Πρόληψη και θεραπεία

Ψωνίστε με ασφάλεια κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει μετατρέψει την επίσκεψη μας στο σουπερμάρκετ σε μια πολύ αγχωτική διαδικασία. Ωστόσο, ο Donald Schaffner, καθηγητής στο τμήμα Τροφίμων στη Σχολή Περιβαλλοντικών και Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Rutgers στο New Brunswick, δίνει κάποιες συμβουλές για το πώς μπορούμε να κάνουμε τα ψώνια μας με ασφάλεια, τις οποίες θα δούμε πιο κάτω.

Πως θα κάνετε τα ψώνια σας με ασφάλεια εν μέσω πανδημίας;

Όπως υπογραμμίζει ο Schaffner, το πρώτο πράγμα που πρέπει να σκεφτείτε είναι εάν πράγματι είναι αναγκαίο να πάτε στο σουπερμάρκετ. Αν πράγματι είναι αναγκαίο, τότε ακολουθείστε τις πιο κάτω οδηγίες.

Στην περίπτωση που ανήκετε σε ευάλωτη ομάδα ή πάσχετε από κάποια χρόνια πάθηση είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε τις υπηρεσίες αγορών που δίνουν την επιλογή κατ΄ οίκον μεταφοράς τροφίμων. Μπορείτε μάλιστα, να ζητήσετε από κάποιον συγγενή ή γείτονα, να σας προμηθεύσει με τα ψώνια που χρειάζεστε. Αν τελικά κάποιος προθυμοποιηθεί να σας μεταφέρει τα ψώνια σας στο σπίτι, μην ξεχνάτε να κρατάτε τις απαραίτητες αποστάσεις. Ίσως να ήταν καλύτερο να ζητήσετε απλά να σας αφήσουν τα ψώνια έξω από την πόρτα και να σας χτυπήσουν απλά το κουδούνι.

Από την άλλη, εάν δεν ανήκετε σε κάποια ευπαθή ομάδα και πηγαίνετε στο σουπερμάρκετ, καλό θα ήταν πριν αγγίξετε την λαβή στο καροτσάκι να την απολυμαίνετε με οινόπνευμα ή αντισηπτικό. Φροντίστε να έχετε ήδη έτοιμη τη λίστα με τα ψώνια σας, ώστε να μετακινηθείτε γρήγορα μέσα στο κατάστημα και να μην μπείτε στη διαδικασία να σκέφτεστε και να περιπλανιέστε άσκοπα στο χώρο. Ενώ ψωνίζετε, κάντε ότι μπορείτε για να κρατάτε δύο, περίπου, μέτρα απόσταση από τους άλλους ανθρώπους που βρίσκονται στον ίδιο χώρο μαζί σας. Εάν στην έξοδο του καταστήματος υπάρχει απολυμαντικό χεριών χρησιμοποιείστε το. Είναι καλό να έχετε πάντα μαζί σας, το δικό σας απολυμαντικό, ώστε να το χρησιμοποιήσετε ξανά αφού τοποθετήσετε τα ψώνια σας στο αυτοκίνητο και πριν πιάσετε το τιμόνι.

Σημειώνεται, ότι στην περίπτωση που χρησιμοποιείτε επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες, πρέπει οπωσδήποτε να τις καθαρίζετε με σαπούνι και ζεστό νερό μετά από κάθε χρήση. Αν χρησιμοποιείτε σακούλες μιας χρήσης, τότε είναι απαραίτητο να τις πετάτε.

Τι πρέπει να κάνετε όταν μεταφέρετε τα ψώνια στο σπίτι;

  • Τοποθετήστε τις σακουλές στο πάτωμα ή σε μια συγκεκριμένη επιφάνεια
  • Χρησιμοποιείστε ένα σφουγγάρι για να απολυμάνετε τα ψώνια
  • Φροντίστε να απολυμάνετε καλά τις επιφάνειες στις οποίες τοποθετήσατε τα ψώνια πριν τα βάλετε στη θέση τους
  • Ακολούθως πλύνετε καλά τα χέρια σας

Ο Schaffner, μάλιστα, εισηγείται να πλένετε καλά τα χέρια σας αφού αγγίξετε τα πακέτα τροφίμων και πριν αρχίσετε να τρώτε, για να αποφύγετε έτσι κάθε μικρή πιθανότητα μόλυνσης.

Οι ειδικοί, της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α. και του Υπουργείου Γεωργίας των Η.Π.Α., από την πλευρά τους, τονίζουν ότι  πρέπει να ξεπλύνετε καλά τα λαχανικά και τα φρούτα, με άφθονο νερό πριν τα καταναλώσετε, διότι στην περίπτωση που έχει μείνει πάνω έστω και μια μικρή ποσότητα σαπουνιού θα σας προκαλέσει ναυτία, εμετό και διάρροια.

+ 8 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Mission possible: Tips for safe grocery shopping during the pandemic https://medicalxpress.com/news/2020-04-mission-safe-grocery-pandemic.html

Coronavirus (COVID-19) https://medicalxpress.com/coronavirus/

News tagged with grocery stores https://medicalxpress.com/tags/grocery+stores/

News tagged with hand sanitizers https://medicalxpress.com/tags/hand+sanitizers/

News tagged with medical conditions https://medicalxpress.com/tags/medical+conditions/

News tagged with shopping service https://medicalxpress.com/tags/shopping+service/

News tagged with severe illness https://medicalxpress.com/tags/severe+illness/

News tagged with older adults https://medicalxpress.com/tags/older+adults/