Υγεία Δέρματος

6 στρατηγικές για την αντιμετώπιση της ακμής των ενηλίκων

Η ακμή των ενηλίκων έχει πολλές ομοιότητες με την εφηβική ακμή όσον αφορά τόσο τις αιτίες όσο και τις θεραπείες. Υπάρχουν όμως και κάποιες μοναδικές ιδιότητες στην ακμή των ενηλίκων.

Τι προκαλεί την ακμή των ενηλίκων;

Η ακμή των ενηλίκων ή μετεφηβική ακμή είναι η ακμή που εμφανίζεται μετά την ηλικία των 25 ετών. Ως επί το πλείστον, οι ίδιοι παράγοντες που προκαλούν ακμή στους εφήβους παίζουν ρόλο και στην ακμή των ενηλίκων. Οι τέσσερις παράγοντες που συμβάλλουν άμεσα στην ακμή είναι: η υπερβολική παραγωγή λιπαρών ουσιών, η απόφραξη των πόρων από “κολλώδη” κύτταρα του δέρματος, τα βακτήρια και η φλεγμονή.

Ποιοι είναι οι τρόποι που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε την ακμή των ενηλίκων;

  1. Θεραπείες με συστατικά που καταπολεμούν την ακμή

Το πρώτο και πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνετε όταν αντιμετωπίζετε την ακμή είναι να βεβαιωθείτε ότι έχετε στη διάθεσή σας ένα οπλοστάσιο προϊόντων με επιστημονικά τεκμηριωμένα συστατικά. Να θυμάστε ότι δεν πρόκειται να λειτουργήσει κάθε προϊόν ή συστατικό για όλους, και πολλά από αυτά τα προϊόντα πρέπει να χρησιμοποιούνται με συνέπεια για μερικές εβδομάδες προτού υπάρξει κάποια αξιοσημείωτη αλλαγή στο δέρμα σας. Οπότε, προχωρήστε αργά, αλλά να είστε επίμονοι. Και αν δεν βλέπετε αποτελέσματα ή δεν μπορείτε να βρείτε προϊόντα που δεν ερεθίζουν το δέρμα σας, μιλήστε με έναν δερματολόγο για κάποια καθοδήγηση και, ίσως, για μια συνταγογραφούμενη θεραπεία.

Ακολουθούν τα συστατικά που πρέπει να αναζητήσετε:

Το σαλικυλικό οξύ είναι ένα β-υδροξυ-οξύ (BHA), ένα είδος χημικού απολεπιστικού. Λειτουργεί διαλύοντας τους δεσμούς μεταξύ των νεκρών κυττάρων του δέρματος. Το σαλικυλικό οξύ είναι επίσης ιδιαίτερα χρήσιμο κατά τη θεραπεία της ακμής, επειδή είναι πετρελαιοδιαλυτό, γεγονός που του επιτρέπει να ξεμπλοκάρει βαθύτερα στους λιπαρούς πόρους σας από ό,τι άλλα χημικά απολεπιστικά.

Το σαλικυλικό οξύ μπορείτε να το βρείτε σε καθαριστικά, θεραπείες κηλίδων και μάσκες. Για τους περισσότερους ανθρώπους, είναι αρκετά ήπιο για να το χρησιμοποιείτε σε όλο το πρόσωπό σας – πιθανώς ακόμη και καθημερινά.

Το γλυκολικό οξύ είναι ένα άλφα-υδροξυ οξύ (AHA), ένας άλλος τύπος χημικού απολεπιστικού. Μπορείτε να το βρείτε σε καθαριστικά, ορούς και πίλινγκ. Δώστε προσοχή στη συγκέντρωση του γλυκολικού οξέος σε ένα συγκεκριμένο προϊόν, καθώς αυτό θα σας υποδείξει πόσο ισχυρό θα είναι. Καθώς η συγκέντρωση γίνεται υψηλότερη, το προϊόν θα είναι πιο ισχυρό, αλλά και πιο ευαίσθητο για το δέρμα σας.

Το γαλακτικό οξύ είναι ένα ακόμη χημικό απολεπιστικό, ένα AHA. Το συγκεκριμένο οξύ είναι γνωστό για την ήπια δράση του σε σχέση με τους άλλους τύπους χημικών απολεπιστικών, οπότε είναι ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε αν είστε νέες στις θεραπείες απολέπισης.

Το γαλακτικό οξύ συχνά συνδυάζεται με άλλα οξέα σε ορούς, τονωτικά και απολέπιση, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να είστε ακόμα εκτεθειμένοι σε ένα πιο έντονο οξύ χωρίς να το καταλάβετε.

