Διατροφή

Ποια φρούτα περιέχουν την περισσότερη ζάχαρη;

Τα φρούτα είναι ωφέλημα για την υγεία, γιατί περιέχουν φυτικές ίνες και πολλά θρεπτικά συστατικά. Την ίδια στιγμή όμως, περιέχουν και ένα είδος φυσικής ζάχαρης, η οποία ποικίλει από φρούτο σε φρούτο.

Ποια φρούτα περιέχουν την περισσότερη ζάχαρη;

1. Μπανάνες

Μια μέση μπανάνα περιέχει 14 γραμμάρια ζάχαρης. Αν θέλετε να χάσετε βάρος και το ποσοστό αυτό σας φαίνεται πολύ, τότε μοιράστε την στη μέση και προσθέστε την σε κομματάκια στα δημητριακά σας.

2. Σταφύλια

Ένα φλιτζάνι σταφύλια περιέχει περίπου 23 γραμμάρια ζάχαρης. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν και αυτή η ποσότητα είναι αρκετή, όλοι μας τείνουμε να τρώμε πολλά περισσότερα. Βάλτε μισό φλιτζάνι σταφύλια στο ψυγείο και αφήστε τα να παγώσουν καλά πριν τα φάτε. Τα παγωμένα σταφύλια εκτός από την δροσιά τους τις ζέστες ημέρες του καλοκαιριού, θα σας ωθήσουν να φάτε πιο αργά επειδή είναι παγωμένα, δίνοντας χρόνο στον οργανισμό σας να καταλάβει ότι χόρτασε, οπότε θα καταναλώσετε λιγότερα.

3. Αχλάδια

Ένα μεσαίο αχλάδι περιέχει 17 γραμμάρια ζάχαρης. Εάν προσπαθείτε να μειώσετε τη συνολική ζάχαρη που καταναλώνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας, μην το φάτε ολόκληρο. Μοιράστε το στη μέση και προσθέστε το σε ένα γιαουρτάκι με λίγα λιπαρά ή σε μια σαλάτα.

4. Μάνγκο

Ένα μάνγκο περιέχει το τεράστιο ποσό των 45 γραμμάριων ζάχαρης. Ως εκ τούτου, δεν αποτελεί την καλύτερη επιλογή όσων προσπαθούν να χάσουν βάρος. Μπορείτε να απολαύσετε μόνο μερικές φέτες.

5. Σύκα

Δύο σύκα μεσαίου μεγέθους, περιέχουν 16 γραμμάρια ζάχαρης. Εάν προσπαθείτε να ελέγξετε τη ζάχαρη που καταναλώνετε για να χάσετε βάρος, χρησιμοποιείστε μόνο δύο σύκα σε σαλάτες ή για να προσθέσετε μια εξωτική γεύση σε άπαχα κρέατα, όπως το κοτόπουλο χωρίς δέρμα.

6. Καρπούζι

Μια μεσαία φέτα καρπουζιού περιέχει 17 γραμμάρια ζάχαρης. Το καρπούζι είναι πλούσιο σε νερό και περιέχει ειδικά μεταλλικά στοιχεία που ονομάζονται ηλεκτρολύτες και είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται το σώμα μετά από αρκετή ώρα έκθεσης στον ήλιο. Καταναλώστε μόνο μια δύο φέτες την ημέρα.

7. Κεράσια

Τα κεράσια είναι ένα ιδιαίτερα γλυκό φρούτο και ως εκ τούτου περιέχουν αρκετή ζάχαρη. Ένα φλιτζάνι κεράσια περιέχει 18 γραμμάρια ζάχαρης. Αν λοιπόν γεμίσετε ένα μεγάλο μπολ με κεράσια και αρχίσετε να τρώτε, θα χάσετε το μέτρημα της ζάχαρης που θα καταναλώσετε γι’ αυτό να είστε προσεκτικοί.

Ποια φρούτα περιέχουν τη λιγότερη ζάχαρη;

Μπορεί τα περισσότερα φρούτα να είναι πλούσια σε ζάχαρη, αλλά όχι όλα. Υπάρχουν φρούτα που περιέχουν αμελητέες ποσότητες ζάχαρης και μπορείτε να τα φάτε –σχεδόν- άφοβα.

1. Αβοκάντο

Ένα ολόκληρο αβοκάντο περιέχει μόνο 1,33 γραμμάρια ζάχαρης. Μπορείτε να το προσθέσετε στη σαλάτα σας ή στο τοστ σας. Υπενθυμίζεται ότι παρόλο που τα αβοκάντο περιέχουν ελάχιστη ζάχαρα, εν τούτοις είναι πλούσια σε θερμίδες, οπότε αν θέλετε να χάσετε βάρος δεν είναι τόσο καλή ιδέα να τα τρώτε καθημερινά.

2. Γκουάβα

Ένα γκουάβα περιέχει 5 γραμμάρια ζάχαρης και περίπου 3 γραμμάρια φυτικές ίνες (περισσότερες από όσες περιέχει μια μερίδα καστανό ρύζι ή μια φέτα ψωμί ολικής αλέσεως). Αν θέλετε προσθέστε γκουάβα και στους χυμούς σας για περισσότερες ίνες.

3. Σμέουρα

Τα σμέουρα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Συγκεκριμένα, περιέχουν 5 γραμμάρια ζάχαρης και 8 γραμμάρια φυτικών ινών ανά φλιτζάνι. Να θυμάστε ότι οι φυτικές ίνες θα σας κάνουν να νιώθετε πιο χορτασμένοι, οπότε αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, τα σμέουρα αποτελούν μια καλή επιλογή, είτε τα φάτε μόνα τους, είτε τα προσθέσετε σε κάποια συνταγή.

4. Πεπόνι

Μια μεσαία φέτα πεπονιού – σε αντίθεση με το καρπούζι- περιέχει μόλις 5 γραμμάρια ζάχαρης. Δοκιμάστε το με λίγο τυρί.

5. Παπάγια

Η παπάγια είναι αρκετά μεγάλη και ως εκ τούτου, η μισή παπάγια είναι αρκετά χορταστική και περιέχει μόλις 6 γραμμάρια ζάχαρης. Προσθέστε την στο γιαούρτι σας ή σε παγωτό γιαούρτι, για να απολαύσετε μια εξωτική τροπική γεύση.

6. Φράουλες

Ένα φλιτζάνι με ολόκληρες φράουλες περιέχει 7 γραμμάρια ζάχαρης. Προσθέστε φράουλες στο γιαούρτι ή στη σαλάτα σας.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Which Fruits Have the Most Sugar? https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-fruit-sugar

Intake of 100% Fruit Juice Is Associated with Improved Diet Quality of Adults: NHANES 2013–2016 Analysis https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6836193/

Sweet Stuff – How sugars and sweeteners affect your health https://www.nujournal.com/life/lifestyle-columns/2016/03/27/sweet-stuff-how-sugars-and-sweeteners-affect-your-health/