Πρόληψη και θεραπεία

Το άτμισμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανικανότητας στους άνδρες

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το άτμισμα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τους πνεύμονες, ωστόσο, μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι την ίδια ώρα μπορεί να προκαλέσει ανικανότητα στους άνδρες, υπερδιπλασιάζοντας τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας.

Το άτμισμα αυξάνει τον κίνδυνο ανικανότητας στους άνδρες;

Μετά την παρακολούθηση του κινδύνου για στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) μεταξύ σχεδόν 25.000 ανδρών ηλικίας 20 ετών και άνω, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ακόμη και οι ατμιστές χωρίς ιστορικό καρδιακών παθήσεων ή άλλων προβλημάτων υγείας που συνήθως σχετίζονται με την ανικανότητα, είχαν διπλάσιο κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας.

Το πιο πάνω εύρημα υποδηλώνει ότι, παρόλο που το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να βοηθήσει ορισμένους ανθρώπους να διακόψουν το συμβατικό τσιγάρο, έχει άλλα μειονεκτήματα για την υγεία.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης και επίκουρο καθηγητή στην Ιατρική Σχολή Grossman του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Δρ. Omar El Shahawy, οποιοδήποτε καπνικό προϊόν που περιέχει νικοτίνη, δεν είναι εντελώς ακίνδυνο. Όπως εξήγησε, υπάρχουν ήδη άφθονα στοιχεία ότι η συνεχής έκθεση σε υψηλά επίπεδα νικοτίνης μπορεί να βλάψει τη φυσιολογική στυτική λειτουργία. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα υψηλής απόδοσης, παρέχουν αυξημένο ποσοστό νικοτίνης στους χρήστες τους και ως εκ τούτου, οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν την πιθανή σχέση του ηλεκτρονικού τσιγάρου και της στυτικής δυσλειτουργίας.

Για να διερευνήσουν τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας ως αποτέλεσμα της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα ανδρών που άτμιζαν.  Η ερευνητική ομάδα εστίασε σε δύο ομάδες ατμιστών, τα δύο τρίτα των οποίων ήταν λευκοί. Η πρώτη περιελάμβανε σχεδόν 14.000 άνδρες ηλικίας 20 ετών και άνω, μερικοί από τους οποίους είχαν ιστορικό καρδιακής νόσου. Η δεύτερη ομάδα περιελάμβανε περίπου 11.000 άνδρες 20 – 65 ετών, από τους οποίους κανένας δεν είχε διαγνωστεί μέχρι εκείνη τη στιγμή με καρδιακή νόσο. Περισσότεροι από τους μισούς συνολικά ήταν πρώην καπνιστές, το 1/5 εξ΄ αυτών κάπνιζε παράλληλα με το ηλεκτρονικό τσιγάρο, ενώ το 14% έκανε χρήση διαφόρων καπνικών προϊόντων παράλληλα με το άτμισμα.

Σχεδόν το 5% των συμμετεχόντων της πρώτης ομάδας ατμίζει σε κάποιο βαθμό, με το 2% να δηλώνει ότι ατμίζει σε καθημερινή βάση. Στη δεύτερη ομάδα, το 5,6% των ανδρών άτμιζε περιστασιακά, με το 2,5% να ατμίζει σε καθημερινή βάση. Και από τις δύο ομάδες ένα μικρό ποσοστό ανδρών δεν είχε καπνίσει ποτέ συμβατικό τσιγάρο.

Η στυτική δυσλειτουργία αναφέρθηκε ως πρόβλημα από το 20,7% των ανδρών της πρώτης ομάδας και από περισσότερους από το 10% των ανδρών της δεύτερης ομάδας. Οι ερευνητές λοιπόν, συγκρίνοντας τα ευρήματά τους με άτομα που δεν ατίμασαν ποτέ, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το άτμισμα συνδέεται με μεγαλύτερο από διπλάσιο κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας και ανικανότητας.

Σε κάθε περίπτωση, ο El Shahawy υπογράμμισε ότι χρειάζονται περεταίρω μελέτες για να κατανοηθεί ο λόγος που προκαλείται το πιο πάνω αποτέλεσμα, τονίζοντας ότι δεν είναι γνωστό αν αυτό οφείλεται μόνο στη νικοτίνη ή αν θα μπορούσε να συνδέεται και με τα υπόλοιπα συστατικά που υπάρχουν στο ηλεκτρονικό τσιγάρο. Μάλιστα, απευθυνόμενος σε όσους δεν ατμίζουν και σκέφτονται να το αρχίσουν, τους συμβούλευσε να το σκεφτούν δύο φορές, υπογραμμίζοντας ότι παρόλο που συνολικά τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θεωρούνται λιγότερο επιβλαβή από τα συμβατικά,  δεν είναι αποδεδειγμένο το κατά πόσο είναι ασφαλέστερα.

Η Patricia Folan, διευθύντρια του Northwell Health Center for Tobacco Control στο Great Neck της Νέας Υόρκης, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη, σημείωσε ότι “παρόλο που οι κατασκευαστές των ηλεκτρονικών τσιγάρων υποστηρίζουν ότι τα προϊόντα τους είναι ασφαλή και αποτελεσματικά στη διακοπή του καπνίσματος, η έρευνα δεν έχει αποδείξει την ασφάλειά τους, οπότε χρειάζεται προσοχή».