Εγκυμοσύνη

Πολλαπλές κυήσεις: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα δίδυμα και τα τρίδυμα;

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τους πολύδυμους τοκετούς;

Τι είναι πολύδυμες κυήσεις;

Τα μωρά που μεγαλώνουν ταυτόχρονα στη μήτρα της μητέρας τους, ονομάζονται «πολλαπλάσια». Μερικές φορές είναι εντελώς πανομοιότυπα στην όψη (πανομοιότυπα πολλαπλάσια), ενώ άλλες φορές μοιάζουν σαν συνηθισμένα αδέρφια (αδελφικά πολλαπλάσια).

1. Πανομοιότυπα δίδυμα

Το ωάριο για να γονιμοποιηθεί χρειάζεται ένα σπερματοζωάριο. Στην περίπτωση που το γονιμοποιημένο ωάριο χωριστεί στα δύο, τότε τα μωρά που θα γεννηθούν θα είναι πανομοιότυπα δίδυμα και θα μοιάζουν εντελώς μεταξύ τους γιατί θα γεννηθούν από το ίδιο ζυγωτό.

2. Αδελφικά δίδυμα

Από την ωοθήκη μιας γυναίκας ενδέχεται να βγουν δυο και όχι ένα ωάριο σε ένα μήνα. Στην περίπτωση που και τα δυο ωάρια γονιμοποιηθούν από διαφορετικό σπέρμα, τότε θα προκύψουν αδελφικά δίδυμα, τα οποία θα μοιάζουν όπως μοιάζουν δυο αδέρφια από διαφορετικούς τοκετούς και φυσικά μπορεί να είναι και διαφορετικού φύλου, δηλαδή αγόρι-κορίτσι δίδυμα.

3. Ίδια μαμά, διαφορετικός μπαμπάς

Στην περίπτωση που μια γυναίκα έχει δυο ωάρια κατά τη διάρκεια της γόνιμης περιόδου του κύκλου της, τότε αυτά μπορούν να γονιμοποιηθούν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, ακόμη και από διαφορετικούς άνδρες. Ως εκ τούτου, είναι δυνατόν να γεννηθούν πολλαπλάσια από διαφορετικούς πατεράδες.

Πώς γεννιούνται τα δίδυμα ή πολύδυμα;

Ο πιο πιθανός και ασφαλής τρόπος γέννησης των πολύδυμων κυήσεων είναι η καισαρική τομή. Η καισαρική τομή προφυλάσσει τόσο την υγεία της μητέρας, όσο και την υγεία των μωρών.

Γιατί μερικές γυναίκες είναι πιο πιθανόν να αποκτήσουν δίδυμα ή τρίδυμα;

Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τις πιθανότητες μιας γυναίκας να αποκτήσει δίδυμα ή τρίδυμα.

1. Φάρμακα γονιμότητας

Όταν μια γυναίκα δυσκολεύεται να μείνει έγκυος, ο γιατρός συνήθως της συνταγογραφεί φάρμακα γονιμότητας, τα οποία ωθούν τις ωοθήκες να απελευθερώνουν περισσότερα από ένα ωάριο κάθε μήνα, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να γονιμοποιηθούν και τα δύο (ή πιο σπάνια και τα τρία).

2. Γονιμοποίηση in vitro

Η in vitro γονιμοποίηση είναι η διαδικασία κατά την οποία ο γιατρός γονιμοποιεί τα ωάρια που πήρε από τις ωοθήκες της μητέρας με το σπέρμα του άντρα, έξω από το σώμα της γυναίκας και ακολούθως τα τοποθετεί στη μήτρα. Για κάθε ενδεχόμενο, ο γιατρός τοποθετεί στην μήτρα της μητέρας περισσότερα γονιμοποιημένα ωάρια και ως εκ τούτου, η πιθανότητα να αναπτυχθούν 2 ή περισσότερα έμβρυα είναι μεγάλη.

