Υγεία Δέρματος

5 πιο συχνές αιτίες φαγούρας στο τριχωτό της κεφαλής

Ποιες είναι οι πιο συνήθεις αιτίες φαγούρας στο τριχωτό της κεφαλής;

  1. Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα

Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα δημιουργεί ένα κνησμώδες και επώδυνο εξόγκωμα στο τριχωτό της κεφαλής. Το εξάνθημα έχει συνήθως κόκκινο χρώμα, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί με λευκά λέπια. Τα λέπια έχουν την τάση να ξεφλουδίζουν, οπότε πολλοί άνθρωποι υποθέτουν ότι πρόκειται απλώς για πιτυρίδα.

Η ακριβής αιτία αυτής της πάθησης δεν είναι σαφής, αλλά πιστεύεται ότι οφείλεται σε υπερανάπτυξη ενός κοινού δερματικού μύκητα. Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα τείνει να αναζωπυρώνεται τους χειμερινούς μήνες και μπορεί να επιταχυνθεί από το στρες. Είναι κληρονομική και είναι πιο συχνή στους άνδρες. Αντιμετωπίζεται καλύτερα με την τακτική χρήση ενός φαρμακευτικού σαμπουάν (είτε ένα παραδοσιακό σαμπουάν κατά της πιτυρίδας είτε ένα αντιμυκητιασικό σαμπουάν όπως η κετοκοναζόλη, που διατίθεται από τον φαρμακοποιό σας).

  1. Τριχοφυτία ή λειχήνας

Λόγω της ονομασίας της στα αγγλικά – ringworm-, πολλοί άνθρωποι υποθέτουν ότι η τριχοφυτία του τριχωτού της κεφαλής προκαλείται από ένα παρασιτικό σκουλήκι. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια κοινή μυκητιασική λοίμωξη. Μπορεί να προκαλέσει ξηρές φολιδωτές κηλίδες μέσα στα μαλλιά ή μια κλασική κόκκινη εμφάνιση που μοιάζει με δακτύλιο. Μερικές φορές η λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στα μαλλιά και να οδηγήσει σε κηλίδες τριχόπτωσης.

Είναι μεταδοτική και μπορεί να μεταδοθεί μέσω των βούρτσων μαλλιών, των πετσετών, ακόμη και τις καρέκλες. Συνήθως χρειάζεται θεραπεία με αντιμυκητιασικά δισκία από το στόμα. Τα αντιμυκητιασικά σαμπουάν τείνουν να μην αποδίδουν, επειδή η μυκητιασική λοίμωξη εξαπλώνεται στους θύλακες της τρίχας, όπου τα σαμπουάν δεν μπορούν να φτάσουν.

  1. Ψωρίαση

Η ψωρίαση είναι μια δερματική πάθηση που συχνά επηρεάζει το τριχωτό της κεφαλής. Περίπου τα μισά άτομα με ψωρίαση πλάκας – την πιο κοινή μορφή της πάθησης – έχουν ψωρίαση και στο τριχωτό της κεφαλής. Ωστόσο, λίγοι άνθρωποι αναπτύσσουν ψωρίαση στο τριχωτό της κεφαλής τους χωρίς πλάκες σε κανένα άλλο σημείο του σώματός τους.

Όπως και οι μυκητιασικές λοιμώξεις, η ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής προκαλεί ένα ξηρό, φολιδωτό κνησμώδες εξάνθημα και μπορεί μερικές φορές να είναι δύσκολο να διακρίνεται από άλλες παθήσεις του τριχωτού της κεφαλής. Συνήθως προσβάλλει τη γραμμή των μαλλιών στο πίσω μέρος του κεφαλιού και μπορεί να προκαλέσει αρκετά έντονη αποβολή βαριάς “πιτυρίδας”.

Συνήθως αντιμετωπίζεται με συνδυασμό σαμπουάν, εφαρμογών στο τριχωτό της κεφαλής και μερικές φορές με πιο εξειδικευμένες θεραπείες. Η θεραπεία πρώτης γραμμής για την ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής είναι συχνά ένα σαμπουάν με βάση την πίσσα άνθρακα. Οι τοπικές θεραπείες με στεροειδή συνιστώνται συχνότερα για την ψωρίαση που προσβάλλει το τριχωτό της κεφαλής παρά άλλα μέρη του σώματος.

  1. Ψείρες

Οι ψείρες της κεφαλής δεν προσβάλλουν μόνο τα παιδιά! Οι ψείρες είναι μικρά γκριζοκάστανα έντομα που ζουν στο τριχωτό της κεφαλής. Η εξάπλωση τους γίνεται συνήθως με την επαφή (κεφάλι με κεφάλι) και μπορεί να προκαλέσουν κνησμό εάν το τριχωτό της κεφαλής σας είναι ευαίσθητο στο σάλιο ή τα περιττώματα των ψειρών. Οι θεραπείες για τις ψείρες της κεφαλής είναι εύκολα διαθέσιμες στα φαρμακεία.

  1. Πιτυρίδα

Η πιτυρίαση του τριχωτού της κεφαλής, ή πιτυρίδα, είναι η πιο κοινή αιτία για ένα ξηρό, λεπιοειδές τριχωτό της κεφαλής και επηρεάζει πολλούς από εμάς. Προκαλείται από τα νεκρά κύτταρα του δέρματος που αποβάλλονται πιο γρήγορα από το συνηθισμένο και, αν και δεν είναι επιβλαβής, μπορεί να είναι ερεθιστική και ενοχλητική. Η υπερβολική χρήση ορισμένων προϊόντων για τα μαλλιά μπορεί να οδηγήσει σε πιτυρίδα. Η αποφυγή των εκλυτικών παραγόντων και η χρήση σαμπουάν κατά της πιτυρίδας συνήθως λύνουν αυτό το πρόβλημα.

Εάν παλεύετε με φαγούρα ή επώδυνες κηλίδες στο τριχωτό της κεφαλής σας, τότε φροντίστε να επισκεφθείτε τον δερματολόγο σας για περαιτέρω συμβουλές.