Υγεία Δέρματος

Ακμή: 7 τροφές που ίσως δεν γνωρίζατε ότι την προκαλούν

Η ακμή είναι ένα κοινό δερματικό πρόβλημα που υπολογίζεται ότι προσβάλλει το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού. Επηρεάζεται από πολλούς γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η παραγωγή σμήγματος και κερατίνης, η δράση ποικίλων ορμονών, η ύπαρξη βακτηρίων στο δέρμα κτλ. Αν και η σχέση της διατροφής με την ακμή παραμένει αμφισβητούμενη, νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη ακμής. Παρακάτω θα εξετάσουμε 7 τροφές που ίσως δεν γνωρίζατε ότι σχετίζονται με την πρόκληση ακμής.

1. Δημητριακά και ζάχαρη

Τα άτομα που πάσχουν από ακμή τείνουν να καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες επεξεργασμένων δημητριακών και ζάχαρης σε σχέση με όσους δεν πάσχουν. Τα κυριότερα τρόφιμα ευρείας κατανάλωσης που είναι πλούσια σε σάκχαρα είναι:

  • Ψωμί, κράκερ, δημητριακά ή γλυκίσματα με λευκό αλεύρι
  • Ζυμαρικά φτιαγμένα με λευκό αλεύρι
  • Noodles λευκού ρυζιού
  • Σόδες και ζαχαρούχα ροφήματα
  • Γλυκαντικά όπως ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, σιρόπι σφενδάμου, μέλι ή αγαύη

Ο αυξημένος κίνδυνος πρόκλησης ακμής από την κατανάλωση υδατανθράκων οφείλεται στην επίδρασή τους στα σάκχαρα του αίματος και τα επίπεδα ινσουλίνης, καθώς τα σάκχαρα εισέρχονται γρήγορα στην κυκλοφορία του αίματος και αυξάνουν έτσι τα επίπεδα ινσουλίνης του οργανισμού προκειμένου να μεταβολιστούν. Ωστόσο, η ινσουλίνη με τη σειρά της ανεβάζει τα επίπεδα των ανδρογόνων και των αυξητικών παραγόντων, οι οποίοι προκαλούν ταχεία κυτταρική ανάπτυξη και παραγωγή σμήγματος και κατ’ επέκταση ακμή.

2. Γαλακτοκομικά προϊόντα

Έρευνες έδειξαν ότι οι νεαροί ενήλικες που καταναλώνουν υψηλές ποσότητες γάλακτος ή παγωτού είχαν περίπου 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ακμή, αν και δεν υπάρχει άμεση σχέση αιτίου-αποτελέσματος μεταξύ τους. Παρόλο που δεν είναι ακόμη πλήρως γνωστό το πώς τα γαλακτοκομικά σχετίζονται με την εμφάνιση ακμής, είναι γνωστό ότι αυξάνουν τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα, ενώ το αγελαδινό γάλα περιέχει αμινοξέα που προωθούν την παραγωγή αυξητικών ορμονών, δύο παράγοντες που δρουν με τον τρόπο που αναφέραμε παραπάνω.

3. Fast food

Η ακμή είναι ισχυρά συνδεδεμένη με τον δυτικό τρόπο διατροφής και τα έτοιμα παρασκευάσματα, τα οποία συχνά είναι πλούσια σε θερμίδες, λίπη και επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Η τακτική κατανάλωση fast food αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης ακμής από 17-24%. Η συσχέτιση του fast food με την εμφάνιση ακμής δεν είναι ξεκάθαρη, ωστόσο εικάζεται ότι η τεχνητή επεξεργασία των γευμάτων επηρεάζει τη γονιδιακή έκφραση και τα επίπεδα ορμονών με τρόπο που ευνοεί την εμφάνιση ακμής.

4. Τροφές πλούσιες σε ω-6 λιπαρά

Οι δίαιτες που περιέχουν υψηλές ποσότητες ω-6 λιπαρών, τα οποία εντοπίζονται στο λάδι σόγιας και το καλαμποκέλαιο, επηρεάζουν ισχυρά τον κίνδυνο ανάπτυξης ακμής. Η ανισορροπία μεταξύ ω-6 και ω-3 λιπαρών τοποθετεί τον οργανισμό σε φλεγμονώδη κατάσταση και επιδεινώνει την ακμή. Ωστόσο, η αντικατάσταση των ω-6 λιπαρών με ω-3 λιπαρά μπορεί να μειώσει την φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού και να μετριάσει τη σοβαρότητα της ακμής.