Τα πολυυδροξυοξέα (PHAs), τα οποία περιλαμβάνουν τη γλυκονολακτόνη και το λακτοβιονικό οξύ, είναι μια άλλη κατηγορία χημικών απολεπιστικών και γενικά θεωρούνται τα πιο ήπια. Αν έχετε πολύ ξηρό ή ευαίσθητο δέρμα ή αν είχατε άσχημες αντιδράσεις σε άλλα χημικά απολεπιστικά στο παρελθόν, θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε ένα PHA.

Το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου λειτουργεί σκοτώνοντας πραγματικά τα βακτήρια της ακμής, ενώ ταυτόχρονα απολεπίζει τους πόρους. Δεν είναι τόσο απαλό όσο τα χημικά απολεπιστικά, οπότε να είστε προσεκτικοί όταν το χρησιμοποιείτε και φροντίστε να ενυδατώνετε το πρόσωπο σας μετά την χρήση του συγκεκριμένο συστατικού.

Το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου βρίσκεται επίσης σε πολλές λοσιόν και θεραπείες κηλίδων, συχνά σε συνδυασμό με ένα χημικό απολεπιστικό όπως το σαλικυλικό οξύ.

Το θειάφι δεν είναι τόσο αξιόπιστο για την ακμή όσο οι άλλες επιλογές σε αυτή τη λίστα, αλλά συχνά συνιστάται ως θεραπεία για εξανθήματα που μοιάζουν με ακμή και σχετίζονται με τη ροδόχρου ακμή. Το συστατικό αυτό βρίσκεται κυρίως σε θεραπείες κηλίδων και μάσκες προσώπου.

Το αζελαϊκό οξύ είναι ένα άλλο φάρμακο που διασταυρώνεται με τη ροδόχρου ακμή και την ακμή και είναι εξαιρετικό για τον καθαρισμό των εξανθημάτων που παρατηρούνται μερικές φορές στη ροδόχρου ακμή καθώς και στα σπυράκια. Ο ακριβής μηχανισμός με τον οποίο λειτουργεί το αζελαϊκό οξύ δεν είναι απόλυτα κατανοητός. Γνωρίζουμε όμως ότι είναι αποτελεσματικό για την ακμή.

Το αζελαϊκό οξύ είναι διαθέσιμο σε μερικές συνταγογραφούμενες μορφές, αλλά υπάρχει επίσης σε προϊόντα χωρίς ιατρική συνταγή σε χαμηλότερες συγκεντρώσεις.

Τα ρετινοειδή είναι παράγωγα της βιταμίνης Α, συμπεριλαμβανομένης της ρετινόλης, της ρετινάλης (ρετιναλδεΰδη) και του ρετινοϊκού οξέος. Τα ρετινοειδή είναι ευτυχώς μία από τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες για την ακμή και τυχαίνει επίσης να είναι ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό συστατικό κατά της γήρανσης.

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα είναι ότι είναι δυνατά για το ευαίσθητο δέρμα, ειδικά όταν ξεκινάτε για πρώτη φορά να τα χρησιμοποιείτε. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να τα χρησιμοποιείτε μόνο λίγες ημέρες την εβδομάδα στην αρχή, να ενυδατώνεστε πάντα το δέρμα σας και να είστε εξαιρετικά επιμελής στην χρήση αντηλιακού όταν χρησιμοποιείτε ρετινοειδές.

  1. Απολεπιστικά

Η απολέπιση είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε σε τακτική βάση για να καταπολεμήσετε την ακμή τόσο από την άποψη της πρόληψης όσο και της αντιμετώπισής της. Είτε επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε ένα χημικό ή φυσικό απολεπιστικό, να ξέρετε ότι αυτό το βήμα θα βοηθήσει στην πρόληψη των ξεσπασμάτων και διατηρώντας τους πόρους σας καθαρούς.

Εάν το δέρμα σας μπορεί να το χειριστεί, το γλυκολικό οξύ είναι το συστατικό που προτείνεται να χρησιμοποιείτε σε προϊόντα ή μάσκες που αφήνετε στο δέρμα σας αντί για καθαριστικά, τα οποία θα παραμείνουν στο δέρμα σας μόνο για μικρό χρονικό διάστημα.

