Ψυχική υγεία

Πώς ενισχύει η βόλτα με το σκύλο την ψυχική μας υγεία;

Γιατί η βόλτα με το σκύλο σας κάνει καλό στην ψυχική σας υγεία;

Μελέτες δείχνουν ότι το να περνάτε χρόνο με ένα κατοικίδιο ζώο είναι καλό για εσάς για διάφορους λόγους, από την ενθάρρυνση της τακτικής άσκησης μέχρι την παροχή συντροφικότητας.

Το 2019, έρευνα του Πανεπιστημίου του Warwick διαπίστωσε ότι η αλληλεπίδραση με έναν σκύλο βοήθησε στη μείωση του άγχους. Οι φοιτητές του πανεπιστημίου ανέλαβαν είτε να παρακολουθήσουν βίντεο με έναν σκύλο είτε να παίξουν με έναν σκύλο πριν αξιολογήσουν τη διάθεσή τους σε μια έρευνα. Παρόλο που όλοι οι φοιτητές ένιωθαν λιγότερο αγχωμένοι μετά, εκείνοι που αλληλεπίδρασαν άμεσα με έναν σκύλο βίωσαν μεγαλύτερη μείωση του άγχους.

Οι σκύλοι είναι ένας πολύ καλός λόγος για να βγείτε έξω και να περπατήσετε.

Ποια είναι τα οφέλη της βόλτας με το σκύλο σας;

Η χαρά που δείχνουν τα σκυλιά στην προοπτική μιας βόλτας και το γεγονός ότι ξέρουν ότι είναι ευτυχισμένα, βοηθάει και εσάς να αισθάνεστε πιο ευτυχισμένοι. Το να είστε με το κατοικίδιό σας έχει πραγματικό, θετικό αντίκτυπο στην ψυχική σας υγεία, οπότε το να βγείτε μια βόλτα μαζί τους πρέπει να είναι κάτι που κερδίζουν όλοι.

  1. Οι ιδιοκτήτες σκύλων ασκούνται περισσότερο

Οι ιδιοκτήτες σκύλων τείνουν επίσης να ασκούνται περισσότερο , γεγονός που είναι γνωστό ότι ενισχύει την ψυχική μας υγεία. Είτε πρόκειται για μια γρήγορη βόλτα στο κοντινό σας πάρκο είτε για μια μεγαλύτερη βόλτα στην εξοχή, οι τακτικοί περίπατοι και η σωματική δραστηριότητα πυροδοτούν την απελευθέρωση χημικών ουσιών όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, οι οποίες ενισχύουν τη διάθεση και μειώνουν το στρες.

Επιπλέον, η έρευνα δείχνει ότι το να πηγαίνετε μια βόλτα με έναν σκύλο – αντί να περπατάτε μόνοι σας – μπορεί να είναι ακόμη πιο ευεργετικό. Μια μελέτη του 2021 από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας Υγείας των Ζώων στο Τόκιο διαπίστωσε ότι το να βγείτε έξω με τον σκύλο σας συμβάλλει στην ενίσχυση της χημικής ουσίας του εγκεφάλου GABA (γ-αμινοβουτυρικό οξύ), η οποία μας βοηθά να ηρεμήσουμε.

  1. Το να βρίσκεστε στην εξοχή σας κάνει καλό

Μπορεί να έχετε αισθανθεί κάποια στιγμή καλύτερα μετά από μια βόλτα, είναι γνωστό ότι το να περνάτε χρόνο έξω από το σπίτι είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να ενισχύσετε την υγεία και την ευτυχία σας. Μελέτη του King’s College του Λονδίνου διαπίστωσε ότι το να βρισκόμαστε ανάμεσα σε δέντρα και το κελάηδισμα των πουλιών είναι ευεργετικό για την ψυχολογική μας υγεία.

Και δεν χρειάζεται επίσης πολύς χρόνος για να αποκομίσετε τα οφέλη της μεγάλης υπαίθρου. Το 2020, ερευνητές του Πανεπιστημίου Cornell διαπίστωσαν ότι μόλις δέκα λεπτά σε ένα φυσικό περιβάλλον μπορούν να μας βοηθήσουν να νιώσουμε πιο ευτυχισμένοι και να μειώσουμε τις επιπτώσεις τόσο του σωματικού όσο και του ψυχικού στρες.

Επιπλέον, η αίσθηση του ήλιου – και του ανέμου ή της βροχής – στο πρόσωπό σας μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε πιο προσγειωμένοι αν αισθάνεστε ανήσυχοι ή αγχωμένοι. Η βόλτα με τον σκύλο σας μπορεί να είναι μια μορφή ενσυνειδητότητας, μια τεχνική χαλάρωσης που περιλαμβάνει την προσοχή σε ό,τι συμβαίνει μέσα σας και γύρω σας, στιγμή προς στιγμή.

Σας βοηθά να βγείτε από το μυαλό σας και να είστε πιο παρόντες στα γεγονότα. Το να είστε παρών σημαίνει να μην ανησυχείτε για το τι συνέβη στο παρελθόν ή να σκέφτεστε τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον. Αντ’ αυτού, η εστίασή σας είναι στο παρόν, κάτι που σας βοηθάει πολύ να διαχειριστείτε αγχωτικές καταστάσεις και δύσκολα συναισθήματα. Φορέστε λοιπόν τα παπούτσια σας για περπάτημα και πιάστε το λουρί του σκύλου σας.


+ 6 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Paws for Thought: A Controlled Study Investigating the Benefits of Interacting with a House-Trained Dog on University Students Mood and Anxiety https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31640244/

Dog owners are more likely to meet physical activity guidelines than people without a dog: An investigation of the association between dog ownership and physical activity levels in a UK community https://www.nature.com/articles/s41598-019-41254-6

Effects of physical exercise on anxiety, depression, and sensitivity to stress: a unifying theory https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11148895/

Hormonal and Neurological Aspects of Dog Walking for Dog Owners and Pet Dogs https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8465204/

Urban Mind: Using Smartphone Technologies to Investigate the Impact of Nature on Mental Well-Being in Real Time https://www.researchgate.net/publication/323475031_Urban_Mind_Using_Smartphone_Technologies_to_Investigate_the_Impact_of_Nature_on_Mental_Well-Being_in_Real_Time

Minimum Time Dose in Nature to Positively Impact the Mental Health of College-Aged Students, and How to Measure It: A Scoping Review https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2019.02942/full