Υγεία στόματος

Σιδεράκια: Πόσο πονάνε; Υπάρχουν τρόποι ανακούφισης του πόνου;

Τα σιδεράκια είναι ένας τύπος ορθοδοντικής θεραπείας που χρησιμοποιούν οι ορθοδοντικοί για να διορθώσουν τα στριμωγμένα ή στραβά δόντια. Τα σιδεράκια μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη διόρθωση της θέσης δαγκώματος. Οι άνθρωποι που πρόκειται να βάλουν σύντομα σιδεράκια ή σκέφτονται να τα βάλουν μπορεί να αναρωτιούνται αν πονάνε. Σύμφωνα με την Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση, οι “στραβές” δαγκωματιές γίνονται εμφανείς μεταξύ των ηλικιών 6 και 12 ετών, όταν τα παιδιά αποκτούν τα ενήλικα δόντια τους. Η ορθοδοντική θεραπεία ξεκινά συνήθως μεταξύ των ηλικιών 8 και 14 ετών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένας ενήλικας μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να βάλει σιδεράκια. Παρόλο που ο καθένας είναι διαφορετικός, οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν κάποιο πόνο για λίγες ημέρες όταν βάζουν για πρώτη φορά σιδεράκια και μετά τη σύσφιξή τους. Ωστόσο, άλλοι μπορεί να αισθάνονται μόνο ήπια ενόχληση που υποχωρεί μέσα σε λίγες ώρες.

Πονάνε τα σιδεράκια;

Κάθε άτομο θα έχει διαφορετική εμπειρία με τα σιδεράκια, αλλά τα παρακάτω θα σας δώσουν μια γενική ιδέα για το τι να περιμένετε σε κάθε στάδιο της θεραπευτικής διαδικασίας.

Βάζοντας σιδεράκια

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να χρειαστεί να φορέσουν αποστάτες, ή διαχωριστικά, μεταξύ των δοντιών τους για μια ή δύο εβδομάδες πριν από την τοποθέτηση σιδερακίων. Αυτοί οι αποστάτες μπορεί να είναι σφιχτοί και επώδυνοι για λίγες ημέρες, μοιάζοντας με την αίσθηση του να έχει πιαστεί τροφή ανάμεσα στα δόντια, αλλά η ενόχληση θα περάσει. Όταν ο ορθοδοντικός τοποθετεί για πρώτη φορά τα σιδεράκια, το άτομο συνήθως δεν αισθάνεται άμεσο πόνο. Ο ορθοδοντικός συχνά τοποθετεί ταινίες γύρω από τους πίσω γομφίους. Αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι προσωρινά δυσάρεστη επειδή συνεπάγεται κάποια πίεση και μπορεί να τσιμπήσει, αλλά δεν είναι επώδυνη. Μόλις τοποθετηθούν οι ταινίες γύρω από τους γομφίους, ο ορθοδοντικός θα καθαρίσει ή θα “χαράξει” τα δόντια με ένα διάλυμα που έχει λίγο ξινή γεύση. Στη συνέχεια, θα το ξεπλύνει και θα εφαρμόσει κόλλα στην όψη του πάνω ή του κάτω σετ δοντιών ή και των δύο. Σε κάποιον μπορεί να μην αρέσει η αίσθηση της χάραξης και της κόλλας, αλλά αυτά τα βήματα δεν πρέπει να προκαλούν δυσφορία ή πόνο. Όταν η κόλλα είναι στη θέση της, ο ορθοδοντικός τοποθετεί στηρίγματα σε κάθε δόντι ξεχωριστά, χρησιμοποιώντας μπλε φως για να σκληρύνει την κόλλα. Και πάλι, αυτό το μέρος της διαδικασίας δεν πονάει. Τέλος, όταν τα στηρίγματα είναι στη θέση τους, ο ορθοδοντικός θα τα συνδέσει όλα με ένα σύρμα. Θα συνδέσει κάθε άκρο του σύρματος στις ζώνες γύρω από τους γομφίους στο πίσω μέρος του στόματος. Το τελευταίο βήμα είναι η προσθήκη ελαστικών ταινιών για να συγκρατηθεί το σύρμα στη θέση του.

Φορώντας σιδεράκια

Όταν τα σιδεράκια τοποθετούνται για πρώτη φορά, το άτομο μπορεί να μην αισθάνεται αμέσως πόνο ή δυσφορία. Ωστόσο, μέσα σε λίγες ώρες, η ήπια πίεση που ασκούν τα σιδεράκια στα δόντια θα αρχίσει να επιδρά. Η πίεση των σιδερακίων που τραβούν αργά τα δόντια στην ευθυγράμμιση μπορεί να προκαλέσει πόνο και δυσφορία, η οποία μπορεί να διαρκέσει από μία ή δύο ημέρες έως περίπου μία εβδομάδα. Μερικά πράγματα που πρέπει να περιμένετε κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας περιλαμβάνουν:

  • πληγωμένα ούλα
  • εκδορές ή πληγές στο εσωτερικό των μάγουλων λόγω της τριβής των μεταλλικών στηριγμάτων πάνω τους
  • πιθανότητα κοψίματος της γλώσσας εάν το άτομο χρησιμοποιεί τη γλώσσα του για να ψηλαφίσει τα σιδεράκια
  • τα δόντια μπορεί να πονούν, ειδικά όταν τρώτε φαγητό

Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, το άτομο μπορεί να μην παρατηρεί τόσο πολύ τα σιδεράκια του καθώς το σώμα του προσαρμόζεται. Ωστόσο, για να λειτουργήσουν τα σιδεράκια, ο ορθοδοντικός πρέπει να τα σφίγγει περιοδικά.

