Τι αισθάνεσαι;

Μολυσματικές ασθένειες

Πρόληψη της COVID-19: Λειτουργεί αποτελεσματικά το απολυμαντικό χεριών;

Η Πανδημία COVID-19 συνεχίζει να εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο και το απολυμαντικό χεριών απέκτησε πλέον εξέχουσα θέση στη ζωή των ανθρώπων. Για μερικούς, το απολυμαντικό χεριών θεωρείται το κλειδί για την αποφυγή μολυσματικών ασθενειών, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι είναι είτε περιττό, είτε αναποτελεσματικό. Ποια είναι όμως η αλήθεια;

Το απολυμαντικό των χεριών λειτουργεί αποτελεσματικά;

Η απάντηση στο ερώτημα αν το απολυμαντικό χεριών λειτουργεί, τελικά, αποτελεσματικά είναι αμφιλεγόμενη. Η απάντηση δεν είναι μόνο άσπρο και μαύρο, για αυτό τον λόγο οι ειδικοί εξηγούν τα ακόλουθα.

Σύμφωνα με την  η Preeti Parikh, παιδίατρο στο νοσοκομείο Mount Sinai και επικεφαλής ιατρός της HealthiNation, το απολυμαντικό χεριών λειτουργεί ως ένα βαθμό, αλλά η πρώτη γραμμή προστασίας είναι το σαπούνι και το νερό. Όπως υπογραμμίζει, στην περίπτωση που κάποιος δεν έχει πρόσβαση σε καθαρό νερό και σαπούνι, τότε το απολυμαντικό χεριών αποτελεί τη δεύτερη αποτελεσματική επιλογή.

Από την πλευρά τους τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), συμφωνούν ότι το νερό και το σαπούνι είναι πιο αποτελεσματική επιλογή, καθώς μειώνουν όλους τους τύπους των μικροβίων και των βακτηρίων που βρίσκονται στα χέρια μας, τονίζοντας ότι το νερό και το σαπούνι αφαιρεί πιο αποτελεσματικά και τα ορατά λίπη και τις βρομιές. Συγκριτικά, το απολυμαντικό των χεριών μπορεί να μειώσει μόνο μια ποσότητα ορισμένων μικροβίων, αλλά όχι όλων. Το γεγονός αυτό παίζει πολύ σημαντικό ρόλο κυρίως κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας, δεδομένου ότι τα παθογόνα όπως ο νέος κορωνοϊός, μπορούν να επιβιώσουν στο δέρμα και σε άλλες επιφάνειες για αρκετό χρονικό διάστημα και να εξαπλωθούν ραγδαία από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ποιος είναι ο πιο αποτελεσματικός τύπος απολυμαντικών χεριών;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, έχει επίσης πολύ μεγάλη σημασία ο τύπος του απολυμαντικού των χεριών που επιλέγετε. Συγκεκριμένα, το CDC συνιστά στο κοινό να χρησιμοποιεί κάποιο απολυμαντικό χεριών που περιέχει τουλάχιστον 60% αλκοόλ. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, κάποιο απολυμαντικό χεριών με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ, μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικό στη μείωση των μικροβίων στα χέρια.

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος χρήσης του απολυμαντικού των χεριών;

Πολύ σημαντική στην απομάκρυνση όλων των μικροβίων από τα χέρια κατά την χρήση των απολυμαντικών χεριών είναι η σωστή εφαρμογή τους. Συγκεκριμένα χρειάζεται να καλύψετε όλη την επιφάνεια των χεριών σας και να τρίψετε καλά όλες τις πλευρές, τις παλάμες, τις ράχες, ανάμεσα στα δάκτυλα και τους καρπούς σας.

Η Δρ Parikh, τονίζει πως δεν πρέπει να ξεχνάτε να καθαρίζετε τους αντίχειρες σας και ανάμεσα στα δάκτυλα σας, επειδή εκεί μαζεύεται πολλή βρωμιά, ενώ υπενθυμίζει ότι το πιο βρώμικο σημείο των χεριών σας είναι τα νύχια σας, για τα οποία μπορεί να χρειαστεί ειδικό βουρτσάκι για τον καθαρισμό τους.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Preventing COVID-19: Does Hand Sanitizer Work? https://www.healthination.com/health/covid-19-hand-sanitizer-effectiveness

Show Me the Science – When & How to Use Hand Sanitizer in Community Settings https://www.cdc.gov/handwashing/show-me-the-science-hand-sanitizer.html

Show Me the Science - Why Wash Your Hands? https://www.cdc.gov/handwashing/why-handwashing.html