Πρόληψη και θεραπεία

Πρώιμες ενδείξεις από το Ισρήλ: Το στέλεχος Δέλτα μπορεί να παρακάμψει το εμβόλιο

Τι είναι το στέλεχος Δέλτα του κορωνοϊού;

Το νέο στέλεχος Δέλτα είναι συνδεδεμένο με την αναζωπύρωση του ιού στο Νεπάλ. Καθώς η εξάπλωσή του στην Μ.Βρετανία ήταν μεγάλη, οι επιστήμονες είχαν την ευκαιρία να το μελετήσουν ενδελεχώς. Η εν λόγω μετάλλαξη φαίνεται να είναι 60% πιο μεταδοτική συγκριτικά με την Άλφα. Ακόμη, η Δέλτα μετάλλαξη είναι πιο πιθανό να οδηγήσει ένα άτομο στο νοσοκομείο, σύμφωνα με πρώιμα δεδομένα από την Σκωτία και την Αγγλία.

Το Ισραήλ είναι από τις χώρες που ξεκίνησαν άμεσα και με μεγάλη ταχύτητα τους εμβολιασμούς, έχοντας φτάσει πλέον σε ένα ποσοστό 85% εμβολιασμένων ατόμων.

Τι δείχνουν οι πρώτες ενδείξεις;

Καθώς τα κρούσματα κορωνοϊού στο Ισραήλ ολοένα και πληθαίνουν, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech. Παρ’όλο που είναι νωρίς για συμπεράσματα, τείνει να φανεί ότι ενδεχομένως το εμβόλιο δεν είναι τόσο αποτελεσματικό στην πρόληψη μιας ελαφριάς ασθένειας από την μετάλλαξη Δέλτα.

Όμως ο Ran Balicer, διευθυντής της Εθνικής Εξειδικευμένης Επιτροπής του Covid-19 του Ισραήλ, τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς για την ακριβή εκτίμηση της δραστικότητας του εμβολίου ενάντια στη μετάλλαξη Δέλτα.

Παράμετροι όπως ο μικρός αριθμός κρουσμάτων της Δέλτα μετάλλαξης στο Ισραήλ, καθώς και οι μη ομαλά κατανεμημένες πιθανότητες έκθεσης στον ιό και επιβεβαίωσης του με τεστ, κάνουν πιο περίπλοκες τις εκτιμήσεις.

Ο Balicer, Διευθυντής Καινοτομίας στο Clalit του Ισραήλ, το μεγαλύτερο οργανισμό διατήρηση υγείας, είπε «Η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα ως το κύριο στέλεχος στην χώρα έχει οδηγήσει σε τεράστια μεταβολή της δυναμικής της μετάδοσης.»

Παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα είχαν μειωθεί σε πέντε ημερησίως μέσω των εμβολιασμών, τις τελευταίες μέρες με την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, έχουν φτάσει τα 300. Περίπου τα μισά από τα καθημερινά κρούσματα είναι μεταξύ παιδιών και τα άλλα μισά μεταξύ ενηλίκων που έχουν εμβολιαστεί, το οποίο είναι εν μέρει αναμενόμενο δεδομένου ότι έχει εμβολιαστεί τόσο μεγάλο ποσοστό ενηλίκων.

Ο Balicer επίσης υποστηρίζει «Οι ρυθμοί εξέλιξης αυτών των κρουσμάτων, κάνουν κάποιους να πιστεύουν ότι τα κρούσματα ενδεχομένως να επεκτείνονται πέρα από τον αναμενόμενο αριθμό, λόγω μειωμένης αποτελεσματικότητας του εμβολίου ενάντια σε μία ήπια νόσηση αλλά όχι σε μία σοβαρή νόσηση, το οποίο είναι πιθανό. Παρόλα αυτά είναι πολύ νωρίς για την εξαγωγή συμπερασμάτων, όσων αφορά την βαριά νόσηση από το Δέλτα στέλεχος». Συνεχίζει λέγοντας ότι ο αριθμός των σοβαρών κρουσμάτων μεταξύ εμβολιασμένων Ισραηλινών, έχει αυξηθεί τις τελευταίες μέρες από περίπου ένα κάθε δύο μέρες, σε πέντε κάθε μέρα.

Τέλος, έδωσε ελπίδα λέγοντας ότι οι ειδικοί παραμένουν θετικοί για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου ενάντια σε μία σοβαρή νόσηση, που θα είναι εξίσου υψηλή με την Άλφα μετάλλαξη.

Πώς θα προστατευθεί το Ισραήλ από το νέο κύμα;

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ προειδοποίησε την Κυριακή, πριν από το εβδομαδιαίο υπουργικό συμβούλιο, ότι ενδεχομένως θα χρειαστούν εκ νέου απαγορεύσεις και περιοριστικά μέτρα, προκειμένου να μειωθεί η εξάπλωση της Δέλτα μετάλλαξης, που «σπέρνει τον πανικό». Η άρση των μέτρων, είχε μόλις εφαρμοστεί τον προηγούμενο μήνα.

Ο Balicer συμπλήρωσε ότι,  «Είναι απίθανο το Ισραήλ να μπορεί να σταματήσει τα αυξανόμενα κρούσματα χωρίς περισσότερες απαγορεύσεις», ενώ έδωσε ελπίδα λέγοντας ότι το «τοίχος των εμβολιασμένων» θα βοηθήσει στη μείωση της μετάδοσης.

«Είναι ενθαρρυντικό ότι ακόμη παραμένει μηδενικός ο αριθμός θανάτων τις τελευταίες 12 ημέρες.»

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Israel Data “preliminary Signal” Delta Variant Can Bypass Vaccine: Expert. https://medicalxpress.com/news/2021-07-israel-preliminary-delta-variant-bypass.html.

Callaway, Ewen. “Delta Coronavirus Variant: Scientists Brace for Impact.” Nature, vol. 595, no. 7865, June 2021, pp. 17–18.      www.nature.com, doi:10.1038/d41586-021-01696-3.