Παιδί

Πότε αρχίζουν να βλέπουν τα νεογέννητα μωρά;

Ο κόσμος είναι ένα νέο και εκπληκτικό μέρος για ένα μωρό. Υπάρχουν τόσες πολλές νέες δεξιότητες που πρέπει να μάθει. Και ακριβώς όπως το μωρό σας αρχίζει να μιλάει, να κάθεται και να περπατάει, θα μάθει επίσης να χρησιμοποιεί πλήρως τα μάτια του. Ενώ τα υγιή μωρά γεννιούνται με την ικανότητα να βλέπουν, δεν έχουν ακόμη αναπτύξει την ικανότητα να εστιάζουν τα μάτια τους, να τα κινούν με ακρίβεια ή ακόμη και να τα χρησιμοποιούν μαζί ως ζευγάρι. Η επεξεργασία των οπτικών πληροφοριών αποτελεί σημαντικό μέρος της κατανόησης του κόσμου γύρω μας. Τα προβλήματα όρασης και ματιών στα βρέφη μπορεί να οδηγήσουν σε αναπτυξιακές καθυστερήσεις, γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε ορισμένα ορόσημα καθώς το μωρό σας μεγαλώνει και η όρασή του ωριμάζει.

Πώς είναι η όραση του μωρού σας μέχρι του πρώτους 4 μήνες;

 • Όταν το μωρό σας γεννιέται, κοιτάζει εσάς και τον κόσμο γύρω του μέσα από θολά μάτια.
 • Μπορούν να εστιάσουν καλύτερα σε αντικείμενα σε απόσταση μεταξύ 20 και 25 εκατοστών από το πρόσωπό τους. Αυτή είναι ακριβώς η σωστή απόσταση για να βλέπει το μωρό σας το πρόσωπό σας καθώς το αγκαλιάζετε. Μετά το σκοτάδι της μήτρας σας, ο κόσμος είναι ένα φωτεινό, οπτικά διεγερτικό μέρος.
 • Στην αρχή, θα είναι δύσκολο για το μωρό σας να εντοπίσει μεταξύ διαφορετικών αντικειμένων ή ακόμα και να ξεχωρίσει τα πράγματα μεταξύ τους. Αλλά αυτό δεν θα διαρκέσει πολύ. Κατά τους πρώτους δύο μήνες του μωρού σας, τα μάτια του θα αρχίσουν να συνεργάζονται πολύ πιο αποτελεσματικά. Όμως ο συντονισμός μπορεί να είναι δύσκολος και μπορεί να παρατηρήσετε ότι το ένα μάτι φαίνεται να περιπλανιέται ή ότι και τα δύο μάτια φαίνονται να διασταυρώνονται. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό είναι φυσιολογικό. Αν συνεχίσετε να παρατηρείτε ότι ένα μάτι συγκεκριμένα φαίνεται να κοιτάζει αρκετά συχνά προς τα μέσα ή προς τα έξω, αξίζει να μιλήσετε με τον παιδίατρό σας γι’ αυτό στην επόμενη επίσκεψή σας.
 • Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ότι το μωρό σας αναπτύσσει τον συντονισμό χεριού-ματιού, ειδικά όταν παρακολουθείτε τα μάτια του να παρακολουθούν ένα κινούμενο αντικείμενο και στη συνέχεια τα χέρια του να απλώνουν το χέρι τους για να το πιάσουν.
 • Αν και δεν είναι γνωστό πόσο καλά τα μωρά μπορούν να διακρίνουν τα χρώματα κατά τη γέννηση, η όραση των χρωμάτων πιθανόν να μην είναι πλήρως ανεπτυγμένη σε αυτό το στάδιο και το μωρό σας θα επωφεληθεί από τα έντονα χρώματα στα παιχνίδια και τις κουβέρτες του. Μέχρι την ηλικία των 8 εβδομάδων περίπου, τα περισσότερα μωρά μπορούν εύκολα να εστιάσουν στο πρόσωπο των γονιών τους.
 • Γύρω στους 3 μήνες, τα μάτια του μωρού σας θα πρέπει να ακολουθούν τα πράγματα γύρω του. Αν κουνάτε ένα πολύχρωμο παιχνίδι κοντά στο μωρό σας, θα πρέπει να μπορείτε να δείτε τα μάτια του να παρακολουθούν τις κινήσεις του και τα χέρια του να φτάνουν να το αρπάξουν. Συνηθίστε να μιλάτε στο μωρό σας και να του δείχνετε τα πράγματα που βλέπετε.

