Πρώτες βοήθειες

Πρώτες βοήθειες εγκαυμάτων

Πρώτες βοήθειες εγκαυμάτων: Τι να κάνετε αν καείτε εσείς ή κάποιος άνθρωπος κοντά σας;

Τα εγκαύματα αποτελούν βλάβη των ιστών, που μπορεί να προκληθούν από:
• καυτά υγρά
• ήλιο (διαβάστε εδώ ποιες τροφές βοηθούν την επούλωση των ηλιακών εγκαυμάτων ) (και πώς να αντιμετωπίσετε τις φουσκάλες από ηλιακά εγκαύματα)
• φλόγα
• χημικά (διαβάστε εδώ για τα χημικά εγκαύματα)
• ηλεκτρισμό
• ατμό
• άλλες αιτίες
Συνηθέστεροι ανάμεσα στον παιδιατρικό πληθυσμό είναι οι τραυματισμοί που σχετίζονται με την κουζίνα από ζεστά ροφήματα, σούπες και φαγητά στο φούρνο μικροκυμάτων.
Τα σοβαρά εγκαύματα χρειάζονται επείγουσα ιατρική βοήθεια. Τα ελαφρά εγκαύματα μπορούν συνήθως να αντιμετωπιστούν με πρώτες βοήθειες.

Ενημερωθείτε για τις κατηγορίες των εγκαυμάτων και την επούλωσή τους εδώ

Πότε να αναζητήσετε επείγουσα περίθαλψη για έγκαυμα;

Αναζητήστε άμεση φροντίδα για σοβαρά εγκαύματα, τα οποία:
1. Είναι βαθιά, περιλαμβάνουν όλα τα στρώματα του δέρματος
2. Κάνουν το δέρμα να είναι ξηρό
3. Το δέρμα φαίνεται απανθρακωμένο ή έχει μπαλώματα λευκά, καφέ ή μαύρα
4. Έχουν διάμετρο μεγαλύτερη από 3 ίντσες (περίπου 8 εκατοστά)
5. Καλύπτουν τα χέρια, τα πόδια, το πρόσωπο, τη βουβωνική χώρα, τους γλουτούς ή μια κύρια άρθρωση ή περικυκλώνει ένα χέρι ή πόδι
6. Συνοδεύονται από εισπνοή καπνού
7. Αν πρηστείτε έντονα και γρήγορα
Τα ηλεκτρικά εγκαύματα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προκαλούνται από κεραυνό, και τα μεγάλα χημικά εγκαύματα χρειάζονται επείγουσα ιατρική φροντίδα. Ένα μικρό έγκαυμα μπορεί να χρειάζεται επείγουσα φροντίδα εάν επηρεάζει τα μάτια, το στόμα, τα χέρια ή τις περιοχές των γεννητικών οργάνων. Τα μωρά και οι μεγαλύτεροι ενήλικες μπορεί να χρειαστούν επείγουσα φροντίδα και για μικρά εγκαύματα, διότι το δέρμα τους είναι λεπτότερο και πιο ευαίσθητο.

Πώς να αντιμετωπίσετε μεγάλα εγκαύματα μέχρι να φτάσει η βοήθεια έκτακτης ανάγκης:

Προστατέψτε τον καμένο ασθενή από περαιτέρω βλάβη. Εάν μπορείτε να το κάνετε με ασφάλεια, βεβαιωθείτε ότι το άτομο που βοηθάτε δεν έρχεται σε επαφή με την πηγή του εγκαύματος. Για ηλεκτρικά εγκαύματα, βεβαιωθείτε ότι η πηγή ρεύματος είναι απενεργοποιημένη προτού πλησιάσετε τον πάσχοντα. Μην προσπαθήσετε να αφαιρέσετε ρούχα που έχουν κολλήσει στο έγκαυμα.
Βεβαιωθείτε ότι το άτομο που έχει καεί αναπνέει. Εάν χρειάζεται, ξεκινήστε την αναπνοή διάσωσης εάν ξέρετε πώς.
Αφαιρέστε κοσμήματα, ζώνες και άλλα στενά αντικείμενα, ειδικά από την καμένη περιοχή και το λαιμό. Οι καμένες περιοχές διογκώνονται γρήγορα.
Καλύψτε το έγκαυμα. Καλύψτε χαλαρά την περιοχή με αντικολλητική γάζα εγκαυμάτων ή καθαρό πανί.
Ανυψώστε την καμένη περιοχή. Αν είναι δυνατόν, σηκώστε την πληγή πάνω από το επίπεδο της καρδιάς.
Προσέξτε για σημάδια σοκ. Τα σημεία και τα συμπτώματα περιλαμβάνουν δροσερό, μαλακό δέρμα, αδύναμο σφυγμό και ρηχή αναπνοή

Πώς να αντιμετωπίσετε τα ελαφρά εγκαύματα;

Για ελαφρά εγκαύματα:

