Γυναίκα

Αντισυλληπτικά χάπια: Ποιες οι χρήσεις τους;

Όταν θέλετε να αποτρέψετε την εγκυμοσύνη, το χάπι είναι μία από τις καλύτερες επιλογές σας. Είναι απίστευτα δημοφιλές: Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Guttmacher, σχεδόν 10 εκατομμύρια γυναίκες στις ΗΠΑ παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια, γεγονός που το καθιστά την πιο συχνά χρησιμοποιούμενη αντισυλληπτική μέθοδο για τις γυναίκες. Το χάπι είναι πάνω από 99 τοις εκατό αποτελεσματικό όταν χρησιμοποιείται τέλεια, και με την τυπική χρήση, εξακολουθεί να είναι περίπου 91 τοις εκατό αποτελεσματικό.

Ποιες είναι οι άλλες σημαντικές χρήσεις των αντισυλληπτικών χαπιών;

«Μιλάω γι’ αυτό όλη μέρα», αναφέρει η Jessica Shepherd, M.D., επίκουρη καθηγήτρια κλινικής μαιευτικής και γυναικολογίας και διευθύντρια ελάχιστα επεμβατικής γυναικολογίας στο University of Illinois College of Medicine στο Σικάγο. «Πολλές φορές όταν συστήνουμε αντισυλληπτικά χάπια για άλλες παθήσεις, οι άνθρωποι παραξενεύονται, αλλά η αλήθεια είναι ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μια ποικιλία πραγμάτων».

Στην πραγματικότητα, δεν είναι ασυνήθιστο για τους γιατρούς να συνταγογραφούν αντισυλληπτικά χάπια για άλλους λόγους εκτός από τον έλεγχο των γεννήσεων. «Οι περισσότεροι γυναικολόγοι θα σας πουν ότι το 50 τοις εκατό των συνταγών του χαπιού είναι μόνο για τον έλεγχο των γεννήσεων – οι υπόλοιπες είναι για τα «μη αντισυλληπτικά» οφέλη», λέει η Maureen Whelihan, M.D., γυναικολόγος στο Center for Sexual Health & Education.

Τα αντισυλληπτικά χάπια σταματούν τις ωοθήκες σας από την ωορρηξία (δηλαδή την απελευθέρωση ωαρίων) κάθε μήνα, εξηγεί η ειδικός σε θέματα γυναικείας υγείας Jennifer Wider, M.D.. Ορισμένα περιέχουν τις ορμόνες οιστρογόνο και προγεστερόνη, ενώ άλλα είναι μόνο προγεστερόνη. Αυτές οι ορμόνες μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της εγκυμοσύνης, αλλά μπορούν να επηρεάσουν το σώμα σας και με άλλους τρόπους.

Πολλά από τα οφέλη που δεν προλαμβάνουν την εγκυμοσύνη καταλήγουν να προέρχονται από ένα φαινόμενο καταρράκτη. Επειδή οι ωοθήκες δεν απελευθερώνουν ωάρια, ο καταρράκτης των γεγονότων που συμβαίνουν μετά περιορίζεται. Για παράδειγμα, η μήτρα δεν λαμβάνει την εντολή να απελευθερώσει χημικές ουσίες που προκαλούν κράμπες περιόδου, οπότε ορισμένες γυναίκες που παίρνουν το χάπι θα βιώσουν λιγότερο επώδυνες περιόδους. Κατά συνέπεια, ορισμένοι γιατροί θα συνταγογραφήσουν αντισυλληπτικά χάπια για να βοηθήσουν στην ανακούφιση των εξουθενωτικών εμμηνορροϊκών κραμπών.

Το χάπι μπορεί επίσης να ελέγξει τη βαριά αιμορραγία, συμπεριλαμβανομένης της αιμορραγίας που σχετίζεται με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Βοηθάει στη ρύθμιση της αιμορραγίας και βοηθάει στα επίπεδα τεστοστερόνης.

Μια γυναίκα έχει χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου με αντισυλληπτικά χάπια, καθώς διατηρούν την επένδυση της μήτρας επίπεδη. Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, όσο περισσότερο καιρό παίρνετε αντισυλληπτικά χάπια, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος καρκίνου του ενδομητρίου. Το όφελος φαίνεται να διαρκεί για τουλάχιστον μια δεκαετία μετά τη διακοπή, λέει η οργάνωση. Το χάπι σας δίνει επίσης χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και των ωοθηκών, λέει η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, οπότε οι γιατροί μπορεί να σας το συνταγογραφήσουν αν ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου για αυτούς τους καρκίνους.

Το χάπι καταστέλλει την ωορρηξία που μπορεί να οδηγήσει σε κύστες ωοθηκών. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στον έλεγχο του πόνου της ενδομητρίωσης ρυθμίζοντας τις αυξήσεις των οιστρογόνων που είναι συχνές στα μέσα του κύκλου.

Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας συνταγογραφήσει το χάπι για να βοηθήσει στην εξυγίανση του δέρματός σας. Οι ανδρικές ορμόνες (που παράγονται από όλες τις γυναίκες σε μικρές ποσότητες) μπορούν να προκαλέσουν ακμή. Το χάπι επιβραδύνει την απελευθέρωση αυτών των ορμονών.

Οι γιατροί μπορεί ακόμη και να συστήσουν σε μια γυναίκα να παίρνει αντισυλληπτικά χάπια όταν είναι προ ή μετά την εμμηνόπαυση, καθώς οι ορμόνες του χαπιού μπορούν να βοηθήσουν σε συμπτώματα όπως οι εξάψεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις.

Και τέλος, το χάπι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην εξάλειψη των ημικρανιών της περιόδου στις γυναίκες. Αυτοί οι ακραίοι πονοκέφαλοι συχνά προκαλούνται από την ταχεία πτώση των οιστρογόνων και ορισμένα χάπια σταματούν ή ελαχιστοποιούν τις ορμονικές διακυμάνσεις.

Εάν ενδιαφέρεστε να πάρετε το χάπι για άλλους λόγους εκτός από τον έλεγχο των γεννήσεων, μιλήστε με το γιατρό σας. Κάθε φάρμακο έχει πιθανές παρενέργειες και το χάπι δεν είναι για όλους. «Υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές εκεί έξω», λέει η Wider. «Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε την επιλογή που είναι κατάλληλη για εσάς».

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved