Αυτοάνοσα νοσήματα, Διατροφή

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Βοηθά η vegan διατροφή στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της;

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα (ΡΑ) είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος, στην οποία τα χέρια, οι καρποί και τα γόνατα προσβάλλονται πιο συχνά προκαλώντας φλεγμονή, πόνο και εν τέλει μόνιμη βλάβη στις αρθρώσεις. Οι γενετικοί παράγοντες ευθύνονται σε ποσοστό 50-60% για την εμφάνιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, ενώ το υπόλοιπο μέρος συνδέεται με παράγοντες όπως οι λοιμώξεις από παθογόνους μικροοργανισμούς, το κάπνισμα, οι διαταραχές της μικροχλωρίδας του εντέρου και η διατροφή.

Η λήψη φαρμακευτικής αγωγής είναι η βασική μέθοδος θεραπείας των συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει πως οι διατροφικές αλλαγές μπορεί επίσης να παίζουν σημαντικό ρόλο στην ύφεση των συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Τι ρόλο παίζει η διατροφή στη ρευματοειδή αρθρίτιδα;

Η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών, σύμφωνα με αρκετές μελέτες, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη βελτίωση των συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Συγκεκριμένα, η υιοθέτηση μιας vegan δίαιτας έχει παρουσιάσει σημαντικά οφέλη στη μείωση της φλεγμονής και του πόνου.

Η αφαίρεση των τροφών ζωικής προέλευσης, με υψηλές συγκεντρώσεις σε κορεσμένα και trans λιπαρά, αλλά και των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφών, πλούσιων σε νάτριο και πρόσθετα σάκχαρα, έχει αποδειχθεί ευεργετική στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας σε πολλούς ανθρώπους.

Επιπλέον, η προσθήκη τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της σύνθεσης της μικροχλωρίδας του εντέρου και αύξηση της ποικιλομορφίας των ευεργετικών της βακτηρίων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της φλεγμονής και του πόνου που αντιμετωπίζουν τα άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης με υψηλές συγκεντρώσεις βιταμινών και αντιοξειδωτικών ενώσεων μπορεί επίσης να είναι ευεργετικά.

Ωστόσο, η σοβαρότητα των συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας ποικίλει από άτομο σε άτομο, με αποτέλεσμα να διαφέρουν και οι διατροφικές αλλαγές που είναι ευεργετικές για τον καθένα. Μια vegan διατροφή αφαιρεί το μεγαλύτερο μέρος των τροφών, που έχουν κατηγορηθεί για επιδείνωση των συμπτωμάτων της νόσου, με αποτέλεσμα να θεωρείται ευεργετική για την πλειονότητα των ασθενών.

Παρόλο που οι διατροφικές αλλαγές μπορεί να είναι ευεργετικές, δεν έχει αποδειχθεί ακόμη πως είναι αρκετές για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας από μόνες τους. Ως εκ τούτου, αυτές θεωρούνται απλώς μια καλή συμπληρωματική θεραπεία συνδυαστικά με τη φαρμακευτική αγωγή που συνήθως χορηγείται.

Ποιες τροφές έχουν συνδεθεί με την επιδείνωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αφαίρεση του κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος (πχ. λουκάνικα) από τη διατροφή μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για άτομα που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα. Το ίδιο ισχύει και για τρόφιμα με επεξεργασμένους υδατάνθρακες και κορεσμένα λιπαρά, τα οποία προάγουν τη φλεγμονή που αποτελεί βασικό παράγοντα εμφάνισης του πόνου και του πρηξίματος στους ασθενείς. Συγκεκριμένα, μερικά από τα τρόφιμα, που πρέπει να αποφεύγονται, είναι τα εξής:

  • Κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας
  • Τρόφιμα με πολλά πρόσθετα (πχ. πρόσθετα για ενίσχυση της γεύσης)
  • Αλκοόλ (μπύρα, κρασί, κλπ)
  • Ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά
  • Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι
  • Εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα (πχ. κατεψυγμένα γεύματα, fast food)

Πρέπει όλα τα άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα να ακολουθήσουν μια vegan διατροφή;

Η υιοθέτηση μιας vegan διατροφής δεν είναι υποχρεωτική για άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Δεν είναι ανάγκη όλοι οι ασθενείς να αφαιρέσουν από τη διατροφή τους κάθε τρόφιμο ζωικής προέλευσης για να νιώσουν καλύτερα. Ωστόσο, η προτίμηση προϊόντων φυτικής προέλευσης, που έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, στα πλαίσια μια ισορροπημένης διατροφής και η μείωση της κατανάλωσης τροφίμων, που εντείνουν το πρόβλημα, θεωρείται εξαιρετικά ευεργετική. Είναι σημαντικό να ξεκαθαριστεί βέβαια πως η διατροφή πρέπει να χρησιμοποιείται συνδυαστικά με τη φαρμακευτική αγωγή και όχι αντί αυτής, ως κύριο μέσο αντιμετώπισης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Rheumatoid Arthritis: How a Vegan Diet Can Reduce the Pain https://www.healthline.com/health-news/rheumatoid-arthritis-how-a-vegan-diet-can-reduce-the-pain

Nutrition Interventions in Rheumatoid Arthritis: The Potential Use of Plant-Based Diets. A Review https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6746966/

Can a vegan diet treat rheumatoid arthritis? https://www.health.harvard.edu/blog/can-a-vegan-diet-treat-rheumatoid-arthritis-202207132782

A Randomized, Crossover Trial of a Nutritional Intervention for Rheumatoid Arthritis https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/15598276221081819