Παιδί

Πρώτος χρόνος με το μωρό σας: Πότε ξεκινάμε τις στερεές τροφές;

Ξεκινάμε στέρεες τροφές σε βρέφη 4-6 μηνών;

Αυτός είναι ο συνιστώμενος χρόνος για την εισαγωγή στερεών τροφών. Αλλά δεν έχει να κάνει μόνο με την ηλικία. Πριν από την έναρξη στερεών τροφών, το μωρό σας θα πρέπει να είναι σε θέση να κάθεται όρθιο (με υποστήριξη), να στρέφει το κεφάλι του μακριά και να κάνει κινήσεις μάσησης. Θα πρέπει επίσης να έχει ξεπεράσει το αντανακλαστικό που το κάνει να φτύνει οτιδήποτε, συμπεριλαμβανομένων των υγρών.

Συνεχίζουμε με μητρικό γάλα ή βρεφική φόρμουλα;

Τα μωρά συνήθως δεν τρώνε αμέσως πολλές στερεές τροφές. Σκεφτείτε λοιπόν ότι οι στερεές τροφές είναι κάτι που προσθέτετε στη διατροφή του μωρού σας και όχι ότι αντικαθιστούν το μητρικό γάλα ή τη φόρμουλα. Να θυμάστε ότι εισάγετε στερεές τροφές, δεν αλλάζετε εντελώς τη διατροφή του μωρού σας ή καταργείτε το γάλα. Αυτό θα συμβεί σταδιακά.

Γιατί να ξεκινήσετε με δημητριακά ρυζιού;

Δεν χρειάζεται – δεν υπάρχει κανένας αυστηρός κανόνας σχετικά με το ποιες στερεές τροφές πρέπει να ξεκινήσετε πρώτα στο μωρό σας. στην πραγματικότητα, δεν χρειάζεται να ξεκινήσετε καθόλου με δημητριακά. Αλλά αν το κάνετε, δοκιμάστε ένα μονόκοκκο, εμπλουτισμένο με σίδηρο βρεφικό δημητριακό με ουδέτερη έως καθόλου γεύση. Επίσης, θα είναι λίγο πιο εύκολο να παρατηρήσετε τυχόν τροφικές αλλεργίες από ό,τι με ένα δημητριακό που αποτελείται από πολλούς κόκκους. Ίσως να θέλετε να το αναμείξετε με γάλα ή μητρικό γάλα για να αποκτήσει μια ρευστή υφή στην αρχή, ώστε να μην είναι μια δραστική αλλαγή για το μωρό σας. Σταδιακά θα συνηθίσει τη νέα υφή.

Εδώ μπορείτε να διβάσετε για τις εξετάσεις τροφικών αλλεργιών

Η κατανάλωση στερεών τροφών θέλει εξάσκηση

Μπορεί να φαίνεται σαν κάτι φυσικό, αλλά το να τρέφεται με κουτάλι είναι κάτι καινούργιο για το μωρό σας. Μέχρι τώρα, είχε μόνο υγρή διατροφή. Θα χρειαστεί εξάσκηση για να συνηθίσει το κουτάλι και την αίσθηση της στερεής τροφής στο στόμα του. Γι’ αυτό μην περιμένετε να φάει πολύ -ίσως ένα ή δύο κουταλάκια του γλυκού κάθε φορά- όταν ξεκινήσετε. Αντί να προσπαθείτε να τα πείσετε να φάνε μια συγκεκριμένη ποσότητα, επικεντρωθείτε στο να τα αφήσετε να συνηθίσουν την εμπειρία.

Ξεκινήστε τα φρούτα και τα λαχανικά, ένα-ένα

Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά, ακόμη και τα πολτοποιημένα κρέατα μπορούν να είναι όλα στο μενού για το μωρό σας. Μπορεί να θέλετε να τα εισάγετε ένα-ένα για να δείτε πώς αντιδρά το μικρό σας στη γεύση και την υφή και να βεβαιωθείτε ότι δεν αναπτύσσονται αλλεργίες. Αν το μωρό σας δεν τα τρώει στην αρχή, δοκιμάστε ξανά αργότερα. Τα μωρά πρέπει να απορρίψουν μια τροφή τουλάχιστον 5 έως 10 φορές σε διαφορετικές περιστάσεις πριν μπορέσετε να πείτε πραγματικά ότι δεν τους αρέσει η τροφή. Ενημερώστε τον παιδίατρό σας εάν πιστεύετε ότι το μωρό σας μπορεί να έχει τροφικές αλλεργίες σε οποιαδήποτε νέα τροφή δοκιμάσει. Χρησιμοποιήστε μαλακές παιδικές τροφές από βαζάκι ή μαλακώστε τις τροφές θερμαίνοντάς τες ή/και πολτοποιώντας τες. Βάλτε στο κουτάλι μόνο όσο χρειάζεται για να μπορεί το μωρό σας να καταπιεί εύκολα.  Μην ταΐζετε με το ζόρι την τροφή.

Γιατί αποφεύγουμε να δίνουμε ξένο γάλα και μέλι στα μωρά μας; 

Οι περισσότεροι παιδίατροι λένε ότι πρέπει να περιμένετε μέχρι τα πρώτα γενέθλια του μωρού σας για να αρχίσετε να προσφέρετε αγελαδινό γάλα. Αυτό συμβαίνει επειδή διατροφικά δεν συγκρίνεται με το μητρικό γάλα ή δεν έχει τη θρεπτική αξία των ειδικά αναπτυγμένων παρασκευασμάτων. Και, μην δίνετε μέλι σε μωρά μικρότερα του 1 έτους. Αυτό συμβαίνει λόγω του πιθανού κινδύνου αλλαντίασης που δεν μπορεί να αποκρούσει το αναπτυσσόμενο ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού.

Σταματήστε όταν το μωρό είναι έτοιμο να σταματήσει

Το μωρό σας θα σας ενημερώσει όταν τελειώσει το φαγητό του. Μπορεί να χτυπήσει το κουτάλι, να γυρίσει το κεφάλι του μακριά, να κλείσει σφιχτά τα χείλη του, να φτύσει ό,τι του βάλετε στο στόμα ή να κλάψει. Μην τα αναγκάζετε να τρώνε περισσότερο από όσο θέλουν. Τα παιδιά θα φάνε όταν πεινάνε και θα σταματήσουν όταν χορτάσουν. Το να σέβεστε αυτά τα ένστικτα μπορεί να τα βοηθήσει να αποφύγουν την υπερκατανάλωση τροφής τώρα και όταν μεγαλώσουν.

Έχετε ένα γκρινιάρικο παιδί; Μην ανησυχείτε

Το γεγονός ότι το μωρό σας δεν συμπαθεί αμέσως ένα νέο φαγητό δεν σημαίνει ότι είναι καταδικασμένο να είναι επιλεκτικό για πάντα. Περιμένετε μερικές ημέρες και δοκιμάστε ξανά. Και ξανά. Και ξανά … Μπορεί να χρειαστούν περισσότερες από μερικές φορές για να είναι έτοιμο το παιδί σας να δώσει μια ευκαιρία στον αρακά. Θυμηθείτε, είστε πρότυπο, οπότε το μωρό σας μπορεί να ενδιαφέρεται περισσότερο για τα τρόφιμα που σας βλέπει να τρώτε και να απολαμβάνετε. Αλλά μην πιέζετε το παιδί σας να φάει και μην κάνετε μεγάλο θέμα με τις νέες τροφές.

Θα δημιουργηθεί ακαταστασία

Καθώς το μωρό σας μεγαλώνει, θα προσπαθήσει να τραφεί μόνο του. Οι πιθανότητες είναι ότι ένα καλό κομμάτι φαγητού κατευθύνεται προς το πρόσωπο, τα χέρια, τα μαλλιά, τη σαλιάρα, τα ρούχα ή το δίσκο της καρέκλας – για να μην αναφέρουμε εσάς ή οποιεσδήποτε επιφάνειες βρίσκονται σε απόσταση βολής. Η εκμάθηση της κατανάλωσης στερεών τροφών είναι μια εμπειρία αφής ολόκληρου του σώματος για το μωρό σας. Βάλτε ένα χαλάκι κάτω από το καρεκλάκι του για να πιάνει μέρος της ακαταστασίας, ντυθείτε ανάλογα και κάντε υπομονή — αυτή η φάση δεν θα διαρκέσει για πάντα.

Δοκιμάστε finger food όταν το μωρό είναι έτοιμο

Γύρω στους 9 μήνες περίπου, το μωρό σας θα είναι σε θέση να πάρει μικρά κομμάτια τροφής για να φάει. Θα χρειαστεί ακόμα να ταΐζετε με το κουτάλι για λίγο καιρό και να συνεχίσετε τη διατροφή με γάλα ή μητρικό γάλα. Ορισμένες εξαιρετικές τροφές μπορεί να περιλαμβάνουν κομμάτια ώριμης μπανάνας, μαγειρεμένα κομμάτια καρότου, τυρί cottage, καλά μαγειρεμένα ζυμαρικά, δημητριακά και ομελέτα. Αποφύγετε τους κινδύνους πνιγμού όπως τα σκληρά γλυκά, τα τσιπς, τα ωμά λαχανικά, τα σταφύλια ή τις σταφίδες, τα σκληρά τυριά και τα ολόκληρα χοτ ντογκ.