Όταν ο ορθοδοντικός σφίγγει τα σιδεράκια, μπορεί να:

  • να αντικαταστήσει τα τρέχοντα σύρματα
  • να τοποθετήσει ή να σφίξει ελατήρια
  • να σφίξει τις ταινίες στα σιδεράκια για να ασκήσει πρόσθετη πίεση στα δόντια

Συνήθως, η σύσφιξη γίνεται μία φορά το μήνα ή ανάλογα με τις ανάγκες, ανάλογα με την πρόοδο του ατόμου. Όταν γίνεται σύσφιξη, το άτομο είναι πιθανό να αισθάνεται ένα επίπεδο δυσφορίας παρόμοιο με εκείνο που αισθάνθηκε όταν πήρε για πρώτη φορά τα σιδεράκια. Συνήθως, μπορεί να είναι λιγότερο δυσάρεστο. Μετά τη σύσφιξη, πολλοί άνθρωποι αισθάνονται πόνο μόνο στα δόντια και τα ούλα. Τα μάγουλα και η γλώσσα έχουν συνήθως προσαρμοστεί πλέον στα σιδεράκια, οπότε νέες εκδορές σε αυτά τα μέρη του στόματος είναι λιγότερο πιθανές.

Αφαιρώντας τα σιδεράκια

Αν και ο καθένας είναι διαφορετικός, τα σιδεράκια συνήθως παραμένουν για περίπου 1 έως 3 χρόνια. Όταν έρθει η ώρα να αφαιρεθούν τα σιδεράκια, το άτομο μπορεί να αισθανθεί κάποια δυσφορία καθώς ο ορθοδοντικός τα αφαιρεί. Ο ορθοδοντικός θα αφαιρέσει τα σιδεράκια, τις ταινίες και τα σύρματα πριν καθαρίσει τα δόντια για να αφαιρέσει τυχόν κόλλα. Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, ο ορθοδοντικός θα τοποθετήσει στο άτομο έναν συγκρατητήρα. Ο συγκρατητήρας είναι μια συσκευή που βοηθά να διατηρηθούν τα δόντια στη νέα τους θέση μετά την τοποθέτηση των σιδερακίων. Τα άτομα μπορεί να χρειαστεί να φορούν έναν αφαιρούμενο μασελάκι για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα μετά την αφαίρεση των σιδερακίων, είτε κατά τη διάρκεια της ημέρας είτε μόνο τη νύχτα. Το μασελάκι δεν πρέπει να προκαλεί πρόσθετη δυσφορία. Ορισμένοι συγκρατητήρες είναι μόνιμοι και θα χρειαστεί ένας ορθοδοντικός να τους κολλήσει στα δόντια με παρόμοιο τρόπο όπως τα σιδεράκια. Δεν είναι ασυνήθιστο για τους ανθρώπους να έχουν πρόβλημα σωστού καθαρισμού των δοντιών τους, ενώ φορούν σιδεράκια ή συγκρατητήρα. Αυτή η δυσκολία μπορεί να οδηγήσει σε τερηδόνα, κάτι που μπορεί να είναι επώδυνο. Η διατήρηση του στόματος όσο το δυνατόν πιο καθαρού με καλή στοματική υγιεινή και η αποφυγή ζαχαρούχου φαγητού μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της τερηδόνας και της φθοράς των δοντιών.

Πώς να ανακουφίσετε τον πόνο απ’ τα σιδεράκια;

Οι περισσότεροι άνθρωποι θα νιώσουν ήπια έως μέτρια δυσφορία ή πόνο όταν πρωτοβάλουν σιδεράκια. Μπορεί επίσης να αισθανθούν κάποια δυσφορία μετά τη σύσφιξη των σιδερακίων, η οποία συμβαίνει τακτικά όσο το άτομο φοράει σιδεράκια. Η δυσφορία ή ο πόνος θα πρέπει να υποχωρήσει μέσα σε λίγες ημέρες, αλλά εν τω μεταξύ, το άτομο μπορεί να δοκιμάσει μερικές από αυτές τις θεραπείες για ανακούφιση από τον πόνο:

  • λήψη αναλγητικών χωρίς ιατρική συνταγή, όπως ακεταμινοφαίνη ή ιβουπροφαίνη
  • χρήση ενός ζεστού ξεπλύματος με αλατόνερο
  • κατανάλωση μαλακών τροφών, όπως σούπα, παγωτό ή γιαούρτι, καθώς αυτές δεν απαιτούν πολύ μάσημα
  • πόση κρύων ποτών ή κατανάλωση κρύων τροφών
  • εφαρμογή πάγου στην περιοχή
  • εφαρμογή τοπικών αναισθητικών στα ούλα με δάχτυλο ή μπατονέτα
  • ζητώντας από τον ορθοδοντικό ένα μαλακό κερί για να αποτρέψετε τα σιδεράκια από το να κόψουν τα εσωτερικά μάγουλα ή αγοράζοντας κάποιο από ένα τοπικό φαρμακείο ή από το διαδίκτυο
  • αποφυγή κολλώδους φαγητού, τσίχλας και τροφών που μπορεί να πιαστούν ή να μετατοπιστούν από τα σιδεράκια
  • καθαρίζετε σωστά τα δόντια και το χώρο ανάμεσα στα σιδεράκια για να αποτρέψετε την τερηδόνα