Πρόληψη και θεραπεία

Μυοκαρδίτιδα: 8 εβδομάδες μεταξύ των εμβολίων COVID-19 μειώνουν τον κίνδυνο

Η παράταση του διαστήματος μεταξύ των εμβολίων COVID-19 μειώνει τον κίνδυνο μυοκαρδίτιδας;

Μερικές ομάδες ατόμων μπορούν να λάβουν τη δεύτερη και την τρίτη δόση των mRNA εμβολίων Pfizer και Moderna για τη νόσο COVID-19, σε διάστημα έως και οκτώ εβδομάδων, σύμφωνα με νέα οδηγία που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), για να μειώσουν τον κίνδυνο μυοκαρδίτιδας. (COVID-19: Τα ενδορρινικά εμβόλια είναι αποτελεσματικότερα από τα mRNA εμβόλια;)

Η νέα οδηγία απευθύνεται σε άτομα άνω των 12 ετών και σε άνδρες 12 έως 39 ετών. Να υπενθυμίσουμε ότι οι αρχικές οδηγίες του CDC συνιστούσαν τη χορήγηση της δεύτερης δόσης τρεις εβδομάδες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer και τέσσερις εβδομάδες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου της Moderna. Σύμφωνα με το CDC, τα εμβόλια παραμένουν αποτελεσματικά και ασφαλή με την αρχική οδηγία, αλλά η παράταση του διαστήματος μπορεί να μειώσει τον σπάνιο κίνδυνο της μυοκαρδίτιδας, ενός τύπου φλεγμονής που εμφανίζεται στον καρδιακό μυ, ιδιαίτερα στους άνδρες. (Tελικά υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης μυοκαρδίτιδας μετά το εμβόλιο;)

Παρόλο που ο ολικός κίνδυνος μυοκαρδίτιδας παραμένει μικρός, ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας είναι μεγαλύτερος για τους άνδρες 12 έως 39 ετών και αυτός ο κίνδυνος μπορεί να μειωθεί με την παράταση του διαστήματος μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης του εμβολίου. Μάλιστα μελέτες έχουν δείξει ότι για παιδιά άνω των 12 ετών, ο μικρός κίνδυνος μυοκαρδίτιδας που σχετίζεται με τα εμβόλια COVID-19  mRNA, μπορεί να μειωθεί και οι μέγιστες αποκρίσεις των αντισωμάτων και η αποτελεσματικότητά τους μπορεί να αυξηθεί σε διάστημα μεγαλύτερο των 4 εβδομάδων. (Μυοκαρδίτιδα: Συχνότερη μετά τη νόσο COVID-19 παρά μετά τον εμβολιασμό)

Σε τι διαφέρει το νέο χρονοδιάγραμμα εμβολιασμού από το αρχικό;

Σύμφωνα με το CDC, άτομα άνω των 12 ετών και νεαροί άνδρες που περιμένουν έως και οκτώ εβδομάδες πριν λάβουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου, μπορούν να μειώσουν περεταίρω τον μικρό κίνδυνο μυοκαρδίτιδας. Διαστήματα μεγαλύτερα των τεσσάρων εβδομάδων μπορούν επίσης να αυξήσουν την ανταπόκριση των αντισωμάτων και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Ο Lee Wetzler, MD , καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, σημειώνει ότι παρόλο που η νέα οδηγία δεν αλλάζει τίποτα για τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα, υπάρχουν ενδείξεις ότι η λήψη των δόσεων σε μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα ενισχύουν την ανοσία. (Τι σημαίνει «ανοσία της αγέλης»;)

Το CDC εξακολουθεί να συνιστά το διάστημα των τριών ή τεσσάρων εβδομάδων για:

  • άτομα που είναι μέτρια ή σοβαρά ανοσοκατεσταλμένα
  • άτομα 65 ετών και άνω
  • άλλα άτομα που χρειάζονται γρήγορη προστασία λόγω αυξημένης ανησυχίας σχετικά με τη μετάδοση του ιού στην κοινότητα ή τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης

Την ίδια ώρα και νοουμένου ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για παιδιά κάτω των 11 ετών, το CDC εξακολουθεί να συνιστά την λήψη του δεύτερου εμβολίου της Pfizer, τρεις εβδομάδες μετά την πρώτη δόση.

Γιατί αλλάζει τη δεδομένη στιγμή η οδηγία του CDC για το χρονοδιάγραμμα του εμβολιασμού;

Καθώς η πανδημία της COVID-19 εξελίσσεται, ειδικοί στον τομέα της υγείας και ερευνητές συνεχίζουν να μαθαίνουν περισσότερες πληροφορίες για τον τρόπο ελέγχου της εξάπλωσης της νόσου, περαιτέρω τρόπους προστασίας και τα καλύτερα χρονικά διαστήματα εμβολιασμού. (Έτσι μπορεί να μειωθεί η εξάπλωση της COVID-19 και να μην κολλήσετε κορωνοϊό)

Σύμφωνα με τον Wetzler, κατανοώντας το πώς λειτουργεί ο ιός μέσω ερευνών και μελετών, οι υγειονομικές αρχές μπορούν να εκδίδουν όποτε είναι απαραίτητο νέες κατευθυντήριες γραμμές. Οι νέες οδηγίες όμως, δεν είναι ωφέλιμες μόνο για τα άτομα που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί, καθώς ο ιός φαίνεται ότι θα παραμείνει μαζί μας για πολλά χρόνια ακόμη. Σε μια τέτοια περίπτωση, ενδέχεται ο πληθυσμός να συνεχίσει να χρειάζεται το εμβόλιο, το οποίο πρέπει να λαμβάνεται τις κατάλληλες χρονικές στιγμές για να είναι όσο γίνεται πιο αποτελεσματικό. (COVID-19: Πώς θα είναι το μέλλον μας μετά την πανδημία;)


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

CDC: Waiting 8 Weeks Between COVID Vaccine Doses Reduces Risk of Myocarditis https://www.verywellhealth.com/cdc-vaccine-dose-schedule-5220406

Interim Estimates of Vaccine Effectiveness of BNT162b2 and mRNA-1273 COVID-19 Vaccines in Preventing SARS-CoV-2 Infection Among Health Care Personnel, First Responders, and Other Essential and Frontline Workers — Eight U.S. Locations, December 2020–March 2021 https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/70/wr/mm7013e3.htm

Antibodies and the immune system https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/your-health/about-covid-19/antibodies.html

Use of COVID-19 Vaccines in the United States https://www.cdc.gov/vaccines/covid-19/clinical-considerations/covid-19-vaccines-us.html