Μολυσματικές ασθένειες

Συμπληρώματα διατροφής: Μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα;

Κατά τους χειμερινούς μήνες, θα έχετε παρατηρήσει ότι διαφημίζονται πολλά σκευάσματα που ισχυρίζονται ότι ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και αποτρέπουν το κρυολόγημα και τη γρίπη. Είναι όμως, πράγματι αποτελεσματικά αυτά τα συμπληρώματα;

Μπορούν τα συμπληρώματα να αποτρέψουν την γρίπη και το κρυολόγημα;

Εύλογα, όλοι αναρωτιόμαστε το κατά πόσον ένα συμπλήρωμα βιταμίνης ή ένα προβιοτικό μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να αποτρέψει την γρίπη και το κρυολόγημα. Ο Michael Starnbach, λοιπόν, καθηγητής μικροβιολογίας στην ιατρική σχολή του Harvard, έρχεται να λύσει αυτή την απορία, τονίζοντας ότι δυστυχώς αυτά τα συμπληρώματα δεν προσφέρουν πραγματικά οφέλη. Όπως εξηγεί δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αποδείξεις ότι μπορούν να καταπολεμήσουν την γρίπη ή το κρυολόγημα.

Για να κατανοήσουμε τον λόγο που τα συμπληρώματα δεν μπορούν να αποτρέψουν την γρίπη και το κρυολόγημα, πρέπει να γνωρίζουμε λίγο τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το ανοσοποιητικό σύστημα και γιατί η ιδέα της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού είναι λανθασμένη.

Σύμφωνα με τον Δρ. Starnbach, το αποτελεσματικό ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να καταπολεμά βακτήρια, ιούς και παράσιτα, τα οποία προσπαθούν να εισέλθουν στον οργανισμό και να προκαλέσουν μόλυνση. Το ανοσοποιητικό σύστημα κάθε ανθρώπου, είναι δομημένο με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει τέτοιες καταστάσεις. Από την άλλη, το υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, όπως οι αλλεργίες, ο διαβήτης και άλλοι τύποι αυτοάνοσων διαταραχών. Οπότε, εάν αυτά τα σκευάσματα λειτουργούσαν θα ωθούσαν το ανοσοποιητικό σύστημα στην υπερδραστηριότητα και θα υπήρχε μεγάλος κίνδυνος, αντί να προστατεύσουν, να προκαλέσουν τελικά αυτοάνοσα νοσήματα και άλλα προβλήματα υγείας.

Πώς λειτουργούν στην πραγματικότητα τα συμπληρώματα;

Τα προϊόντα που ισχυρίζονται ότι ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, συνήθως εμπίπτουν σε δύο κατηγορίες, τα σκευάσματα βιταμινών και τα προβιοτικά.

Όσον αφορά τις βιταμίνες, ο Δρ.  Starnbach σημειώνει ότι υπάρχει μια δόση αλήθειας στο ότι μπορούν να βοηθήσουν στην ανοσία και στην αποτροπή ασθενειών, αλλά μόνο σε άτομα που είναι σοβαρά υποσιτισμένα, όχι στον μέσο υγιή ενήλικα. Οπότε, η λήψη βιταμινών δεν μπορεί να κάνει τίποτε σε ένα ήδη υγιή άνθρωπο.

Από την άλλη, όσον αφορά τα προβιοτικά, ο Δρ. Starnbach, αναφέρει ότι υπάρχουν ήδη πολλές μελέτες που αποδεικνύουν ότι οι μικροοργανισμοί που ζουν στο έντερο συμβάλλουν στην ανοσολογική λειτουργία του σώματος. Ωστόσο, σήμερα δεν είναι ακόμη κατανοητός ο τρόπος με τον οποίο τα προβιοτικά μπορούν να ενισχύσουν τον πολύπλοκο τρόπο αλληλεπίδρασης του σώματος με το μικρόβιο του εντέρου και δεν υπάρχουν αποδείξεις που να δείχνουν ότι τα προβιοτικά μπορούν να  χρησιμοποιηθούν για να διορθωθούν διάφορα προβλήματα υγείας.

Πώς μπορεί να αποτραπεί η γρίπη και το κρυολόγημα;

Με βάση όλα όσα προαναφέραμε και αφού δεν μπορείτε να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα με τη λήψη ενός συμπληρώματος, τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε την πιθανότητα να αρρωστήσετε αυτό το χειμώνα; Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές που μπορεί να σας βοηθήσουν.

  1. Φροντίστε να πλένετε τακτικά τα χέρια σας. Τα βρόμικα χέρια είναι συνήθως ο κυρίως τρόπος μετάδοσης ασθενειών, καθώς ενδέχεται να αγγίξετε μια μολυσμένη επιφάνεια και ακολούθως να αγγίξετε τα μάτια, το στόμα και τη μύτη σας. Το τακτικό πλύσιμο των χεριών σας εξασφαλίζει, λοιπόν, ένα μεγάλο βαθμό προστασίας.
  2. Διατηρήστε το σώμα σας σε καλή κατάσταση. Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, η τακτική άσκηση και ο επαρκής ύπνος ενισχύουν την φυσική κατάσταση του σώματος σας, γεγονός που με τη σειρά του κρατά ενδυναμωμένο το ανοσοποιητικό σας σύστημα.
  3. Διαχειριστείτε το άγχος σας. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα υψηλά επίπεδα στρες καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Προσπαθήστε λοιπόν, να μειώσετε τους στρεσογόνους παράγοντες που σας περιβάλλουν και προσθέστε στην καθημερινότητα σας χαλαρωτικές ασκήσεις, όπως γιόγκα και διαλογισμό.
  4. Εμβολιαστείτε. Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης και άλλων ασθενειών διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα, με στόχο να προστατεύσει από την εκάστοτε ασθένεια. Ουσιαστικά, τα εμβόλια «διδάσκουν» το ανοσοποιητικό σύστημα τον τρόπο με τον οποίο θα αναγνωρίσει και θα αντιμετωπίσει συγκεκριμένα παθογόνα όταν προσπαθήσουν να εισβάλουν στον οργανισμό.

Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει τίποτε άλλο πέραν από τα εμβόλια που να μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Ως εκ τούτου, θα ήταν καλύτερο να αποφύγετε την αγορά συμπληρωμάτων, αφού στην πραγματικότητα δεν λειτουργούν για τον λόγο που τα αγοράζετε και παρόλο που δεν βλάπτουν τον οργανισμό, θα βλάψουν άδικα την τσέπη σας.


+ 2 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved