Διατροφή

Τριχινέλλωση ή τριχίνωση: Τι είναι και πώς μπορεί να προληφθεί;

Τι είναι η τριχινέλλωση;

Η τριχωνέλλωση, ή αλλιώς τριχίνωση, είναι ένα είδος μόλυνσης που προκαλείται από νηματώδη παράσιτα του γένους Trichinella. Αυτά τα παράσιτα χρησιμοποιούν το σώμα ξενιστών, όπως οι αρκούδες, αλεπούδες, αγριόχοιροι και άλλα άγρια ζώα, για να ζήσουν και να αναπαραχθούν.

Ένας άνθρωπος μπορεί να μολυνθεί μέσω της κατανάλωσης ωμού ή μη καλά μαγειρεμένου κρέατος που περιέχει προνύμφες τριχινέλλας, οι οποίες αναπτύσσονται στη συνέχεια σε ενήλικα σκουλήκια στο λεπτό έντερο.

Ποια είναι τα συμπτώματα της τριχινέλλωσης;

Τα συμπτώματα, η σοβαρότητα και η διάρκεια της τριχινέλλωσης ποικίλουν από άτομο σε άτομο και εξαρτώνται από τον αριθμό των προνυμφών που καταναλώνονται από το μολυσμένο κρέας.

Οι ήπιες περιπτώσεις τριχινέλλωσης μπορεί να μην προκαλούν συμπτώματα, αλλά σε μέτριες ή βαριές περιπτώσεις τριχινέλλωσης, τα συμπτώματα μπορεί να είναι αρκετά σοβαρά.

Αρχικά, όταν ένα άτομο καταπίνει τις προνύμφες των παρασίτων, αυτές εισέρχονται στο τοίχωμα του λεπτού εντέρου, όπου μεγαλώνουν σε ενήλικα σκουλήκια και ζευγαρώνουν. Τα πεπτικά συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται 1 με 2 ημέρες μετά τη μόλυνση και μπορεί να περιλαμβάνουν τα εξής:

Περίπου μια εβδομάδα μετά την αρχική μόλυνση, τα ενήλικα θηλυκά σκουλήκια παράγουν προνύμφες, οι οποίες περνούν από το τοίχωμα του εντέρου στην κυκλοφορία του αίματος και ταξιδεύουν σε όλο το σώμα, όπου κρύβονται στο μυϊκό ιστό. Εκεί κάθε προνύμφη τυλίγεται και σχηματίζει μια κύστη γύρω από τον εαυτό της, με αποτέλεσμα να ζει μέσα στο μυϊκό ιστό για μήνες έως και χρόνια.

Τα συμπτώματα που προκαλούνται από την εισβολή των προνυμφών στο μυϊκό ιστό συνήθως ξεκινούν 2 έως 8 εβδομάδες μετά τη μόλυνση και περιλαμβάνουν τα εξής:

Σε σοβαρές περιπτώσεις, ο μυϊκός πόνος και η αδυναμία μπορεί να είναι σοβαροί και να περιορίσουν την κίνηση, την ομιλία και την αναπνοή.

Τα συμπτώματα της τριχινέλλωσης διαρκούν αρκετούς μήνες, αλλά γενικά μειώνονται όταν οι προνύμφες σχηματίζουν κύστες.

Ποια άτομα έχουν αυξημένο κίνδυνο για τριχινέλλωση;

Η τριχινέλλωση προσβάλει συνήθως άτομα που καταναλώνουν ωμά ή κακοψημένα κρέατα, συμπεριλαμβανομένου του χοιρινού και του κρέατος άγριων ζώων. Επιπλέον, η τριχινέλλωση είναι πιο συχνή στις αγροτικές περιοχές όπου εκτρέφονται χοίροι.

Είναι μεταδοτική η τριχινέλλωση;

Η τριχινέλλωση δεν είναι μια μεταδοτική ασθένεια. Αντιθέτως, ένας άνθρωπος μπορεί να μολυνθεί μόνο από την κατανάλωση ωμού ή κακομαγειρεμένου κρέατος που περιέχει παράσιτα του γένους Trichinella.

Πώς θεραπεύεται η τριχινέλλωση;

Διάφορα φάρμακα είναι διαθέσιμα για τη θεραπεία της τριχινέλλωσης, η οποία πρέπει να ξεκινήσει όσο το δυνατόν συντομότερα από τη στιγμή που εντοπίζονται τα πρώτα συμπτώματα και γίνεται η διάγνωση.

Πώς μπορεί να προληφθεί η τριχινέλλωση;

Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της τριχινέλλωσης είναι η σωστή προετοιμασία του φαγητού. Συγκεκριμένα:

  • Αποφυγή κατανάλωσης ωμού ή μισοψημένου κρέατος. Μαγείρεμα του χοιρινού κρέατος και κρέατος από άλλα άγρια ζώα σε εσωτερική θερμοκρασία των 71oC, η οποία μπορεί να ελεγχθεί με θερμόμετρο τροφίμων.
  • Κατάψυξη του χοιρινού κρέατος που έχει πάχος λιγότερο από 15 εκατοστά στους -15oC για 3 εβδομάδες για να σκοτωθούν τα παράσιτα. Ωστόσο, σε άλλα κρέατα άγριων ζώων η μέθοδος αυτή δεν είναι αποτελεσματική για την καταστροφή των παρασίτων.
  • Σωστός καθαρισμός της κρεατομηχανής μετά από κάθε χρήση.
  • Καλό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό μετά το χειρισμό ωμού κρέατος για να αποτραπεί η εξάπλωση της μόλυνσης και σε άλλα τρόφιμα.