5. Σοκολάτα

Ποικίλες έρευνες ως τώρα έχουν συνδέσει την κατανάλωση σοκολάτας με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ακμής, αλλά δεν είναι αρκετό ώστε να αποδειχθεί ότι η σοκολάτα προκαλεί ακμή. Ακόμα και η κατανάλωση σοκολάτας υγείας ή σκόνης κακάο σε καθημερινή βάση αρκεί για να οδηγήσει στην εμφάνιση ακμής σε λίγες μόνο ημέρες, όπως έδειξαν έρευνες σε άτομα επιρρεπή στην ακμή. Ο λόγος για τον οποίο η σοκολάτα επιδεινώνει την ακμή παραμένει άγνωστος, αν και εικάζεται ότι η σοκολάτα αυξάνει την αντιδραστικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος στα βακτήρια που σχετίζονται με την πρόκληση ακμής.

6. Πρωτεΐνη ορού γάλακτος

Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι ένα από τα δημοφιλέστερα συμπληρώματα διατροφής. Χορηγείται συνήθως σε μορφή σκόνης και είναι πλούσια στα αμινοξέα λευκίνη και γλουταμίνη, τα οποία προκαλούν ταχεία κυτταρική διαίρεση και αύξηση των επιπέδων ινσουλίνης, δύο παράγοντες που όπως αναφέραμε είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με την εμφάνιση ακμής. Επόμενο είναι, λοιπόν, ότι η ακμή πλήττει αρκετούς αθλητές, κυρίως άνδρες, ενώ η σοβαρότητά της φαίνεται να συσχετίζεται άμεσα με τον αριθμό ημερών κατανάλωσης συμπληρώματος πρωτεΐνης.

7. Τροφές στις οποίες έχετε ευαισθησία

Μια υπόθεση που έχει προταθεί είναι ότι η ακμή στη βάση της είναι φλεγμονώδης ασθένεια. Ένα γεγονός που επιβεβαιώνει την υπόθεση είναι ότι η χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, όπως τα κορτικοστεροειδή, είναι αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση της ακμής, ειδικά εφόσον οι άνθρωποι που πάσχουν από ακμή έχουν υψηλότερα επίπεδα μορίων μεσολαβητών της φλεγμονής. Οι τροφές συντελούν στη φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού λόγω του ότι προκαλούν αλλεργική αντίδραση, δηλαδή αναγνωρίζονται ως απειλή από το ανοσοποιητικό σύστημα και πυροδοτούν μια σειρά αντιδράσεων για την εξόντωσή τους. Με αυτό τον τρόπο, τα επίπεδα των μορίων που σχετίζονται με τη φλεγμονώδη αντίδραση αυξάνονται και τα συμπτώματα της ακμής επιδεινώνονται. Θεωρητικά, το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να αντιδράσει υπερβολικά σε οποιοδήποτε τρόφιμο, συνεπώς αν έχετε ακμή για ανεξήγητους λόγους δοκιμάστε με την καθοδήγηση ενός ειδικού μια δίαιτα περιορισμού. Η δίαιτα περιορισμού έγκειται στην προσωρινή μείωση του αριθμού των τροφίμων που καταναλώνει κανείς, προκειμένου να εξαλειφθούν τα ανεπιθύμητα συμπτώματα, ενώ στη συνέχεια επαναπροστίθενται ορισμένες τροφές ώστε να διαπιστωθεί ακριβώς το τρόφιμο που προκαλεί την αλλεργική αντίδραση.


+ 7 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Top 7 Foods That Can Cause Acne https://www.healthline.com/nutrition/foods-that-cause-acne?ref=global

Evolving perspectives on the etiology and pathogenesis of acne vulgaris https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25738848/

Differences in Dietary Glycemic Load and Hormones in New York City Adults with No and Moderate/Severe Acne https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28606553/

High school dietary dairy intake and teenage acne https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15692464/

Dietary intervention in acne: Attenuation of increased mTORC1 signaling promoted by Western diet https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22870349/

Implications for the role of diet in acne https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16092796/

Acne prevalence and associations with lifestyle: a cross-sectional online survey of adolescents/young adults in 7 European countries https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28707712/