ULTRA-LEVURE CAPS 50 MG/CAP ΒΤ x 20

Φλωριάνα Καραλή
Πηγή: ΕΟΦ

Ενδείξεις

Τι είναι το Ultra levure και γιατί χρησιμοποιείται; 

Το Ultra levure είναι ένα ιδιαίτερα ευρέως χρήσης φάρμακο ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια χορήγησης αντιβιώσεων. Αποτελείται από ένα ζαχαρομύκητα τον Saccharomyces boulardii ο οποίος ανήκει στην κατηγορία των προβιοτικών. 

Τι είναι τα προβιοτικά; 

Τα προβιοτικά είναι συμπληρώματα διατροφής ή τρόφιμα που περιέχουν μικροοργανισμούς ωφέλιμους για τον οργανισμό, που έχουν ως στόχο τη διατήρηση ή/και την ενίσχυση της φυσιολογικής χλωρίδας, είναι δηλαδή "καλά" βακτήρια. 

Άρα το Ultra levure χρησιμοποιείται για:
  • Προφύλαξη κατά τη διάρκεια θεραπείας με αντιβιοτικά ευρέος φάσματος.
  • Θεραπεία των ανεπιθύμητων ενεργειών στο έντερο  που σχετίζονται με τη χρήση αντιβιοτικών.
  • Συμπληρωματική αγωγή σε οξείες καταστάσεις διάρροιας σε ενήλικες και παιδιά.
  • Συμπληρωματικά στη θεραπεία με vancomycin/metronidazole για την πρόληψη της επανεμφάνισης της διάρροιας που προκαλείται από το Clostridium difficile.

Δοσολογία

Ποιο είναι το ιδανικό δοσολογικό σχήμα;

Το δοσολογικό σχήμα είναι ανεξάρτητο από την ηλικία του ασθενούς. 

Ενήλικες και παιδιά : 3-6 καψάκια ημερησίως

Τρόπος χορήγησης

Τα καψάκια σκληρά λαμβάνονται από του στόματος.

Τα καψάκια πρέπει να καταπίνονται με ένα ποτήρι νερό

Προκειμένου για χορηγηση σε παιδιά κάτω των 6 ετών, τα καψάκια σκληρά πρέπει να ανοίγονται και το περιεχόμενο να αναμιγνύεται με το γάλα (μπιμπερό) ή με την τροφή.

Τα καψάκια σκληρά μπορούν να ληφθούν είτε κατά τη διάρκεια ενός γεύματος ή οποιαδήποτε άλλη στιγμή της ημέρας.

Προφυλάξεις που πρέπει να ληφθούν πριν απο το χειρισμό ή τη χορήγηση του φαρμακευτικού προϊόντος

Λόγω του κινδύνου αερομεταφερόμενης μόλυνσης, τα καψάκια δεν πρέπει να ανοίγονται στους θαλάμους των ασθενών. Το υγειονομικό προσωπικό θα πρέπει να φοράει γάντια κατά τον χειρισμό των χορηγούμενων προβιοτικών, και στη συνέχεια να απορρίπτει τα γάντια και να πλένει σωστά τα χέρια του (βλ. κεφάλαιο 4.4).

Αντενδείξεις

Πότε αντενδείκνυται η χρήση του Ultra levure;

Το Ultra levure δεν πρέπει να χρησιμοποείται από ασθενείς με:

  • Γνωστή υπερευαισθησία στη δραστική ουσία ή σε κάποιο έκδοχο
  • Κεντρικό φλεβοκαθετήρα - Central Venous Catheter
  • Γνωστή αλλεργία τους ζυμομύκητες και συγκεκριμένα στο Saccharomyces boulardii CNCM I-745
  • Ασθενείς σε ανοσοκαταστολή ή σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση γιατί μπορεί να υπάρξει μυκηταιμία

Προφυλάξεις

Τι πρέπει να προσέχω όταν μου χορηγείται το Ultra levure;

  • Όταν το Ultra levure χορηγείται για τη θεραπεία οξείας διάρροιας, αλλά αν αυτή:

- Επιμένει μετά από 2 μέρες αγωγής 

- Εμφανιστεί αίμα στα κόπρανα 

- Ανέβει ο πυρετός 

θα πρέπει ο ασθενής να επισκεφτεί το γιατρό για επανεξέταση της κατάστασης γιατί ίσως θεωρηθεί αναγκαία η παρεντερική ή από του στόματος χορήγηση ηλεκτρολυτών για να αποφευχθεί η αφυδάτωση

