Αίμα

Πώς συνδέονται διαβήτης και υπέρταση; Σε ποιες ασθένειες μπορούν να οδηγήσουν;

Τρείς στους τέσσερις ενήλικες που πάσχουν από διαβήτη, έχουν αρτηριακή πίεση πάνω από 130/80 ή λαμβάνουν φάρμακα για την διαχείριση της αρτηριακής τους πίεσης. Η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) από μόνη της, αλλά και ο διαβήτης από μόνος του, πόσο μάλλον η συνύπαρξη των δύο καταστάσεων, αυξάνουν τις πιθανότητες καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου, γι’ αυτό και θεωρείται ένας πολύ επικίνδυνος συνδυασμός.

Πώς αλληλοεπιδρά ο διαβήτης και η υπέρταση;

Παρόλο που η υψηλή αρτηριακή πίεση φαίνεται να συνδέεται με τον διαβήτη, οι ειδικοί διευκρινίζουν ότι ο μηχανισμός με τον οποίο η μια ασθένεια επιδρά στην άλλη δεν είναι ακόμη ξεκάθαρος. Μερικοί επιστήμονες, ωστόσο, πιστεύουν ότι ο κοινός τους παρανομαστής είναι η παραγωγή και χρήση της ινσουλίνης από τον οργανισμό.

Συγκεκριμένα, τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και στεφανιαία νόσο, έχουν συνήθως αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης στην κυκλοφορία του αίματος τους, ένα πρόβλημα που ονομάζεται υπερινσουλιναιμία. Η υπερβολική ινσουλίνη στο αίμα θεωρείται ότι αυξάνει την αρτηριακή πίεση, είτε αφήνοντας το νάτριο να διατηρηθεί στα νεφρά, είτε προτρέποντας το νευρικό σύστημα να απελευθερώσει χημικές ουσίες που συστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία. Μακροπρόθεσμα, λοιπόν, τα περισσότερα άτομα που πάσχουν από διαβήτη αναπτύσσουν καρδιαγγειακά προβλήματα. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία, το 65% – 75% των ατόμων που πάσχουν από διαβήτη, θα πεθάνουν από κάποιο είδος καρδιαγγειακής νόσου. Ποσοστό θνησιμότητας που είναι 2-4 φορές μεγαλύτερο από εκείνο των ατόμων που δεν πάσχουν από διαβήτη.

Όπως τονίζουν, λοιπόν, οι ειδικοί, η διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα, είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων, κυρίως για τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη.

Σε ποιες άλλες καταστάσεις υγείας μπορεί να οδηγήσουν διαβήτης και υψηλή αρτηριακή πίεση;

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και υπογραμμίζουν ότι ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση δεν συνδέονται μόνο μεταξύ τους και με καρδιαγγειακές παθήσεις, αλλά μπορούν επιπρόσθετα να οδηγήσουν σε νεφρική νόσο και βλάβη στα μάτια, ακόμη και σε πλήρη τύφλωση. Αυτό κάνει ακόμη πιο σημαντικό τον προσεκτικό έλεγχο των δύο αυτών καταστάσεων.

Τι αναφέρουν οι νέες οδηγίες για την αρτηριακή πίεση σε άτομα με διαβήτη;

Λόγω του μεγάλου κινδύνου που διατρέχουν τα άτομα με διαβήτη και υψηλή αρτηριακή πίεση, οι νέες οδηγίες για την διαχείριση της αρτηριακής πίεσης συνιστούν την άμεση φαρμακευτική αγωγή στα άτομα που πάσχουν από διαβήτη ή χρόνια νεφρική νόσο, στην περίπτωση που η αρτηριακή τους πίεση είναι 130/80 ή υψηλότερη.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι δύο φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την διαχείριση του διαβήτη, η εμπαγλιφλοζίνη (Jardiance) και η λιραγλουτίδη (Victoza), αποδείχτηκε ότι μειώνουν τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών και θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

American College of Cardiology https://www.acc.org/#sort=%40fcommonsortdate90022%20descending

Protect the hearts you love with a gift that saves lives https://www.heart.org/

NATIONAL HEART, LUNG, AND BLOOD INSTITUTE https://www.nhlbi.nih.gov/

Diseases of the Heart https://www.health.harvard.edu/heart-health/diseases-of-the-heart