Καρδιά και αγγεία

6 τρόποι που βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης

© Zastrozhnovandrey | Dreamstime Stock Photos
© Zastrozhnovandrey | Dreamstime Stock Photos

Μην σας ξαφνιάσει εάν από την μια μέρα στην άλλη βρεθείτε να έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση), διότι οι νέες οδηγίες του American Heart Association και του American College of Cardiology, που καθορίζουν τα ποσά της υπέρτασης, μείωσαν τον ορισμό της υπέρτασης σε 130/80 από 140/90 χιλιοστόμετρα υδραργύρου (mm/Hg). Στην βάση των νέων δεδομένων, όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα βρεθούν με υπέρταση πρώτου σταδίου, ωστόσο αυτό, σύμφωνα με την Δρ. Naomi Fisher, διευθύντρια της υπηρεσίας για την υπέρταση στο Women’s Hospital Endocrinology, Diabetes and Hypertension, ναι μεν δεν πρέπει να σας πανικοβάλει, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το παραβλέψετε. Όπως υπογραμμίζει, οι νέες κατευθυντήριες γραμμές βρίσκουν σύμφωνους τους περισσότερους εμπειρογνώμονες για την υπέρταση και παρά το γεγονός ότι φαίνονται «ακραίες», θα βοηθήσουν χιλιάδες ανθρώπους να προστατευθούν.

Γιατί η μείωση της αρτηριακής πίεσης έχει τόσο μεγάλη σημασία;

Η μείωση της αρτηριακής πίεσης (υπέρταση -130/80 mm/Hg) είναι πολύ σημαντική καθώς μπορεί να προστατεύσει τους ανθρώπους από:

Στην πραγματικότητα, ο στόχος των νέων κατευθυντήριων γραμμών είναι η ενθάρρυνση των ανθρώπων να αντιληφθούν τους κινδύνους που κρύβει η υψηλή αρτηριακή πίεση και να προσπαθήσουν να την μειώσουν κάνοντας διάφορες αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, καθώς σύμφωνα με μελέτες, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση, τόσο όσο και τα χάπια και μερικές φορές ακόμη περισσότερο.

Πόσο μπορεί να μειωθεί η αρτηριακή πίεση με μικρές αλλαγές και ποιες είναι αυτές;

Δεν χρειάζεται να αλλάξετε τα πάντα στις συνήθειες σας για να δείτε την αρτηριακή σας πίεση να μειώνεται. Πιο κάτω αναφέρονται 6 απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να κρατήσετε την αρτηριακή σας πίεση σε υγιές εύρος.

1. Χάστε βάρος

Μέχρι τώρα, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μειώσει κάποιος την αρτηριακή του πίεση είναι η απώλεια βάρους. Οι ειδικοί μάλιστα τονίζουν, πως δεν χρειάζεται μεγάλη απώλεια για να δει κάποιος διαφορά, αντίθετα, ακόμη και 10 κιλά μπορούν να μειώσουν δραστικά την αρτηριακή πίεση.

2. Διαβάστε τις ετικέτες των προϊόντων που αγοράζετε

Οι Αμερικανοί καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες διαιτητικού αλατιού, σε ποσοστά που ξεπερνούν κατά τρεις περίπου φορές τις συστάσεις (1.500 mg/ ημέρα) για άτομα με υπέρταση. Σύμφωνα με την Δρ Fisher, είναι πολύ δύσκολο να μειωθούν οι ποσότητες αλατιού που καταναλώνει καθημερινά ένας άνθρωπος, εάν δεν διαβάζει προσεκτικά τις ετικέτες. Για να βοηθηθείτε λοιπόν, είναι καλό να γνωρίζετε τα 6 αλμυρά τρόφιμα, που σύμφωνα με τον Αμερικανικό Σύνδεσμο για την Καρδιά, κρύβουν μεγάλες ποσότητες αλατιού: Τα τρόφιμα αυτά είναι:

  • Ψωμιά και πίτες
  • Ωριμασμένα κρέατα
  • Πίτσα
  • Πουλερικά
  • Σούπες
  • Σάντουιτς

3. Ασκηθείτε

Δεν χρειάζεται πολλή και έντονη άσκηση για να δείτε κάποια διαφορά στην υγεία σας. Μόλις 30 λεπτά άσκησης την ημέρα, μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά. Κάντε ποδηλασία, μια γρήγορη βόλτα ή χορό. Ακόμη και η κηπουρική μπορεί να βοηθήσει.

4. Κάντε βάρη

Είναι καλό, όταν ασκείστε να προσθέτετε και λίγο βάρος. Τα βαράκια είναι ένα μέρος της σωματικής άσκησης που οι γυναίκες, κυρίως, συνήθως παραβλέπουν. Μην ξεχνάτε πως οι γυναίκες τείνουν να χάνουν σταθερά μυϊκή μάζα καθώς μεγαλώνουν και ακόμη και η ελάχιστη άσκηση με βαράκια θα βοηθήσει, όχι μόνο στη διατήρηση της μυϊκής μάζας, αλλά και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

5. Περιορίστε το αλκοόλ

Η υπερκατανάλωση αλκοόλ αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Για να αποφύγετε κάτι τέτοιο, περιορίστε το αλκοόλ σε ένα ποτήρι την ημέρα ή και καθόλου.

6. Διαχειριστείτε το άγχος σας

Οι ορμόνες του στρες συστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία και οδηγούν συνήθως σε προσωρινές αυξήσεις της αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, με την πάροδο του χρόνου, το άγχος ωθεί τους ανθρώπους να αναπτύσσουν ανθυγιεινές συνήθειες, που θέτουν σε κίνδυνο την καρδιαγγειακή τους υγεία, όπως η υπερκατανάλωση τροφίμων, ο κακός ύπνος και η κατάχρηση ναρκωτικών και αλκοόλ. Για όλους αυτούς τους λόγους, η μείωση του άγχους μέσω χαλαρωτικών ασκήσεων και διαλογισμού, είναι ζωτικής σημασίας για την διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved