Μολυσματικές ασθένειες

Έτσι μπορεί να μειωθεί η εξάπλωση της COVID-19 και να μην κολλήσετε κορωνοϊό

Για να μειωθεί η εξάπλωση της  COVID-19, οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγετε τη στενή επαφή με άλλους και να μην αγγίζετε το πρόσωπο σας! Αλλά γιατί το συστήνουν αυτό;

Η COVID-19, είναι μια αναπνευστική λοίμωξη, πράγμα που σημαίνει ότι ο ιός με το που εισέλθει στον οργανισμό, επηρεάζει το αναπνευστικό σύστημα και όργανα όπως οι πνεύμονες, τα ιγμόρεια, οι αεραγωγοί και η ρινική κοιλότητα. Ο νέος κορωνοϊός, μεταδίδεται όπως ακριβώς η γρίπη (άλλη αναπνευστική λοίμωξη), από άτομο σε άτομο μέσω της εισπνοής μικροσκοπικών υγρών σταγονιδίων, τα οποία εξέρχονται από τη μύτη και το στόμα μολυσμένων ατόμων όταν μιλούν, αναπνέουν, βήχουν ή φτερνίζονται.

Για να γίνουμε πιο κατανοητοί, όταν κάποιος έχει μολυνθεί με COVID-19 και αρχίσει να βήχει και να φταρνίζεται, τότε διασπείρει μολυσμένα σταγονίδια στο περιβάλλον του, ακόμη και αν δεν τα βλέπετε. Εάν είστε σε πολύ κοντινή απόσταση και εισπνεύσετε τα σταγονίδια αυτά, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μολυνθείτε. Αυτός ακριβώς, είναι και ο λόγος που οι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη φορούν προστατευτικές μάσκες προσώπου, καθώς η μάσκα εμποδίζει τα μολυσμένα σταγονίδια να εισέλθουν στη μύτη και το στόμα τους. Αυτός είναι επίσης και ο λόγος που συστήνεται η χρήση μάσκας στο ευρύ κοινό.

Από την άλλη, ο νέος κορωνοϊός, μεταδίδεται και μέσω  μολυσμένων επιφανειών. Συγκεκριμένα, όταν κάποιος βήξει στο χέρι του και στη συνέχεια αγγίξει μια επιφάνεια, όπως για παράδειγμα το κουμπί του ανελκυστήρα, μεταφέρει από τα χέρια του τον ιό στην επιφάνεια που άγγιξε. Όταν κάποιος άλλος αγγίξει αυτή την επιφάνεια, και ακολούθως αγγίξει το πρόσωπο του, μπορεί να μολυνθεί, καθώς όπως είπαμε και πιο πάνω, ο ιός μπορεί να εισέλθει από το στόμα, τη μύτη και τα μάτια. Σημειώνεται, ότι ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί περαιτέρω καθώς ο καθένας θα συνεχίσει να αγγίζει αυτές τις επιφάνειες και ακολούθως άλλες και ο φαύλος κύκλος που προαναφέραμε συνεχίζεται για πολλούς ανθρώπους, μεγαλώνοντας την αλυσίδα των λοιμώξεων. Αυτός, λοιπόν, είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να πλένετε τα χέρια σας για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα σε τακτική βάση, ειδικά πριν από το φαγητό και πριν την προετοιμασία φαγητού, μετά τη χρήση του μπάνιου και αφού βήξετε ή φταρνιστείτε. Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι επιστήμονες τονίζουν πως αν θέλετε να βήξετε ή να φταρνιστείτε, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε το εσωτερικό του αγκώνα σας εάν δεν έχετε χαρτομάντιλο, παρά την παλάμη σας για τους λόγους που προαναφέραμε.

Συμπερασματικά

Η υγιεινή των χεριών είναι πάντα σημαντική, ανεξάρτητα εάν υπάρχει πανδημία ή όχι, καθώς μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εξάπλωσης και των κοινών λοιμώξεων όπως το κρυολόγημα και η εποχιακή γρίπη. Ωστόσο, κυρίως κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας, αυτά τα 20 δευτερόλεπτα που αφιερώνουμε πλένοντας ενδελεχώς τα χέρια μας, μπορούν πραγματικά να σώσουν χιλιάδες ζωές.



+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved