Διαγνωστικές εξετάσεις

Εξετάσεις τροφικών αλλεργιών

Τι είναι οι εξετάσεις τροφικών αλλεργιών;

Η τροφική αλλεργία είναι μία πάθηση που προκαλεί την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος έναντι τροφών, σαν να πρόκειται για κάποιο επιβλαβές παθογόνο, όπως ιό ή βακτήριο. Η ανοσολογική απόκριση σε μία τροφική αλλεργία και μένετε από ήπιο εξάνθημα έως κοιλιακό άλγος ή ακόμη και μία απειλητική για τη ζωή επιπλοκή που ονομάζεται αναφυλακτικό σοκ.

Οι τροφικές αλλεργίες είναι περισσότερο κοινές στα παιδιά από ό, τι στους ενήλικες, επηρεάζοντας περίπου 5% των παιδιών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε πολλά παιδιά, οι αλλεργίες υποχωρούν καθώς μεγαλώνουν. Σχεδόν το 90% όλων των τροφικών αλλεργιών προκαλούνται από τις παρακάτω τροφές:

  • Γάλα
  • Σόγια
  • Σιτάρι
  • Αυγά
  • Ξηροί καρποί (αμύγδαλα, καρύδια, πεκάν και κάσιους)
  • Ψάρια
  • Θαλασσινά
  • Φυστίκια

Για κάποια άτομα, ακόμη και μία ελάχιστη ποσότητα αλλεργιογόνου μπορεί να πυροδοτήσει απειλητικά για τη ζωή συμπτώματα. Από τα προαναφερθέντα, τα φυστίκια, οι ξηροί καρποί, τα θαλασσινά και τα ψάρια συνήθως προκαλούν τις πιο σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις.

Οι εξετάσεις τροφικών αλλεργιών χρησιμοποιούνται για να διαπιστωθεί αν εσείς ή το παιδί σας έχει κάποια τροφική αλλεργία. Εάν υπάρχει υποψία αλλεργίας, ο γιατρός θα σας παραπέμψει σε έναν αλλεργιολόγο, ο οποίος εξειδικεύεται στη διάγνωση και την αντιμετώπιση αλλεργιών και άσθματος.

Χρησιμότητα εξέτασης

Για ποιο λόγο χρησιμοποιούνται οι εξετάσεις τροφικών αλλεργιών;

Οι εξετάσεις τροφικών αλλεργιών χρησιμοποιούνται για να διαπιστωθεί αν εσείς ή το παιδί σας έχετε αλλεργία σε μία συγκεκριμένη τροφή. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθούν για να διαπιστωθεί αν έχετε αληθινή αλλεργία ή απλώς ευαισθησία σε μία τροφή.

Η ευαισθησία, γνωστή και ως τροφική δυσανεξία, συγχέεται συχνά με την τροφική αλλεργία. Οι δύο παθήσεις έχουν παρόμοια συμπτώματα, όμως οι επιπλοκές είναι εντελώς διαφορετικές.

Η τροφική αλλεργία είναι μία αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος που μπορεί να επηρεάσει όργανα σε όλο το σώμα και να προκαλέσει επικίνδυνες επιπλοκές. Η ευαισθησία σε τροφές, από την άλλη πλευρά, είναι λιγότερο σοβαρή. Αν έχετε ευαισθησία, το σώμα δεν μπορεί να πέψει μία συγκεκριμένη τροφή ή η τροφή ερεθίζει το πεπτικό σύστημα. Τα συμπτώματα της τροφικής ευαισθησίας περιορίζονται σε πεπτικά προβλήματα, όπως κοιλιακό άλγος, ναυτία, αέρια και διάρροια.

Κοινές τροφικές ευαισθησίες είναι οι εξής:

  • Λακτόζη, ένας τύπος σακχάρου που εντοπίζεται σε γαλακτοκομικά προϊόντα. Η δυσανεξία στη λακτόζη συχνά συγχέεται με την αλλεργία στο γάλα.
  • Γλουταμινικό μονονάτριο, ένα προσθετικό τροφίμων
  • Γλουτένη, μία πρωτεΐνη που εντοπίζεται στο σιτάρι, το κριθάρι και άλλα σιτηρά. Πολλές φορές συγχέεται με την αλλεργία στο σιτάρι. Η ευαισθησία στη γλουτένη και η αλλεργία στο σιτάρι επίσης διαφέρουν από την κοιλιοκάκη. Στην κοιλιοκάκη, το ανοσοποιητικό σύστημα καταστρέφει το λεπτό έντερο όταν καταναλώνετε γλουτένη. Ορισμένα από τα πεπτικά συμπτώματα είναι παρόμοια, όμως η κοιλιοκάκη δεν αποτελεί τροφική ευαισθησία ή αλλεργία.

Γιατί χρειάζομαι εξετάσεις τροφικών αλλεργιών;

Εσείς ή το παιδί σας μπορεί να χρειαστείτε εξετάσεις τροφικών αλλεργιών αν έχετε συγκεκριμένους προδιαθεσικούς παράγοντες ή/και συμπτώματα.

Οι προδιαθεσικοί παράγοντες για τις τροφικές αλλεργίες περιλαμβάνουν:

Τα συμπτώματα των τροφικών αλλεργιών συνήθως επηρεάζουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα μέρη του σώματος:

  • Δέρμα. Τα δερματικά συμπτώματα περιλαμβάνουν κνίδωση, αίσθηση μυρμηγκιάσματος, κνησμό και ερυθρότητα. Στα βρέφη με τροφικές αλλεργίες το πρώτο σύμπτωμα είναι συχνά ένα εξάνθημα.
  • Πεπτικό σύστημα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κοιλιακό άλγος, μεταλλική γεύση στο στόμα και οίδημα ή/και κνησμό της γλώσσας.
  • Αναπνευστικό σύστημα (περιλαμβάνει τους πνεύμονες, τη μύτη και το λαιμό). Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν βήχα, συριγμό της αναπνοής, ρινική συμφόρηση, δυσκολία στην αναπνοή και σφίξιμο στο στήθος.

Το αναφυλακτικό σοκ είναι μία σοβαρή αλλεργική αντίδραση που επηρεάζει ολόκληρο το σώμα. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν τα προαναφερθέντα, καθώς και:

  • Ταχύ οίδημα της γλώσσας, των χειλιών ή/και του λαιμού
  • Στένωση των αεραγωγών και δυσκολία στην αναπνοή
  • Ταχυπαλμία
  • Ζάλη
  • Ωχρό δέρμα
  • Αίσθηση λιποθυμίας

Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν μέσα σε δευτερόλεπτα μετά την έκθεση του ατόμου στο αλλεργιογόνο. Χωρίς άμεση ιατρική παρέμβαση, το αναφυλακτικό σοκ που μπορεί να αποβεί θανατηφόρο. Εάν υπάρχει υποψία αναφυλακτικού σοκ, θα πρέπει να καλέσετε αμέσως το 166.

Αν εσείς ή το παιδί σας βρίσκεστε σε κίνδυνο αναφυλακτικού σοκ, ο αλλεργιολόγος σας θα σας συνταγογραφήσει μία ένεση που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Αυτή η αυτο-ένεση περιέχει μία δόση επινεφρίνης (αδρεναλίνης), ένα φάρμακο που επιβραδύνει την αλλεργική αντίδραση. Σαφώς, θα πρέπει να αναζητήσετε άμεσα ιατρική φροντίδα μετά τη χρήση της ένεσης.

Διαδικασία εξέτασης

Πώς πραγματοποιούνται οι εξετάσεις τροφικών αλλεργιών;

Η εξέταση θα ξεκινήσει με τον αλλεργιολόγο να πραγματοποιεί μία κλινική εξέταση και να σας κάνει ερωτήσεις αναφορικά με τα συμπτώματά σας. Ακολούθως, θα διενεργήσει μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες εξετάσεις:

  • Δοκιμασία τροφικής πρόκλησης. Σε αυτό το τεστ, ο αλλεργιολόγος θα δώσει σε σας ή το παιδί σας μικρές ποσότητες της τροφής για την οποία υπάρχει υποψία ότι προκαλεί αλλεργική αντίδραση. Η τροφή θα χορηγηθεί σε κάψουλα ή σε ένεση. Ο γιατρός θα σας παρακολουθεί στενά για να διαπιστώσει εάν υπάρξει αλλεργική αντίδραση και θα σας παρέχει άμεση θεραπεία σε αυτή την περίπτωση.
  • Δίαιτα αποκλεισμού τροφών. Αυτή χρησιμοποιείται για να διαπιστωθεί ποια συγκεκριμένη τροφή ή τροφές προκαλούν την αλλεργία. Θα ξεκινήσετε να απομακρύνετε όλες τις ύποπτες τροφές από τη διατροφή τη δική σας ή του παιδιού σας. Ακολούθως, θα τις επανεισάγετε μία τη φορά, αναζητώντας συμπτώματα αλλεργικής αντίδρασης. Η δίαιτα αποκλεισμού δεν μπορεί να αναδείξει εάν η αντίδραση οφείλεται σε τροφική αλλεργία ή ευαισθησία. Επίσης, δεν συστήνεται στα άτομα που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης.
  • Δοκιμασία νυγμού. Σε αυτή την εξέταση, ο αλλεργιολόγος ή άλλος επαγγελματίας υγείας θα τοποθετήσει μία μικρή ποσότητα της ύποπτης τροφής στο δέρμα σας στην περιοχή του πήχη ή της πλάτης. Ακολούθως, θα τρυπήσει το δέρμα με μία βελόνα, ώστε να επιτρέψει σε μία ελάχιστη ποσότητα της τροφής να εισέλθει κάτω από το δέρμα. Αν εμφανίσετε ερυθρό, κνησμώδες εξάνθημα στο σημείο, αυτό σημαίνει ότι έχετε αλλεργία στην τροφή.
  • Εξέταση αίματος. Αυτή η εξέταση ελέγχει τα επίπεδα των αντισωμάτων IgE στο αίμα. Τα αντισώματα IgE παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα όταν εκτίθεστε σε αλλεργιογόνα. Ένας επαγγελματίας υγείας θα λάβει δείγμα αίματος από μία φλέβα στο χέρι σας, χρησιμοποιώντας μία μικρή βελόνα. Όταν η βελόνα εισαχθεί, μία μικρή ποσότητα αίματος θα συλλεχθεί εντός μιας σύριγγας ή φιαλιδίου. Μπορεί να αισθανθείτε ένα μικρό τσίμπημα κατά την είσοδο ή την έξοδο της βελόνας. Η διαδικασία ολοκληρώνεται σε λιγότερο από πέντε λεπτά.

Προετοιμασία

Ποια προετοιμασία απαιτείται για τις εξετάσεις τροφικών αλλεργιών;

Δεν απαιτείται καμία ειδική προετοιμασία.

Κίνδυνοι εξέτασης

Ποιοι κίνδυνοι σχετίζονται με τις εξετάσεις τροφικών αλλεργιών;

Η δοκιμασία τροφικής πρόκλησης μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αλλεργική αντίδραση και για αυτό το λόγο πραγματοποιείται μόνο υπό τη στενή επίβλεψη ενός αλλεργιολόγου.

Μπορεί εμφανίσετε αλλεργική αντίδραση κατά τη δίαιτα αποκλεισμού. Οφείλετε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας αναφορικά με το πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε πιθανές αλλεργικές αντιδράσεις.

Η δοκιμασία νυγμού μπορεί να ερεθίσει το δέρμα. Αν το δέρμα σας είναι κνησμώδες ή ερεθισμένο μετά το τεστ, ο αλλεργιολόγος μπορεί να σας συνταγογραφήσει κάποιο φάρμακο για την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η δοκιμασία νυγμού μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αντίδραση. Επομένως, και αυτή η εξέταση πρέπει να πραγματοποιείται υπό τη στενή επίβλεψη ενός αλλεργιολόγου.

Ελάχιστοι κίνδυνοι συνοδεύουν μία εξέταση αίματος. Μπορεί να αισθανθείτε ήπιο πόνο ή να σχηματιστεί μικρός μώλωπας στο σημείο που εισήχθη η βελόνα, όμως τα περισσότερα συμπτώματα υποχωρούν άμεσα.

Ερμηνεία αποτελεσμάτων

Πώς ερμηνεύονται τα αποτελέσματα;

Εάν τα αποτελέσματα δείξουν ότι εσείς ή το παιδί σας έχετε κάποια τροφική αλλεργία, η θεραπεία είναι να αποφεύγετε τη συγκεκριμένη τροφή.

Δεν υπάρχει ίαση για τις τροφικές αλλεργίες, όμως η απομάκρυνση της τροφής από τη διατροφή αποτρέπει αλλεργικές αντιδράσεις.

Για να αποφύγετε αλλεργιογόνα στις τροφές, θα πρέπει να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες στα συσκευασμένα τρόφιμα. Επίσης, θα πρέπει να ενημερώνετε για αλλεργίες οποιονδήποτε προετοιμάζει ή σερβίρει φαγητό για εσάς ή το παιδί σας, όπως σερβιτόρους, babysitter και δασκάλους. Όμως, ακόμη και αν είστε προσεκτικοί, εσείς ή το παιδί σας μπορεί να εκτεθείτε στο αλλεργιογόνο τυχαία.

Εάν βρίσκεστε σε αυξημένο κίνδυνο σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης, ο αλλεργιολόγος θα σας συνταγογραφήσει ένεση επινεφρίνης, την οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αν τυχαία εκτεθείτε στο αλλεργιογόνο. Ο γιατρός θα σας δείξει πώς πρέπει να χορηγηθεί η ένεση στο μηρό.

Αν έχετε ερωτήσεις αναφορικά με τα αποτελέσματά σας ή/και τον τρόπο διαχείρισης αλλεργικών επιπλοκών, συμβουλευτείτε έναν αλλεργιολόγο.

Περαιτέρω πληροφορίες

Υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να γνωρίζω αναφορικά με τις εξετάσεις τροφικών αλλεργιών;

Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης μία τροφικής αλλεργίας είναι η αποφυγή της τροφής στην οποία είστε αλλεργικός/ή. Όμως, υπάρχουν ορισμένες νέες θεραπείες που αποτρέπουν σοβαρή αντίδραση αν τυχαία εκτεθείτε στην εν λόγω τροφή:

  • Από του στόματος ανοσοθεραπεία (OIT). Αυτή περιλαμβάνει την κατανάλωση μικρής ποσότητας αλλεργιογόνου και σταδιακή αύξηση της ποσότητας. Ο στόχος της θεραπείας είναι να αυξήσετε την ποσότητα της τροφής που μπορεί να καταναλωθεί προτού πυροδοτηθεί αλλεργική αντίδραση.
  • Επιδερμική ανοσοθεραπεία (EPIT). Είναι παρόμοια με την από του στόματος ανοσοθεραπεία, όμως αντί για την κατανάλωση μιας συγκεκριμένης τροφής, μία πρωτεΐνη της εν λόγω τροφής χορηγείται μέσω ενός δερματικού επιθέματος. Το δερματικό επίθεμα αντικαθίσταται καθημερινά με σταδιακά αυξανόμενες ποσότητες της πρωτεΐνης.

Και οι δύο τύποι ανοσοθεραπείας πραγματοποιούνται πάντα υπό στενή ιατρική επίβλεψη. Για να μάθετε περισσότερα αναφορικά με αυτές τις μεθόδους, συμβουλευτείτε έναν αλλεργιολόγο.

+ 17 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. American Academy of Allergy Asthma & Immunology [Internet]. Milwaukee (WI): American Academy of Allergy Asthma & Immunology; c2018. Celiac Disease, Non-celiac Gluten Sensitivity, and Food Allergy: How Are They Different?; [cited 2018 Oct 31]; [about 4 screens]. Available from: https://www.aaaai.org/conditions-and-treatments/library/allergy-library/celiac-disease

2. American College of Allergy Asthma & Immunology [Internet]. Arlington Heights (IL): American College of Allergy Asthma & Immunology; c2014. Food Allergy Testing; [cited 2018 Oct 31]; [about 3 screens]. Available from: https://acaai.org/allergies/types/food-allergies/testing

3. Asthma and Allergy Foundation of America [Internet]. Landover (MD): Asthma and Allergy Foundation of America; c1995–2017. Food Allergies; [updated 2015 Oct; cited 2018 Oct 31]; [about 5 screens]. Available from: http://www.aafa.org/food-allergies-advocacy

4. Centers for Disease Control and Prevention [Internet]. Atlanta: U.S. Department of Health and Human Services; Food Allergies in Schools; [updated 2018 Feb 14; cited 2018 Oct 31]; [about 3 screens]. Available from: https://www.cdc.gov/healthyschools/foodallergies

5. FARE: Food Allergy Research and Education [Internet]. New York: Food Allergy Research and Education; c2020. Epicutaneous Immunotherapy (EPIT); [cited 2020 Jul 14]; [about 3 screens]. Available from: https://www.foodallergy.org/resources/epicutaneous-immunotherapy-epit