Πώς είναι η όραση του μωρού σας από 5 έως 8 μηνών;

Η όραση του μωρού σας θα συνεχίσει να βελτιώνεται δραματικά κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών. Θα αρχίσουν να αναπτύσσουν νέες δεξιότητες, συμπεριλαμβανομένης της αντίληψης του βάθους. Αυτή η ικανότητα να προσδιορίζει πόσο κοντά ή μακριά βρίσκεται ένα αντικείμενο με βάση τα αντικείμενα γύρω του δεν είναι κάτι που το μωρό σας μπορούσε να κάνει από τη γέννησή του. Συνήθως, τα μάτια ενός μωρού δεν συνεργάζονται αρκετά καλά μέχρι τους 5 μήνες περίπου. Σε αυτή την ηλικία, τα μάτια τους μπορούν να σχηματίσουν την τρισδιάστατη εικόνα του κόσμου που θα χρειαστούν για να αρχίσουν να βλέπουν τα πράγματα σε βάθος. Ο βελτιωμένος συντονισμός χεριού-ματιού βοηθά το μωρό σας να εντοπίσει κάτι ενδιαφέρον, να το σηκώσει, να το γυρίσει και να το εξερευνήσει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Το μωρό σας θα λατρεύει να κοιτάζει το πρόσωπό σας, αλλά μπορεί επίσης να ενδιαφέρεται να κοιτάζει βιβλία με οικεία αντικείμενα. Πολλά μωρά αρχίζουν να μπουσουλάνε ή να είναι με άλλο τρόπο κινητικά γύρω στους 8 μήνες περίπου. Η κινητικότητα θα βοηθήσει το μωρό σας να βελτιώσει περαιτέρω το συντονισμό χεριών-ματιών-σώματος. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η όραση του μωρού σας στα χρώματα θα βελτιωθεί επίσης. Πηγαίνετε το μωρό σας σε νέα, ενδιαφέροντα μέρη και συνεχίστε να επισημαίνετε και να ονομάζετε τα πράγματα που βλέπετε μαζί.

Πώς είναι η όραση του μωρού σας από 9 έως 12 μηνών;

Μέχρι το μωρό σας να γίνει 1 έτους, θα είναι σε θέση να κρίνει καλά τις αποστάσεις. Αυτή είναι μια ικανότητα που θα σας φανεί χρήσιμη όταν ταξιδεύουν κατά μήκος του καναπέ ή όταν περιηγούνται στο σαλόνι από τη μια πλευρά στην άλλη. Σε αυτό το σημείο, μπορούν επίσης να πετάξουν πράγματα με κάποια ακρίβεια, οπότε προσέξτε! Πλέον, το μωρό σας μπορεί να βλέπει τα πράγματα πολύ καθαρά, τόσο κοντά όσο και μακριά. Μπορεί να εστιάσει γρήγορα ακόμη και σε αντικείμενα που κινούνται γρήγορα. Θα απολαμβάνουν να παίζουν κρυφτό με παιχνίδια ή κρυφτό μαζί σας. Συνεχίστε να ονομάζετε τα αντικείμενα όταν μιλάτε με το μωρό σας για να ενθαρρύνετε τον συνειρμό λέξεων.

Ποια είναι τα συμπτώματα των οφθαλμικών προβλημάτων στα μωρά;

Τα περισσότερα μωρά γεννιούνται με υγιή μάτια που θα αναπτυχθούν κατάλληλα καθώς μεγαλώνουν. Ωστόσο, μπορεί να εμφανιστούν προβλήματα στα μάτια και στην όραση. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να υποδεικνύουν κάποιο πρόβλημα:

Αυτά μπορεί να είναι σημάδια προβλημάτων όπως:

 • μπλοκαρισμένοι δακρυϊκοί πόροι
 • μόλυνση των ματιών
 • δυσλειτουργία του ελέγχου των οφθαλμικών μυών
 • αυξημένη πίεση στο μάτι
 • καρκίνος του ματιού

Εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, καλέστε το γιατρό σας.