Θεραπεία

Ιβουπροφαίνη: Ποιες παρενέργειες προκαλεί; Τι πρέπει να γνωρίζετε;

Η ιβουπροφαίνη είναι φάρμακο που ανήκει στην κατηγορία των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φάρμακων (ΜΣΑΦ), το οποίο γενικότερα χρησιμοποιείται για την ανακούφιση του πόνου και του πυρετού.

Η ιβουπροφαίνη δρα μειώνοντας την παραγωγή προσταγλανδίνων, ουσίες οι οποίες προκαλούν πόνο και φλεγμονή στο σώμα. Ως εκ τούτου, δεν αντιμετωπίζει την υποκείμενη πάθηση, αλλά ανακουφίζει μόνο συμπτώματα, όπως ο πόνος, οι κράμπες και ο πυρετός.

Το εν λόγω φάρμακο χορηγείται τόσο σε ενήλικες, όσο και σε παιδιά άνω των έξι μηνών. Διατίθεται σε παιδιατρικές συνθέσεις (για παιδιά και βρέφη) και σε συνθέσεις για ενηλίκους, τόσο ως μη συνταγογραφούμενο, όσο και ως συνταγογραφούμενο φάρμακο σε δισκία, μασώμενα δισκία, υπόθετα και κάψουλες.

Σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται η ιβουπροφαίνη;

Η ιβουπροφαίνη χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση διαφόρων καταστάσεων, όπως:

Τι πρέπει να προσέξετε πριν πάρετε ιβουπροφαίνη;

Πριν πάρετε ιβουπροφαίνη:

  • Ενημερώστε τον φαρμακοποιό ή τον γιατρό σας για τυχόν αλλεργίες σε φάρμακα, ιδιαίτερα για αλλεργίες στην ιβουπροφαίνη, σε άλλα ΜΣΑΦ (όπως η ναπροξένη και η κετοπροφαίνη) ή στην ασπιρίνη.
  • Ενημερώστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας για τη λήψη άλλων φαρμάκων όπως πολυβιταμίνες, συμπληρώματα, φυτικά προϊόντα, φάρμακα για την αρτηριακή πίεση ή την καρδιά (αναστολείς ΜΕΑ, ARB, βήτα-αναστολείς ή διουρητικά).
  • Αποφύγετε τη λήψη ιβουπροφαίνης σε συνδυασμό με οποιοδήποτε άλλο αναλγητικό, εκτός εάν σας το ζητήσει ο γιατρός σας.
  • Ενημερώστε τον γιατρό για τυχόν υποκείμενες καταστάσεις υγείας, όπως:
  • Εάν το φάρμακο θα χορηγηθεί σε παιδί, ενημερώστε τον γιατρό εάν έχει διάρροια ή κάνει έμετο.
  • Ενημερώστε τον γιατρό σας για θέματα εγκυμοσύνης ή θηλασμού.
  • Εάν έχει προγραμματιστεί χειρουργική επέμβαση (συμπεριλαμβανομένης της οδοντιατρικής επέμβασης), ενημερώστε τον χειρουργό ή τον οδοντίατρό σας αν παίρνετε ιβουπροφαίνη.

Σημειώνεται ότι η ιβουπροφαίνη πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή από άτομα 75 ετών και άνω.


Ποιες παρενέργειες μπορεί να προκαλέσει η ιβουπροφαίνη;

Η ιβουπροφαίνη είναι γενικά ασφαλής όταν λαμβάνεται εντός των συνταγογραφούμενων δόσεων. Οι συνήθεις παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσει, ωστόσο, περιλαμβάνουν:

Η ιβουπροφαίνη μπορεί επίσης να προκαλέσει και ορισμένα πιο σοβαρά συμπτώματα, τα οποία απαιτούν διακοπή του φαρμάκου και επείγουσα ιατρική φροντίδα, όπως:

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων προειδοποιεί κατά της υπερβολικής χρήσης οποιουδήποτε παυσίπονου, συμπεριλαμβανομένης της ιβουπροφαίνης. Η υπερβολική χρήση των εν λόγω φαρμάκων, για μεγάλο χρονικό διάστημα, έχει συνδεθεί με αυξημένα περιστατικά καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.


+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved