Μολυσματικές ασθένειες

5 κοινά λάθη στο πλύσιμο των χεριών που αυξάνουν τον κίνδυνο για COVID-19

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), συμφωνούν ότι η υγιεινή των χεριών είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες πρόληψης, σε ότι αφορά μολυσματικές ασθένειες, όπως η COVID-19.

Γιατί το πλύσιμο των χεριών είναι τόσο σημαντικό για αποφυγή αναπνευστικών λοιμώξεων;

Η COVID-19 και άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω μικροσκοπικών σταγονιδιών που εκπέμπονται κατά το φτάρνισμα, το βήξιμο ή όταν οι άνθρωποι μιλούν μεταξύ τους. Επίσης, εάν κάποιος ασθενείς βήξει στο χέρι του και ακολούθως αγγίξει μια επιφάνεια, ο ιός θα μεταφερθεί σε αυτήν. Ο ιός θα κολλήσει στα χέρια του επόμενου που θα την αγγίξει, ο οποίος θα νοσήσει εάν  αγγίξει το πρόσωπο του. Αυτό μπορεί να συμβεί σε πολλούς ανθρώπους διαδοχικά, με αποτέλεσμα την εξάπλωση του κορωνοϊού. Σε αυτό ακριβώς το σημείο είναι που το πλύσιμο των χεριών γίνεται ο καλύτερος σύμμαχος του ανθρώπου εξαλείφοντας τα παθογόνα από τα χέρια. Δυστυχώς όμως, ακόμη και οι άνθρωποι που είναι πολύ σχολαστικοί με το πλύσιμο των χεριών τους, κάνουν διάφορα λάθη που μπορούν να θέσουν την υγεία τους σε κίνδυνο.

Ποια είναι τα πιο κοινά λάθη που κάνουν οι άνθρωποι κατά το πλύσιμο των χεριών τους;

1. Αφιερώνουν ελάχιστο χρόνο στο πλύσιμο

Βάζοντας απλά σαπούνι στα χέρια σας και ξεπλένοντας τα γρήγορα, χωρίς καλό τρίψιμο, δεν φεύγουν τα μικρόβια. Το καλό πλύσιμο θέλει χρόνο. Όσο περισσότερο τρίψετε τα χέρια σας, τόσο πιο πολλά μικρόβια θα απομακρυνθούν. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα μειώνουν αρκετά τον αριθμό των μικροβίων στα χέρια σας. Βεβαιωθείτε ότι πλένετε τα χέρια σας μετά την τουαλέτα, πριν φάτε ή προετοιμάσετε φαγητό, αφού βήξετε ή φταρνιστείτε, αφού φροντίσετε κάποιον που είναι άρρωστος και αμέσως όταν γυρίσετε στο σπίτι.

2. Ξεχνούν να ξεπλύνουν δύσκολα σημεία

Ένας από τους λόγους που πρέπει να πλένετε τα χέρια σας για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα είναι για να έχετε αρκετό χρόνο για να πλύνετε όλα τα σημεία στα χέρια σας. Όπως:

  • Το πίσω μέρος των χεριών σας
  • Τους καρπούς
  • Μεταξύ των δακτύλων
  • Τους αντίχειρες
  • Τις άκρες των δακτύλων
  • Και κάτω από τα νύχια (μπορεί να χρειαστείτε μια ειδική βούρτσα για αυτό)

3. Δεν χρησιμοποιούν σαπούνι

Μερικοί άνθρωποι, όταν βιάζονται απλώς επιλέγουν να κάνουν ένα πρόχειρο ξέπλυμα με νερό, χωρίς σαπούνι. Σίγουρα, αυτό είναι καλύτερο από το τίποτα, αλλά το σαπούνι περιέχει επιφανειοδραστικές ουσίες, που βοηθούν στην απομάκρυνση των μικροβίων από το δέρμα. Αυτές οι ουσίες σε συνδυασμό με το τρίψιμο των χεριών, βοηθούν στην απομάκρυνση περισσότερων μικροβίων.

4. Δεν στεγνώνουν τα χέρια μετά το πλύσιμο

Φανταστείτε ότι ρίχνετε ένα κομμάτι φαγητού στο πάτωμα. Όταν σκύψετε να το πάρετε, θα διαπιστώσετε ότι είναι γεμάτο σκόνη. Αν το φαγητό σας είναι μια ξηρή φρυγανιά θα δείτε ότι δεν έχει μαζέψει πολλή σκόνη, αν όμως έχει πάνω βούτυρο θα διαπιστώσετε ότι η ποσότητα της σκόνης που μάζεψε είναι περισσότερη και κολλημένη πάνω στην φρυγανιά. Με τον ίδιο τρόπο λειτουργούν και τα βρεγμένα χέρια, στα οποία είναι πιο πιθανόν να κολλήσουν τα παθογόνα από ότι στα στεγνά χέρια. Για τον λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό να στεγνώνετε τα χέρια σας με μια καθαρή πετσέτα.  Αν αυτό δεν είναι δυνατόν, τότε μην αγγίξετε τίποτα μέχρι να στεγνώσουν από τον αέρα.

5. Υπερβολική εξάρτηση από το απολυμαντικό χεριών

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι το απολυμαντικό χεριών είναι πιο αποτελεσματικό από το νερό και το σαπούνι, ίσως λόγω της μυρωδιάς και της εμφάνισης του. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, το απολυμαντικό χεριών είναι στην πραγματικότητα λιγότερο αποτελεσματικό από το σαπούνι και το νερό. «Το απολυμαντικό χεριών πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο όταν το σαπούνι και το νερό δεν είναι προσβάσιμα, καθώς τα απολυμαντικά απομακρύνουν μόνο μερικά, όχι όλα τα παθογόνα», τονίζουν οι ειδικοί.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

5 Handwashing Mistakes That Put You at Risk of COVID-19 https://www.healthination.com/health/handwashing-mistakes

Q&A on coronaviruses (COVID-19) https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/question-and-answers-hub/q-a-detail/q-a-coronaviruses

Show Me the Science – When & How to Use Hand Sanitizer in Community Settings https://www.cdc.gov/handwashing/show-me-the-science-hand-sanitizer.html

Show Me the Science - Why Wash Your Hands? https://www.cdc.gov/handwashing/why-handwashing.html