Ορθοπαιδικά

Πώς εξαπλώνεται ο πόνος στο σώμα;

Ο πόνος ξεκινά συνήθως από ένα σημείο του σώματος, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα μείνει εκεί. Με την πάροδο του χρόνου μπορεί να εξαπλωθεί και σε άλλα σημεία του σώματος ή να αρχίσει να αντανακλά σε άλλα σημεία του σώματος, δυσκολεύοντας τη θεραπεία.

Πώς εξαπλώνεται ο πόνος σε άλλα σημεία του σώματος;

1. Υπερβολική πίεση στην μια πλευρά του σώματος

Ένας κοινός τρόπος με τον οποίο ο πόνος εξαπλώνεται σε άλλα σημεία του σώματος είναι η άσκηση υπερβολικής πίεσης στην μια πλευρά του σώματος. Ειδικότερα, όταν ένα σημείο του σώματός μας πονάει, όπως για παράδειγμα το δεξί μας γόνατο, για να αντισταθμίσουμε τον πόνο, ασκούμε περισσότερη πίεση στο αριστερό πόδι. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η πρόσθετη πίεση στο αριστερό πόδι, οδηγεί σε πόνο. Μάλιστα, οι φυσιολογικοί μηχανισμοί του σώματος διαταράσσονται και πριν το καταλάβουμε αρχίζει ο πόνος και στο κάτω μέρος της πλάτης, διότι οι μυς σφίγγουν και γίνονται δύσκαμπτοι. Ο πόνος της πλάτης μπορεί επίσης να εξαπλωθεί και στο ισχίο και να φτάσει μέχρι την σπονδυλική στήλη και τον λαιμό.

2. Σημεία ενεργοποίησης

Τα σημεία ενεργοποίησης είναι στην ουσία μυς του σώματος που είναι σφικτοί και ευαίσθητοι όταν τους πιέζουμε. Οι εν λόγω μυς μπορούν να προκαλέσουν πόνο σε διαφορετικά σημεία του σώματος από το σημείο που βρίσκονται. Για παράδειγμα, σημεία ενεργοποίησης αναπτύσσονται γύρω από τον τραπεζοειδή μυ, δηλαδή τον μυ που εκτείνεται από τον λαιμό, στο πάνω μέρος της πλάτης και τις ωμοπλάτες εξαιτίας της παρατεταμένης χρήσης υπολογιστή και κινητού. Αυτός ο μυς λοιπόν, αρχίζει να πιέζεται και να συσφίγγει, προκαλώντας πόνους όπως πονοκεφάλους, πόνο στην γνάθο, πόνο στα μάτια, ακόμη και στα δάκτυλα σε ορισμένες περιπτώσεις.

3. Ερεθισμός των νεύρων

Ο ερεθισμός των νεύρων είναι ακόμη μια αιτία για διάφορα είδη αναφερόμενου πόνου. Το πιο κλασικό παράδειγμα ερεθισμού των νεύρων είναι η ισχιαλγία, κατά την οποία το νεύρο του κάτω μέρους της πλάτης διογκώνεται ή αναπτύσσεται κήλη η οποία πιέζει το νεύρο και προκαλεί πόνο που ακτινοβολεί στο κάτω μέρος του ποδιού. Αυτό το είδος πόνου μοιαζει σαν ηλεκτρισμός.

4. Ο τρόπος επεξεργασίας του πόνου από τον εγκέφαλο

Ο τρόπος που επεξεργάζεται τον πόνο ο εγκέφαλος μπορεί επίσης να οδηγήσει σε εξάπλωση του πόνου σε διάφορα σημεία του σώματος. Ο έντονος πόνος των νεύρων προκύπτει στην πραγματικότητα από έναν τραυματισμό, στο χέρι ή στο πόδι για παράδειγμα, αλλά ανάλογα με το πώς τον επεξεργάζεται ο εγκέφαλος, μπορεί να αρχίσει να εμφανίζεται και στο άλλο χέρι ή πόδι που δεν τραυματίστηκε. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη με σαφήνεια το γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά ο πόνος στο μη τραυματισμένο άκρο μιμείται τον αρχικό πόνο των νεύρων στο τραυματισμένο άκρο.

Συμπερασματικά

Όπως διαπιστώνουμε, υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους ο πόνος εξαπλώνεται σε διάφορα σημεία του σώματος. Ως εκ τούτου, για την καλύτερη αντιμετώπιση του, πρέπει πρώτα να γίνει απόλυτα κατανοητή η αιτία που τον προκαλεί. Συζητήστε με τον γιατρό σας. Ο πόνος μπορεί να είναι οξύς και παροδικός ή χρόνιος. Στην περίπτωση που βιώνετε χρόνιους πόνους συζητήστε με τον γιατρό σας πώς θα ανακουφιστείτε και ενημερωθείτε για τους τρόπους ανακούφισης του χρόνιου πόνου εδώ.