Αίμα

3 λόγοι που πρέπει να γνωρίζετε τους αριθμούς της αρτηριακής σας πίεσης

Η μέτρηση της αρτηριακής σας πίεσης αποτελεί βασικό στοιχείο της ετήσιας επίσκεψης στον γιατρό. Όμως, σε μια σειρά νέων κατευθυντήριων οδηγιών, τα διαγνωστικά κριτήρια για την υψηλή αρτηριακή πίεση (ή αλλιώς υπέρταση) έχουν επικαιροποιηθεί – για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια. Έτσι, ακόμη και αν οι μετρήσεις σας δεν έχουν αλλάξει, μπορεί να μην είστε πια εκεί που νομίζετε ότι βρίσκεστε.

Οι κατευθυντήριες γραμμές δημιουργήθηκαν από μια επιτροπή στην οποία συμμετείχαν μέλη της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας και εννέα άλλων εταίρων.

Σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες, όποιος έχει αρτηριακή πίεση πάνω από 130/80 θεωρείται ότι πάσχει από υπέρταση.

Κατ’ αρχάς, το επίπεδο της φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης δεν έχει αλλάξει – εξακολουθεί να είναι 120/80. Οτιδήποτε λιγότερο από αυτό είναι επιθυμητό (μέχρι να εμφανίσετε συμπτώματα χαμηλής αρτηριακής πίεσης). Ο πρώτος αριθμός αναφέρεται στη συστολική σας αρτηριακή πίεση (μια μέτρηση της πίεσης που ασκεί το αίμα σας όταν χτυπάει η καρδιά σας) και ο επόμενος αριθμός είναι η διαστολική σας (μια μέτρηση της πίεσης του αίματος μεταξύ των χτύπων).

Παλαιότερα, όσοι είχαν μετρήσεις συστολικής πίεσης στο εύρος 120 έως 139 θα κατατάσσονταν στην κατηγορία της προ-υπέρτασης και δεν θα θεωρούνταν υπερτασικοί μέχρι να φτάσουν στο 140/90. Ωστόσο, οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες καταργούν την κατηγορία της προ-υπερτασικής πίεσης, τοποθετώντας όλους όσους έχουν μετρήσεις συστολικής πίεσης μεταξύ 120 και 129 και διαστολική μέτρηση κάτω από 80 σε μια νέα «αυξημένη» κατηγορία. Επιπλέον, όσοι έχουν συστολική πίεση μεταξύ 130 και 139 ή διαστολική μέτρηση μεταξύ 80 και 89 θεωρούνται πλέον ότι βρίσκονται στο στάδιο 1 της υπέρτασης. Πάνω από 140 συστολική ή 90 διαστολική, μπαίνετε στο στάδιο 2 της υπέρτασης. Και έχοντας πίεση πάνω από 180 συστολική ή 120 διαστολική θεωρείται υπερτασική κρίση.

Ακολουθεί ένα διάγραμμα από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία που μπορεί να σας βοηθήσει:

Κατηγορία αιματικής πίεσης

Συστολική mm Hg

(Ανώτερος αριθμός)

Διαστολική mmHg

(Κατώτερος αριθμός)

 ΚΑΝΟΝΙΚΗ

  ΚΑΤΩ ΤΩΝ 120          ΚΑΙ    ΚΑΤΩ ΤΩΝ 80
        ΑΥΞΗΜΕΝΗ          120-129          ΚΑΙ

  ΚΑΤΩ ΑΠΟ 80

ΥΨΗΛΗ ΑΙΜΑΤΙΚΗ ΠΙΕΣΗ (ΥΠΕΡΤΑΣΗ)

ΣΤΑΔΙΟ 1

         130-139           Ή

              80-89

ΥΨΗΛΗ ΑΙΜΑΤΙΚΗ ΠΙΕΣΗ (ΥΠΕΡΤΑΣΗ)

ΣΤΑΔΙΟ 2

 140 Ή  ΑΝΩΤΕΡΗ

 Ή

  90 ‘Η ΑΝΩΤΕΡΗ

ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΚΡΙΣΗ ΥΨΗΛΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΤΟΥ 180   Ή/ ΚΑΙ

  ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ ΤΟΥ 120

Με αυτές τις νέες κατευθυντήριες γραμμές, το ποσοστό υπέρτασης στις γυναίκες κάτω των 45 ετών αναμένεται να διπλασιαστεί και το ποσοστό για τους άνδρες κάτω των 45 ετών αναμένεται να τριπλασιαστεί. Έτσι, το να γνωρίζετε πού βρίσκεται η αρτηριακή σας πίεση είναι ένας κρίσιμος δείκτης υγείας για εσάς και το γιατρό σας – και μπορεί να μπερδευτεί λίγο με αυτές τις αλλαγές.

Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους αξίζει να μάθετε που βρίσκεται η αρτηριακή σας πίεση;

  1. Η υψηλή αρτηριακή πίεση δεν προκαλεί συνήθως αξιοσημείωτα συμπτώματα

Σε σπάνιες περιπτώσεις, η υπέρταση μπορεί να προκαλέσει δύσπνοια, πονοκεφάλους ή ρινορραγία. Αλλά στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων δεν υπάρχουν καθόλου συμπτώματα. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα – είναι ο μεγαλύτερος σιωπηλός δολοφόνος. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείτε να βασίζεστε σε αυτά τα συμπτώματα ως λόγους για να επισκεφθείτε τον γιατρό σας σχετικά με την αρτηριακή πίεση.