  • Είναι απαραίτητη η στενή παρακολούθηση της κατάστασης σε παιδιά κάτω των 2 ετών γιατί μπορεί να υπάρξει αφυδάτωση
  • Όταν η διάρροια σταματήσει, μπορεί να συνεχιστεί για λίγες ακόμη μέρες η χορήγηση του Ultra levure
  • Το Ultra levure δεν παρέχει ενυδάτωση στον οργανισμό, δεν είναι ηλεκτρολύτες, για το λόγο αυτό θα πρέπει να ρυθμίζεται ανάλογα την περίπτωση διάρροιας και η δόση της χορηγούμενης ενυδάτωσης
  • Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται το Ultra levure μαζί με ζεστά (>50 °C), παγωμένα ποτά ή τροφές και αλκοολούχα ποτά, καθώς το Ultra levure περιέχει ζωντανούς μικροοργανισμούς 
  • Είναι πιθανή η εμφάνιση μυκηταιμίας σε ασθενείς με:

- Κεντρικό φλεβοκαθετήρα

- Ανασοκαταστολή

- Κρίσιμη κατάσταση υγείας

Ωστόσο τα συμπτώματα μυκηταιμίας, συνήθως υποχωρούν με τη διακοπή του Ultra levure και τη χορήγηση αντιμυκητιακής θεραπείας. Επίσης, στους ασθενείς με φλεβοκαθετήρα, όταν κριθεί απαραίτητο αφαιρείται. Ωστόσο, μπορεί η κατάσταση να μην είναι αναστρέψιμη όταν η κατάσταση της υγείας του ασθενούς είναι πολύ επιβαρυμένη. 

  • Δεν μπορεί να θεωρηθεί ιδιαίτερα ασφαλές το προϊόν σε περιεκτικότητα 250 mg σε κατηγορίες ασθενών που είναι πιο εύκολο να εμφανίσουν ανεπιθύμητες ενέργειες όπως:

- Ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς

- Ασθενείς με AIDS

- Ασθενείς στη ΜΕΘ

- Ασθενείς που λαμβάνουν παρεντερική σίτιση εντός νοσοκομείου

  • Χρειάζεται προσοχή η χορήγηση του Ultra levure εντός νοσοκομείου, ειδικά σε ασθενείς με κεντρικό φλεβοκαθετήρα ή περιφερικό καθετήρα γιατί οι ζωντανοί μικροοργανισμοί μπορούν πολύ εύκολα να μολυνθούν. 
  • Τόσο τα καψάκια όσο και η κόνις για πόσιμο εναιώρημα περιέχουν λακτόζη άρα το φάρμακο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από ασθενείς που πάσχουν από:

- Συγγενή γαλακτοζαιμία

- Σύνδρομο δυσαπορρόφησης γλυκόζης-γαλακτόζης

- Ανεπάρκεια λακτάσης 

  • Η κόνις για πόσιμο εναιώρημα περιέχει φρουκτόζη για το λόγο αυτό δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε ασθενείς με δυσανεξία στη φρουκτόζη.
  • Είναι απαραίτητο ο ασθενής να ενυδατώνεται για να μπορέσουν να αντισταθμιστούν τα υγρά που χάνονται εξαιτίας της διάρροιας. Κατά μέσο όρο ένας ενήλικας θα πρέπει να καταναλώνει 2 λίτρα νερό ημερησίως. 
  • Η διατροφή κατά τη διάρκεια οξείας διάρροιας είναι πολύ σημαντική. Ο ασθενής προτιμάται να καταναλώνει ψητά κρέατα και ρύζι και να αποφεύγει τις ωμές σαλάτες, τα πράσινα λαχανικά, τα πικάντικα φαγητά αλλά και τις παγωμένες τροφές ή ποτά. 
  •  

Κύηση

Είμαι έγκυος, μπορώ να χρησιμοποιήσω το Ultra levure;

Για το Ultra levure, δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για τη χρήση του φαρμάκου. Ούτε σε πειραματικό επίπεδο υπάρχουν τα απαραίτητα στοιχεία για τερατογένεση σε ζώα. Ωστόσο, σε κλινικό επίπεδο δεν υπάρχουν δεδομένα για περιπτώσεις δυσπλασιών ή τοξικότητας, χωρίς όμως να μπορεί να αποκλειστεί ο κίνδυνος. Άρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καλό είναι να αποφεύγεται η χρήση του Ultra levure, εκτός και αν κριθεί απαραίτητη και τα οφέλη για τη μητέρα να είναι περισσότερα από τους κινδύνους.  

Γαλουχία

Θηλάζω, μπορώ να χρησιμοποιήσω το Ultra levure;

Κατά τη διάρκεια του θηλασμού είναι προτιμότερο να αποφεύγεται η χρήση του Ultra levure ακόμα και ας μην απορροφάται στη συστηματική κυκλοφορία του αίματος.