3. Ύψος μητέρας

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι ψηλότερες γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν δίδυμα. Μελέτες δείχνουν ότι μια ορμόνη που μοιάζει με την ινσουλίνη και αφορά το ύψος (IGF), ωθεί τις ωοθήκες να απελευθερώνουν περισσότερα ωάρια κάθε μήνα, με αποτέλεσμα οι πιθανότητες διδύμων ή τριδύμων να αυξάνονται. Σε κάθε περίπτωση όμως, χρειάζεται περαιτέρω μελέτη για επιβεβαίωση αυτού του αποτελέσματος.

5. Ηλικία μητέρας

Οι γυναίκες άνω των 30 ετών είναι πιο πιθανόν να αποκτήσουν δίδυμα, συγκριτικά με τις μικρότερες γυναίκες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό το αποτέλεσμα ενδέχεται να οφείλεται στο ότι το σώμα μιας γυναίκας άνω των 30 ετών, παράγει περισσότερη ορμόνη διέγερσης των ωοθηκών στην προσπάθεια του να ωθήσει τις ωοθήκες να απελευθερώσουν το ωάριο. Ως αποτέλεσμα, η πιθανότητα να απελευθερωθούν δύο ωάρια ταυτόχρονα και να γονιμοποιηθούν είναι μεγαλύτερη.

6. Γάλα

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που έπιναν περισσότερο γάλα ή κατανάλωναν γαλακτοκομικά προϊόντα, είχαν περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν δίδυμα. Μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι το γάλα ωθεί το σώμα να παράξει περισσότερη ορμόνη IGF, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση περισσοτέρων ωαρίων στον καταμήνιο κύκλο.

Ποιες επιπλοκές μπορούν να προκύψουν στις πολύδυμες κυήσεις;

Πρόωρος τοκετός

Ο πρόωρος τοκετός είναι η πιο κοινή επιπλοκή στις πολύδυμες κυήσεις. Ένα μωρό θεωρείται «πλήρες ημερών» στις 39 με 40 εβδομάδες κύησης, αλλά τα περισσότερα δίδυμα γεννιούνται πρόωρα περίπου στις 37 εβδομάδες. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς, συγκριτικά με την μονή εγκυμοσύνη, τα δίδυμα και τα τρίδυμα είναι 6 φορές πιθανότερο να γεννηθούν πρόωρα. Σημειώνεται ότι τα μωρά που γεννιούνται πριν τις 32 εβδομάδες είναι πιθανόν να αντιμετωπίζουν προβλήματα με την όραση και την ακοή τους ή να έχουν κάποια εγκεφαλική βλάβη.

Προεκλαμψία

Η προεκλαμψία είναι μια κατάσταση κατά την οποία η αρτηριακή πίεση ανεβαίνει σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η προεκλαμψία μπορεί να προκύψει σε οποιαδήποτε εγκυμοσύνη, αλλά είναι πιο συχνή στις πολύδυμες κυήσεις. Τα συμπτώματα της προεκλαμψίας είναι: υψηλή αρτηριακή πίεση, πονοκέφαλος, προβλήματα όρασης, ναυτία και εμετός.

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

+ 7 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

All About Twins, Triplets, and More https://www.webmd.com/baby/ss/slideshow-multiple-births

Taller Women Are More Likely To Have Twins, Obstetrician's Study Confirms https://www.sciencedaily.com/releases/2006/09/060923104930.htm

Wired to Be Social: The Ontogeny of Human Interaction https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0013199

The influence of chorionicity, amniocity and type of twins development on the twins pre-birth mortality and occurrence of congenital abnormalities in fetus from twin pregnancies https://www.researchgate.net/publication/286181694_The_influence_of_chorionicity_amniocity_and_type_of_twins_development_on_the_twins_pre-birth_mortality_and_occurrence_of_congenital_abnormalities_in_fetus_from_twin_pregnancies

11 Things You Didn't Know About Twin Pregnancies https://www.webmd.com/baby/features/11-things-you-didnt-know-about-twin-pregnancies

BEING PREGNANT WITH TWINS, TRIPLETS AND OTHER MULTIPLES https://www.marchofdimes.org/complications/being-pregnant-with-twins-triplets-and-other-multiples.aspx

BEING PREGNANT WITH TWINS, TRIPLETS AND OTHER MULTIPLES https://www.marchofdimes.org/complications/being-pregnant-with-twins-triplets-and-other-multiples.aspx