Και είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν μιλάμε για μια εφάπαξ μέτρηση που λαμβάνετε στο ετήσιο ραντεβού σας, αν και αυτό είναι το καλύτερο μέρος για να ξεκινήσετε. Οι ασθενείς μπορεί να έχουν διαφορετικές μετρήσεις εντός και εκτός ιατρείου. Έτσι, αφού δείτε μια πιθανώς ανησυχητική ένδειξη σε ένα ραντεβού ρουτίνας, ο στόχος είναι να πάρετε πραγματικά πολλαπλές μετρήσεις στο γραφείο και στο σπίτι – ιδανικά συμπεριλαμβανομένων μετρήσεων τη νύχτα – για να έχετε μια πλήρη εικόνα πριν κάνετε διάγνωση.

  1. Η υπέρταση βρίσκεται στη ρίζα των καρδιακών παθήσεων και, αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα όργανα

«Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι παράγοντας κινδύνου για πολλά πράγματα, συμπεριλαμβανομένων των παθήσεων που επηρεάζουν την καρδιά και το υπόλοιπο σώμα σας», εξηγεί η Mary Norine Walsh, M.D., πρόεδρος του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας. Αυτό περιλαμβάνει καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακή ανεπάρκεια, καθώς και αιμορραγία στον εγκέφαλο και βλάβη των νεφρών που μπορεί τελικά να καταστήσει αναγκαία την αιμοκάθαρση.

Γιατί αυτός ο τεράστιος αντίκτυπος; Με κάθε καρδιακό παλμό, η καρδιά χτυπά ενάντια σε υψηλότερη πίεση, που σημαίνει ότι υπάρχει «αυξημένο φόρτο εργασίας με κάθε καρδιακό παλμό». Αυτό προκαλεί τη βράχυνση των καρδιακών μυών και καθιστά ακόμη πιο δύσκολο για την καρδιά να αντλήσει αποτελεσματικά αίμα. Η υπέρταση είναι συχνά πολύ σιωπηλή από κλινική άποψη, αλλά οι επακόλουθες επιπτώσεις είναι εξαιρετικά σοβαρές.

  1. Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί με αλλαγές στον τρόπο ζωής, εάν εντοπιστεί έγκαιρα

Μόλις φτάσετε στο αυξημένο επίπεδο (συστολική μεταξύ 120 και 129 και διαστολική κάτω από 80), πρέπει να δείτε τον ασθενή υπό διαφορετικό πρίσμα. Αν και η θεραπεία δεν είναι απαραίτητα το πιο επείγον, ανάλογα με τους άλλους δείκτες υγείας σας, ο γιατρός σας μπορεί να σας ενθαρρύνει να σκεφτείτε τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής σας, όπως αλλαγές στη διατροφή σας, μείωση του αλκοόλ ή αύξηση των επιπέδων σωματικής δραστηριότητας. Μόλις οι αριθμοί σας γίνουν υψηλότεροι, αυτές οι αλλαγές στον τρόπο ζωής καθίστανται απαραίτητες. Και, σε επίπεδα πέρα από αυτό, ο γιατρός σας μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να σας χορηγήσει και φάρμακα.

Όμως, ο στόχος με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές είναι να αποτραπεί αυτό το επίπεδο σοβαρότητας, δίνοντας έμφαση στη θεραπεία σε χαμηλότερες πιέσεις τονίζοντας τον ρόλο που παίζετε εσείς για να συμβεί αυτό. Αυτό είναι ένα πραγματικά σημαντικό μήνυμα οι ασθενείς μπορούν να επηρεάσουν τη δική τους αρτηριακή πίεση με τις επιλογές που κάνουν όσον αφορά το φαγητό και την άσκηση.

Επιπλέον, οι κατευθυντήριες γραμμές προσφέρουν συστάσεις για την παρακολούθηση της αρτηριακής σας πίεσης στο σπίτι (για παράδειγμα, βεβαιωθείτε από το γιατρό σας ότι η συσκευή που χρησιμοποιείτε είναι ακριβής). Έτσι, αν είστε περίεργοι για την αρτηριακή σας πίεση ή για τον τρόπο παρακολούθησής της, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας – αλλά μην παραμελείτε τη δική σας δύναμη για τη διατήρηση της υγείας σας.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

High blood pressure (hypertension) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-pressure/symptoms-causes/syc-20373410

Guideline for the Prevention, Detection, Evaluation, and Management of High Blood Pressure in Adults: A Report of the American College of Cardiology/American Heart Association Task Force on Clinical Practice Guidelines https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/HYP.0000000000000065

Elevated blood pressure https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/prehypertension/symptoms-causes/syc-20376703

Understanding Blood Pressure Readings https://www.heart.org/en/health-topics/high-blood-pressure/understanding-blood-pressure-readings