Εξαρτησιογόνες ουσίες, Καρκίνος

Πώς συνδέεται το αλκοόλ με την ανάπτυξη καρκίνου;

Τα αλκοολούχα ποτά Seltzer είναι ακίνδυνα;

Η τελευταία τάση στην ανάμιξη ποτών, συνδυάζει το αρωματισμένο ανθρακικό νερό seltzer με αλκοόλ. Τα ποτά αυτά ισχυρίζονται ότι περιέχουν ελάχιστες θερμίδες και διατίθενται σε ένα ευρύ φάσμα γεύσεων από φρούτα. Οι περιγραφές τους μάλιστα, παραπέμπουν τους καταναλωτές στην φρεσκάδα των φρούτων και τονίζουν ότι είναι τόσο υγιεινά, όσο τα φρέσκα πραγματικά φρούτα. Είναι όμως τα πράγματα έτσι;

Η έρευνα δείχνει με βεβαιότητα ότι το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο πολλών τύπων καρκίνου, πώς λοιπόν τα ποτά Seltzer που περιέχουν αλκοόλ μπορούν να είναι υγιεινά; Πιο κάτω αναφέρονται όλα όσα πρέπει να  γνωρίζετε για αυτά τα  ποτά, σε σχέση με τον καρκίνο.

Πώς συνδέεται αλκοόλ και καρκίνος;

Η τελευταία ανάλυση της AICR, έδειξε ότι το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως ο καρκίνος του ήπατος, του παχέος εντέρου, του στόματος, του μαστού και του οισοφάγου. Όπως τονίζουν μάλιστα οι επιστήμονες, ακόμη και η μικρή πρόσληψη αλκοόλ σε τακτική βάση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού και του οισοφάγου.

Για τον λόγο αυτό, η AICR συνιστά την αποφυγεί του αλκοόλ. Στην περίπτωση όμως που σας αρέσει, τονίζει ότι το αλκοόλ πρέπει να καταναλώνεται μόνο σε μέτριες ποσότητες, πράγμα που σημαίνει ένα ποτό για γυναίκες την ημέρα και δύο για άνδρες. Τονίζει μάλιστα, πως όλα τα είδη αλκοόλ συνδέονται με τον καρκίνο, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι το αλκοόλ σε ένα αναμιγνυόμενο ποτό προκαλεί την περισσότερη ζημιά στον οργανισμό σε σύγκριση με τα άλλα συστατικά του ποτού. Να υπενθυμίσουμε ότι το αλκοόλ ονομάζεται αιθανόλη και η επιστήμονες εξακολουθούν να ερευνούν το πώς ακριβώς η αιθανόλη συμβάλλει στην ανάπτυξη του καρκίνου.

Τι είναι τα ποτά seltzer;

Τα ποτά seltzer, στην ουσία είναι μια ανάμειξη ανθρακούχου νερού, με αλκοόλ που περιέχει ζυμομύκητες, ζάχαρη, μαζί με αρωματικά και χυμούς φρούτων. Τα εν λόγω ποτά, εμπίπτουν στο φάσμα των ελαφριών και των τυποποιημένων μπυρών όσον αφορά την περιεκτικότητα τους σε αλκοόλ. Τα περισσότερα ποτά seltzer περιέχουν 4-7% αλκοόλ και οι μπύρες κάπου 4%. Επίσης, περιέχουν περίπου 100 θερμίδες, οι οποίες είναι και πάλι συγκρίσιμες με τις κοινές ελαφριές μπύρες.

Τα ποτά seltzer μπορούν να καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες;

Οποιοδήποτε ποτό περιέχει αλκοόλ (αιθανόλη), μαζί και τα ποτά seltzer, αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. Όσο περισσότερο πίνετε, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος, υπογραμμίζουν οι ειδικοί.

Η Sheena P. Swanner, Διευθύντρια των Προγραμμάτων Διατροφής της AICR τονίζει επίσης, ότι παρόλο που αυτά τα ποτά διαφημίζονται για τις θρεπτικές τους γεύσεις και για τις ελάχιστες θερμίδες που περιέχουν, εξακολουθούν να περιέχουν άδειες θερμίδες, χωρίς καμία θρεπτική αξία.

Η ποσότητα αιθανόλης  σε ένα ποτό, ορίζεται στην βάση ενός πρότυπου ποτού που συνήθως περιέχει κάπου 14 γραμμάρια αλκοόλ. Για παράδειγμα:

  • 340 γραμμάρια μπύρας ή άλλου ποτού έχουν 5% αλκοόλ
  • 140 γραμμάρια κρασιού περιέχουν 12% αλκοόλ
  • 46 γραμμάρια βότκα, ρούμι ή άλλο ποτό περιέχουν 40% αλκοόλ

Για τα ποτά seltzer το πρότυπο ποτό είναι:

  • 425 γραμμάρια ανιχνευτών που έχουν αλκοόλη 4%
  • 240 γραμμάρια υγρού σιταριού που έχουν 7% αλκοόλη

Όπως εξηγεί η Swanner, τα ποτά seltzer πρέπει να καταναλώνονται σε μέτριες ποσότητες, μπορούν μάλιστα να αραιώνονται με μη αλκοολούχα ποτά ή να προθέτονται σε αυτά κομμάτια φρέσκων φρούτων, για να γίνονται πιο ελαφριά.