Πρόληψη και θεραπεία

Το εμβόλιο της J & J είναι αποτελεσματικό ενάντια στην μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού

Το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson καλύπτει και τη μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού;

Την Πέμπτη 01/07 η εταιρία Johnson ανακοίνωσε ότι το μονοδοσικό εμβόλιό της, με ανοσολογική απόκριση τουλάχιστον οκτώ μηνών, είναι αποτελεσματικό ενάντια στην μετάλλαξη Δέλτα. Το νέο στέλεχος Δέλτα είναι συνδεδεμένο με την αναζωπύρωση του ιού στο Νεπάλ. Καθώς η εξάπλωσή του στην Μ.Βρετανία ήταν μεγάλη, οι επιστήμονες είχαν την ευκαιρία να το μελετήσουν ενδελεχώς. Η εν λόγω μετάλλαξη φαίνεται να είναι 60% πιο μεταδοτική συγκριτικά με την Άλφα. Ακόμη, η Δέλτα μετάλλαξη είναι πιο πιθανό να οδηγήσει ένα άτομο στο νοσοκομείο, σύμφωνα με αρχικά δεδομένα από την Σκωτία και την Αγγλία.

Αποτελεσματική ήταν η εξουδετέρωση της Δέλτα μετάλλαξης από τα αντισώματα και τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος στο αίμα οκτώ ατόμων που είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο J&J. Σε δεύτερη έρευνα του Boston’s Beth Israel Medical Center, τα αποτελέσματα ήταν ίδια για 20 εμβολιασμένα άτομα. Τα δεδομένα αυτής της έρευνας στάλθηκαν στην BioRxiv, μια ιστοσελίδα όπου οι συγγραφείς μπορούν να ανεβάσουν τα δεδομένα τους, πρωτού δημοσιευτεί η έρευνά τους σε επιστημονικό περιοδικό.

Σε δηλώσεις της εταιρίας ο Paul Stoffels, Επικεφαλής Επιστημονικός Σύμβουλος της J&J, είπε: «Πιστεύουμε ότι το εμβόλιο μας προσφέρει δυνατή προστασία ενάντια στον COVID-19 και παρέχει εξουδετερωτική δράση ενάντια στην Δέλτα μετάλλαξη»

«Σύμφωνα με τις μελέτες οκτώ μηνών που έχουν γίνει μέχρι στιγμής, το εμβόλιο δημιουργεί μια δυνατή ανοσολογική απόκριση εξουδετερωτικών αντισωμάτων, που δεν ελαττώνεται. Αντιθέτως, παρατηρούμε βελτίωση με την πάροδο του χρόνου», συμπληρώνει ο Επικεφαλής του τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης Janssen, στο J&J.

Από τον Απρίλιο έως τον Μάϊο, η Δέλτα μετάλλαξη διέλυσε την Ινδία και από τότε έχει επεκταθεί σε όλο τον κόσμο. Σε αναφορά του Οργανισμού ελέγχου ασθενειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ECDC, υπολογίζεται ότι το συγκεκριμένο στέλεχος μπορεί μέχρι το τέλος του Αυγούστου να αποτελεί το 90% των νέων κρουσματων στην Ευρώπη. Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για εκτεταμένο ρίσκο σε χώρες που δεν έχουν πρόσβαση σε εμβόλια, ιδιαίτερα στην Αφρική, όπου τα περισσότερα κράτη έχουν εμβολιάσει λιγότερο από το 5% των πλυθησμών τους.

                                                                                                                                                                     

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

J&J’s Says Its COVID-19 Vaccine Effectively Combats Delta Variant https://medicalxpress.com/news/2021-07-jj-covid-vaccine-effectively-combats.html

Callaway, Ewen. “Delta Coronavirus Variant: Scientists Brace for Impact.” Nature, vol. 595, no. 7865, June 2021, pp. 17–18.      www.nature.com, doi:10.1038/d41586-021-01696-3.