  • Δροσίστε το έγκαυμα. Κρατήστε την περιοχή κάτω από δροσερό (όχι κρύο) τρεχούμενο νερό για περίπου 10 λεπτά. Εάν το έγκαυμα είναι στο πρόσωπο, απλώστε ένα δροσερό, υγρό πανί μέχρι να υποχωρήσει ο πόνος. Για κάψιμο στο στόμα από ζεστό φαγητό ή ποτό, βάλτε ένα κομμάτι πάγου στο στόμα για λίγα λεπτά.
  • Αφαιρέστε δακτυλίδια ή άλλα σφιχτά αντικείμενα από την καμένη περιοχή. Προσπαθήστε να το κάνετε γρήγορα και απαλά, πριν φουσκώσει η περιοχή.
  • Μην σπάτε φουσκάλες. Οι φουσκάλες βοηθούν στην προστασία από τη μόλυνση. Εάν σπάσει μια φουσκάλα, καθαρίστε απαλά την περιοχή με νερό και εφαρμόστε μια αντιβιοτική αλοιφή.
  • Εφαρμόστε λοσιόν για εγκαύματα. Αφού κρυώσει το έγκαυμα, εφαρμόστε μια λοσιόν, όπως μια με αλόη βέρα ή βούτυρο κακάο. Αυτό βοηθά στην πρόληψη της ξήρανσης και προσφέρει ανακούφιση.
  • Δέστε το έγκαυμα. Καλύψτε το έγκαυμα με έναν καθαρό επίδεσμο, αφού προηγουμένως έχετε τοποθετήσει αντικολλητική γάζα. Τυλίξτε το χαλαρά για να αποφύγετε την πίεση στο καμένο δέρμα. Ο επίδεσμος κρατά τον αέρα μακριά από την περιοχή, μειώνει τον πόνο και προστατεύει το δέρμα με φουσκάλες.
  • Εάν χρειάζεται, πάρτε ένα μη συνταγογραφούμενο αναλγητικό, όπως ιβουπροφαίνη ναπροξένη νατριούχος (Aleve) ή ακεταμινοφαίνη
  • Ζητήστε ιατρική βοήθεια εάν υπάρχει επίμονος πυρετός που δεν ανακουφίζεται από φάρμακα ή ερυθρότητα που επεκτείνεται πέρα από τα όρια του εγκαύματος ή ο πόνος δεν ελέγχεται από την ιβουπροφαίνη ή ακεταμινοφαίνη.
  • Παρέχετε πολλά υγρά (διαλύματα που περιέχουν ηλεκτρολύτες όπως το gator aid) εάν το άτομο φαίνεται αφυδατωμένο

Προσοχή!!! Τι να μην κάνετε σε ένα έγκαυμα

• Μην εφαρμόζετε απευθείας πάγο – αυτό μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω βλάβη στο δέρμα.
• Μην χρησιμοποιείτε βούτυρο, αλοιφές ή άλλες οικιακές θεραπείες για το έγκαυμα. Τέτοιες ουσίες μπορεί να παγιδεύσουν θερμότητα στον ιστό και να επιδεινώσουν το έγκαυμα.
• Μην σπάσετε καμία φουσκάλα… αφήστε τες άθικτες
• Μην προσπαθήσετε να αφαιρέσετε ρούχα που έχουν κολλήσει στο έγκαυμα

• Αναζητείστε ιατρική φροντίδα εάν το έγκαυμα είναι μεγαλύτερο από το μέγεθος της παλάμης του θύματος

Πώς να χειριστείτε εγκαύματα δευτέρου βαθμού;

Έγκαυμα Δεύτερου Βαθμού – συμβαίνει όταν το δεύτερο στρώμα του δέρματος (χόριο) έχει καεί. Αυτό το έγκαυμα έχει συνήθως τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
• πολύ κόκκινο
• σχηματισμός φουσκάλας
• εξαιρετικά επώδυνο
• αρκετό πρήξιμο
Γενικά, εάν ένα έγκαυμα δεύτερου βαθμού είναι μικρότερο από 2-3 ίντσες (7 εκατοστά), μπορεί να αντιμετωπιστεί ως ελαφρύ έγκαυμα. Αν η καμένη περιοχή είναι μεγαλύτερη από 7 εκατοστά ή αφορά λειτουργικά μέρη του σώματος όπως πόδια, πρόσωπο, μάτια, αυτιά, βουβωνική χώρα ή πάνω από τις κύριες αρθρώσεις, απαιτείται πιο εις βάθος ιατρική φροντίδα. Μεταφέρετε το άτομο σε πλησιέστερη δομή έκτακτης ανάγκης, οικογενειακό γιατρό ή μικρή κλινική για την αξιολόγηση του εγκαύματος. Εάν δεν το κάνετε αυτό, μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη παραμόρφωση ή απώλεια λειτουργίας.

Πώς να χειριστείτε ένα έγκαυμα τρίτου βαθμού;

Εγκαύματα Τρίτου Βαθμού – ΔΕΝ είναι ελαφρά εγκαύματα και θα πρέπει να αξιολογούνται και να αντιμετωπίζονται από πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. Ένα έγκαυμα τρίτου βαθμού είναι ένα πολύ σοβαρό έγκαυμα, ανεξάρτητα από το μέγεθος ή την περιοχή του σώματος που μπορεί να αφορά. Ένα έγκαυμα τρίτου βαθμού περιλαμβάνει όλα τα στρώματα του δέρματος και μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στους ιστούς. Το δέρμα μπορεί να φαίνεται απανθρακωμένο, μαυρισμένο ή λευκό. Η υφή του δέρματος μπορεί να είναι πολύ ξηρή ή δερματώδης. Όλα τα εγκαύματα τρίτου βαθμού πρέπει να αξιολογηθούν αμέσως από πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.


+ 2 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved