη για την υγεία. Αυτές οι πολυφαινόλες μπορεί να έχουν οφέλη για την καλή υγεία του δέρματος, όπως η μείωση της φλεγμονής και η προστασία του δέρματος από τις βλάβες του ήλιου. Αυτές οι πολυφαινόλες βρίσκονται κυρίως στη σκόνη κακάο, όχι απαραίτητα στο βούτυρο κακάο. Παρά το γεγονός ότι αποτελεί ενεργό συστατικό σε πολλά προϊόντα περιποίησης του δέρματος, υπάρχουν ελάχιστες άμεσες αποδείξεις ότι το βούτυρο κακάο βελτιώνει αποτελεσματικά την υγεία του δέρματος. Μια μελέτη σε κύτταρα δείχνει ότι οι πολυφαινόλες του κακάο βελτίωσαν την ελαστικότητα του δέρματος και τη γήρανση του δέρματος και πρότεινε ότι το βούτυρο κακάο μπορεί να ενισχύσει αυτά τα αποτελέσματα. Ωστόσο, αυτή ήταν μια μικρής κλίμακας μελέτη και οι επιστήμονες πρέπει να διεξάγουν περισσότερες έρευνες προτού γνωστοποιηθούν οι ακριβείς επιδράσεις του βουτύρου κακάο στο δέρμα.

  1. Ενυδάτωση του δέρματος

Το βούτυρο κακάο είναι βασικό συστατικό σε πολλά ενυδατικά προϊόντα για το δέρμα. Ορισμένοι άνθρωποι χρησιμοποιούν καθαρό βούτυρο κακάο για να ανακουφίσουν το ξηρό δέρμα. Όπως και άλλα φυσικά ενυδατικά, όπως το λάδι καρύδας, το βούτυρο κακάο αποτελείται κυρίως από λιπαρά οξέα. Αυτά τα λίπη μπορούν να βοηθήσουν στο σχηματισμό ενός προστατευτικού στρώματος στο δέρμα, εμποδίζοντας τη διαφυγή της υγρασίας και, επομένως, σταματώντας την ξηροδερμία. Ορισμένοι άνθρωποι χρησιμοποιούν επίσης το βούτυρο κακάο για να ανακουφίσουν την ξηρότητα του δέρματος από κοινές δερματικές παθήσεις, όπως το έκζεμα και η ψωρίαση. Ενώ αυτό λειτουργεί για ορισμένους ανθρώπους, δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι θα λειτουργήσει για όλους.

  1. Πρόληψη των ραγάδων

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το βούτυρο κακάο μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη ραγάδων, ειδικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ορισμένοι γιατροί και μαίες μπορεί να συμβουλεύουν τη χρήση βουτύρου κακάο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να μειωθεί ο κίνδυνος ραγάδων, αλλά δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η χρήση βουτύρου κακάο θα το επιτύχει αυτό. Μια ανασκόπηση αναφέρει ότι αρκετές μελέτες απέτυχαν να βρουν αποδείξεις ότι το βούτυρο κακάο προλαμβάνει τις ραγάδες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Προσθέτουν ότι δεν υπάρχει επίσης καμία απόδειξη ότι οποιαδήποτε τοπική κρέμα προλαμβάνει τις ραγάδες.Οι ραγάδες είναι ένα φυσικό μέρος της εγκυμοσύνης και πολλές από αυτές θα ξεθωριάσουν με την πάροδο του χρόνου.

Διατροφή βουτύρου κακάο

Το καθαρό βούτυρο κακάο είναι βρώσιμο. Ωστόσο, περιέχει ένα μείγμα μονοακόρεστων και κορεσμένων λιπαρών και λίγων θρεπτικών συστατικών. Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA), μία κουταλιά της σούπας (tbs) ή 13,6 γραμμάρια (g) βούτυρο κακάο έχει τις ακόλουθες θρεπτικές αξίες:

  • 120 θερμίδες
  • 13,6 g λίπους
  • Το βούτυρο κακάο περιέχει επίσης μικρές ποσότητες βιταμίνης Ε και βιταμίνης Κ.

Υπάρχουν παρενέργειες;

Το βούτυρο κακάο είναι ασφαλές για χρήση στο δέρμα. Το καθαρό βούτυρο κακάο δεν περιέχει συστατικά που είναι πιθανό να προκαλέσουν προβλήματα στους περισσότερους ανθρώπους. Οι άνθρωποι μπορούν να τρώνε καθαρό βούτυρο κακάο, αλλά δεν πρέπει να καταναλώνουν προϊόντα με βούτυρο κακάο που έχουν σχεδιαστεί για το δέρμα. Όπως συμβαίνει με πολλά προϊόντα περιποίησης του δέρματος, τα σκευάσματα βουτύρου κακάο μπορεί να περιέχουν άλλα συστατικά που θα μπορούσαν να ερεθίσουν το δέρμα. Ελέγχετε πάντα την ετικέτα για πιθανούς ερεθιστικούς παράγοντες.

Περίληψη

Το βούτυρο κακάο είναι ένα είδος λίπους που προέρχεται από την επεξεργασία των κόκκων κακάο. Είναι το κύριο συστατικό της σοκολάτας και πολλοί άνθρωποι το χρησιμοποιούν ως τοπική θεραπεία για τα πιθανά οφέλη του στο δέρμα. Το βούτυρο κακάο θα μπορούσε να βοηθήσει στην προώθηση της υγείας του δέρματος και στην ενυδάτωση του δέρματος. Αν και πολλοί άνθρωποι θεωρούν το βούτυρο κακάο ευεργετικό, προς το παρόν δεν υπάρχουν πολλά επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς. Περισσότερες έρευνες σε αυτόν τον τομέα μπορεί να παράσχουν κάποια στοιχεία για τα οφέλη του βουτύρου κακάο στο μέλλον.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

FoodData Central Search Results https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/171421/nutrients

Cocoa and Chocolate in Human Health and Disease https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4696435/

Cocoa polyphenols and their influence on parameters involved in ex vivo skin restructuring https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1468-2494.2008.00457.x

Updated McDonald Criteria Expected to Speed the Diagnosis of MS and Reduce Misdiagnosis https://www.nationalmssociety.org/NationalMSSociety/media/MSNationalFiles/Research/Updated_McDonald_Criteria_Likely_To_Speed_MS_Diagnosis_And_Reduce_Misdiagnosis.pdf

Cocoa and Chocolate in Human Health and Disease https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4696435/