Γι΄αυτό το λόγο, μην κάνετε απολέπιση πολύ συχνά, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμένο, ξεφλουδισμένο και ξηρό δέρμα. Μία έως τρεις φορές την εβδομάδα είναι αρκετή για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά το δέρμα σας μπορεί να αντέξει περισσότερο ή λιγότερο από αυτό, ανάλογα με τον τύπο του δέρματός σας και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε.

  1. Spot θεραπείες

Οι spot θεραπείες είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση ενός σπυριού άμεσα, ειδικά αυτές που περιέχουν υπεροξείδιο του βενζοϋλίου, οι οποίες λειτουργούν σκοτώνοντας τα βακτήρια που συχνά ευθύνονται για την ακμή. Μπορεί όμως να είναι λίγο σκληρό, οπότε όσοι έχετε ευαίσθητο δέρμα θα πρέπει να είναι προσεκτικοί με αυτό.

  1. Προϊόντα που καταπολεμούν τη φλεγμονή

Όπως αναφέραμε, τα σπυράκια σχηματίζονται όταν ένας πόρος φράζει από βρωμιά, λάδι και νεκρά κύτταρα του δέρματος. Αν υπάρχουν και βακτήρια, το σπυράκι μπορεί να φλεγμαίνει, δηλαδή να γίνεται κόκκινο, πρησμένο και επώδυνο. Δεν είναι όλα τα σπυράκια φλεγμονώδη, αλλά εκείνα που είναι χρειάζονται περισσότερη προσοχή και κόπο για την αντιμετώπιση τους. Έτσι, η αναζήτηση λύσεων και τρόπων για να τα ηρεμήσετε, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τη ρίζα του προβλήματος, είναι απαραίτητη.

Αν έχετε φλεγμονώδη ακμή, αναζητήστε προϊόντα που περιέχουν καταπραϋντικά συστατικά παράλληλα με συστατικά που καταπολεμούν την ακμή, όπως το σαλικυλικό οξύ.

  1. Φάρμακα από το στόμα

Ανάλογα με τη βασική αιτία(αιτίες) και τη σοβαρότητα της ακμής σας, μπορεί να διαπιστώσετε ότι οι τοπικές θεραπείες δεν αρκούν. Για παράδειγμα, η ορμονική ακμή τροφοδοτείται από εσωτερικές διεργασίες που δεν μπορούν πραγματικά να τιθασευτούν με εξωτερικά φάρμακα.

Σε αυτή την περίπτωση, ο δερματολόγος σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει ένα φάρμακο από το στόμα. Τα φάρμακα που χειρίζονται τα ορμονικά επίπεδα, όπως τα αντισυλληπτικά από το στόμα και η σπιρονολακτόνη, είναι χρήσιμα για τον περιορισμό των ορμονικών ξεσπασμάτων στο πηγούνι και στο κάτω μέρος του προσώπου. Επιπλέον, τα ρετινοειδή που προσλαμβάνονται από το στόμα όπως η ισοτρετινοΐνη θεωρούνται τα μεγάλα δερματολογικά όπλα κατά την καταπολέμηση της ακμής. Ρωτήστε τον δερματολόγο σας σχετικά με το τι μπορεί να λειτουργήσει για εσάς.

  1. Ενέσεις κορτιζόνης

Όταν πρόκειται για κυστική ακμή, οι τοπικές θεραπείες δεν είναι τόσο αποτελεσματικές. Και επειδή αυτά τα μεγάλα, επώδυνα σπυράκια βρίσκονται τόσο βαθιά στο δέρμα, είναι πιο πιθανό να αφήσουν ουλή αν τα σκαλίζετε και τα σπάτε από ό,τι άλλοι τύποι ακμής. Ο μόνος τρόπος για να μειώσετε την εμφάνιση τους γρήγορα είναι να τα αποστραγγίσετε, και αυτό δεν είναι μια DIY θεραπεία .

Μια επιλογή, αν έχετε πρόσβαση σε δερματολόγο, είναι να κάνετε μια ένεση κορτιζόνης για να αντιμετωπίσετε μια επίμονη κύστη. Οι ενέσεις κορτιζόνης είναι οι πραγματικές “spot θεραπείες” για τις επώδυνες κυστικές αλλοιώσεις της ακμής.

Υπάρχουν όμως τρόποι να τις αντιμετωπίσετε στο σπίτι, εφαρμόζοντας μια ζεστή ή κρύα κομπρέσα (όποια σας φαίνεται καλύτερη), τοποθετώντας μια μικρή ποσότητα κρέμας υδροκορτιζόνης χωρίς συνταγή για να ηρεμήσει η φλεγμονή και απλά να περιμένετε.