Ψυχική υγεία

5 σημάδια άγχους σε παιδιά και εφήβους

Μπορεί σαν ανήλικες να μας είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι τα παιδιά θα μπορούσαν να βιώσουν έντονο άγχος, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι και τα παιδιά έχουν άγχος. Τα παιδιά βέβαια, έρχονται αντιμέτωπα με το άγχος για διαφορετικούς λόγους από ότι εμείς. Για παράδειγμα, οι οικογενειακές συγκρούσεις, οι μαθησιακές δυσκολίες, οι συγκρούσεις με συνομήλικους και ο σχολικός εκφοβισμός είναι οι πιο συνηθισμένες αιτίες άγχους σε παιδιά και εφήβους.

Να θυμάστε ότι τα μικρά παιδιά, μπορεί μεν να νιώθουν μέσα τους ότι κάτι δεν πάει καλά, αλλά τις πλείστες φορές δεν μπορούν να προσδιορίσουν ότι αυτό που αισθάνονται είναι άγχος και να σας το πουν. Από την άλλη, οι έφηβοι γνωρίζουν ότι έχουν άγχος, αλλά πολλές φορές επιλέγουν να μην το μοιράζονται. Εσείς, ως γονείς πρέπει να παρατηρείτε την συμπεριφορά των παιδιών σας και να παρεμβαίνετε όταν βλέπετε ότι κάτι δεν πάει καλά, για να τα βοηθήσετε να διαχειριστούν το άγχος τους. Για να μπορέσετε όμως να το κάνετε αυτό, θα πρέπει να γνωρίζετε το πώς εκδηλώνεται το άγχος στα παιδιά και στους εφήβους.

Πώς εκδηλώνεται το άγχος στα παιδιά και στους εφήβους;

Τα ακόλουθα σημάδια, συνήθως υποδηλώνουν ότι ένα παιδί έχει πολύ υψηλά επίπεδα άγχους, τα οποία αδυνατεί να διαχειριστεί.

1. Έντονα ξεσπάσματα

Τα παιδιά που βιώνουν άγχος, συνήθως ξεσπούν έντονα. Στην περίπτωση λοιπόν, που βλέπετε το παιδί σας να θυμώνει με το παραμικρό και να αντιδρά έντονα, τότε μάλλον η συμπεριφορά του οφείλεται σε άγχος.

2. Αλλαγές στο ύπνο

Τα παιδιά που έχουν άγχος, είτε κοιμούνται περισσότερο από το συνηθισμένο, είτε πολύ λιγότερο. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι είναι συνέχεια κουρασμένα κατά τη διάρκεια της ημέρας ή ότι παραπονούνται ότι δεν μπορούν να κοιμηθούν το βράδυ.

3. Αλλαγές συμπεριφοράς

Εάν δείτε το παιδί σας να αποφεύγει συστηματικά δραστηριότητες που κάποτε λάτρευε ή να αποφεύγει την παρέα με τους φίλους του, τότε πρέπει να αρχίσετε να προβληματίζεστε. Τα πολύ μικρά παιδιά, μπορεί να προσκολληθούν ασυνήθιστα πάνω σας και να αρχίσουν να εκφράζουν νέες φοβίες.

4. Αλλαγές στην όρεξη

Εκτός από τις αλλαγές στον ύπνο, ως αποτέλεσμα άγχους, μπορεί να παρατηρήσετε και κάποιες αλλαγές στην όρεξη των παιδιών σας. Τα παιδιά που αγχώνονται, είτε τρώνε περισσότερο, κυρίως ανθυγιεινά τρόφιμα, είτε τρώνε πολύ λιγότερο από το συνηθισμένο. Αυτό εξαρτάται από τον τρόπο που αντιδρά το σώμα τους στο άγχος.

5. Αλλαγές στην υγεία

Τα παιδιά που αγχώνονται, συνήθως παραπονιούνται για εντόνους και συχνούς πονοκεφάλους και για στομαχικούς πόνους.

6. Παράβλεψη υποχρεώσεων

Μπορεί να μην είναι τόσο σπάνιο για μερικά παιδιά να παραβλέπουν τις υποχρεώσεις τους και να μην κάνουν τα μαθήματα τους, αλλά εάν ξαφνικά ένα επιμελές παιδί αρχίσει να μην κάνει τα μαθήματα του ή να ξεχνά τις υποχρεώσεις του, τότε ενδέχεται να έχει άγχος.

Συμπερασματικά

Το ελάχιστο και παροδικό άγχος είναι φυσιολογικό, τόσο για τους μεγάλους, όσο και για τα παιδιά. Το σοβαρό και χρόνιο άγχος από την άλλη, δεν είναι υγιές για κανέναν. Ως εκ τούτου, εάν παρατηρήσετε σημάδια άγχους στο παιδί σας, συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας, ο οποίος θα σας δώσει συμβουλές για το πώς θα βοηθήσετε το παιδί σας και για το πώς θα διδάξετε στο παιδί σας να αντιμετωπίζει μόνο του το άγχος που νιώθει και να θυμάστε ότι αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα εχέγγυα που μπορείτε να του δώσετε για την μετέπειτα ζωή του.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Telltale Signs of Unmanaged Stress in Kids or Teens https://www.healthination.com/health/mental-health/stress/signs-stress-kids-teens/

Your Teen’s Biggest Sleep Problems and How to Deal https://www.healthination.com/health/teen-sleep-problems/

9 Physical Things Anxiety Does to Your Body https://www.healthination.com/health/anxiety-health-problems/

5 Alternative Ways to Meditate (If You Can’t Just “Sit There”) https://www.healthination.com/health/alternatives-ways-to-meditate/