6. Fleischer DM, Shreffler WG, Campbell DE, Green TD, Anvari S, Assa'ad A, Bégin P, Beyer K, Bird JA, Brown-Whitehorn T, Byrne A, Chan ES, Cheema A, Chinthrajah S, Chong H, Davis CM, Ford LS, Gagnon R, Greenhawt M, O'B Hourihane J, Jones SM, Kim EH, Lange L, Lanser BJ, Leonard S, Mahler V, Maronna A, Nowak-Wegrzyn A, Oriel RC, O'Sullivan M, Petroni D, Pongracic JA, Prescott SL, Schneider LC, Smith P, Staab D, Sussman G, Wood R, Yang WH, Lambert R, Peillon A, Bois T, Sampson HA. Long-Term, Open-Label Extension Study of the Efficacy and Safety of Epicutaneous Immunotherapy for Peanut Allergy in Children: PEOPLE 3-Year Results. J Allergy Clin Immunol [Internet]. 2020 Jul 10 [cited 2020 Jul 14]; S0091-6749(20)30957-X. Available from: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32659313

7. HealthyChildren.org [Internet]. Itasca (IL): American Academy of Pediatrics; c2018. Common Food Allergies; 2006 Jan 6 [updated 2018 Jul 25; cited 2018 Oct 31]; [about 3 screens]. Available from: https://www.healthychildren.org/English/healthy-living/nutrition/Pages/Common-Food-Allergies.aspx

8. Johns Hopkins Medicine [Internet]. The Johns Hopkins University, The Johns Hopkins Hospital, and Johns Hopkins Health System; Food Allergies; [cited 2018 Oct 31]; [about 3 screens]. Available from: https://www.hopkinsmedicine.org/healthlibrary/conditions/adult/non-traumatic_emergencies/food_allergies_85,P00837

9. KidsHealth from Nemours [Internet]. The Nemours Foundation; c1995–2018. What Happens During an Allergy Test?; [cited 2018 Nov 4]; [about 3 screens]. Available from: https://kidshealth.org/en/teens/allergy-tests.html

10. KidsHealth from Nemours [Internet]. The Nemours Foundation; c1995–2018. What's the Difference Between a Food Allergy and Food Intolerance?; [cited 2018 Oct 31]; [about 3 screens]. Available from: https://kidshealth.org/en/parents/allergy-intolerance.html?WT.ac=ctg#catceliac

11. Kurowski K, Boxer RW. Food Allergies: Detection and Management. Am Fam Physician [Internet]. 2008 Jun 15 [cited 2018 Oct 31]; 77 (12):1678–86. Available from: https://www.aafp.org/afp/2008/0615/p1678.html

12. Lab Tests Online [Internet]. Washington D.C: American Association for Clinical Chemistry; c2001–2018. Allergies; [updated 2018 Oct 29; cited 2018 Oct 31]; [about 2 screens]. Available from: https://labtestsonline.org/conditions/allergies

13. Mayo Clinic [Internet]. Mayo Foundation for Medical Education and Research; c1998–2018. Allergy skin tests: About; 2018 Aug 7 [cited 2018 Oct 31]; [about 3 screens]. Available from: https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/allergy-tests/about/pac-20392895

14. Mayo Clinic [Internet]. Mayo Foundation for Medical Education and Research; c1998–2018. Food allergy: Diagnosis and treatment; 2017 May 2 [cited 2018 Oct 31]; [about 4 screens]. Available from: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/food-allergy/diagnosis-treatment/drc-20355101

15. Merck Manual Consumer Version [Internet]. Kenilworth (NJ): Merck & Co., Inc.; c2018. Food Allergy; [cited 2018 Oct 31]; [about 2 screens]. Available from: https://www.merckmanuals.com/home/immune-disorders/allergic-reactions-and-other-hypersensitivity-disorders/food-allergy

16. National Heart, Lung, and Blood Institute [Internet]. Bethesda (MD): U.S. Department of Health and Human Services; Blood Tests; [cited 2018 Oct 31]; [about 3 screens]. Available from: https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/blood-tests

17. University of Rochester Medical Center [Internet]. Rochester (NY): University of Rochester Medical Center; c2018. Health Encyclopedia: Diagnostic Tests for Allergies; [cited 2018 Oct 31]; [about 2 screens]. Available from: https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=85&contentid=P00013