Υγεία Δέρματος

Ακμή: Πόσο συχνά πρέπει να πλένετε το πρόσωπό σας;

Η ακμή δεν προκαλείται μόνο εξαιτίας της παραμέλησης του πλυσίματος του προσώπου, αλλά οφείλεται και σε άλλους παράγοντες, όπως τα βακτήρια και οι μεταβαλλόμενες ορμόνες. Με βάση αυτό, ο καθαρισμός, αποτελεί σημαντικό μέρος της θεραπείας της ακμής. (6 στρατηγικές για την αντιμετώπιση της ακμής των ενηλίκων)

Πόσες φορές και πώς πρέπει να πλένετε το πρόσωπό σας;

Γενικά, το πρόσωπο πρέπει να πλένεται δύο φορές την ημέρα. Μια φορά το πρωί και μια το βράδυ είναι αρκετές για να απομακρύνουν το μακιγιάζ, την βρωμιά και την επιπλέον λιπαρότητα του δέρματος, που μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία εξανθημάτων.

Τα προϊόντα προσώπου που χρησιμοποιούνται κατά το πλύσιμο, παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο στην ακμή. Το δέρμα του προσώπου είναι λεπτό, επομένως δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σκληρά σαπούνια. Το αντιβακτηριακό σαπούνι χεριών δεν είναι καλό για το δέρμα του προσώπου, κυρίως εάν υπάρχει ακμή και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιείται οινόπνευμα στο πρόσωπο. (6 τύποι ακμής που πρέπει να γνωρίζετε)

Να θυμάστε ότι σε ότι αφορά τον καθαρισμό του προσώπου, το πιο δυνατό καθαριστικό δεν σημαίνει ότι είναι και καλύτερο, οπότε επιλέξτε ένα καθαριστικό που αφήνει το δέρμα καθαρό, αλλά όχι ξηρό.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση έντονου ιδρώτα συνιστάται και ένας τρίτος καθαρισμός κατά τη διάρκεια της μέρας.

Ακμή σημαίνει βρώμικο πρόσωπο;

Εάν είστε επιρρεπείς στην ακμή, πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν φροντίζετε σωστά το δέρμα του προσώπου σας.

Τα άτομα με ακμή, έχουν δερματικά κύτταρα, τα οποία δεν αποβάλλονται σωστά και είναι πιο ευαίσθητα στον ερεθισμό που προκαλεί το Propionibacteria acnes, ένα βακτήριο που προκαλεί ακμή. Την ίδια ώρα, σημαντικό ρόλο στην ακμή παίζουν και οι ορμονικές διακυμάνσεις. (Ορμονική ανισορροπία: Τα σημάδια που την προδίδουν!)

Το πολύ συχνό πλύσιμο μπορεί να επιδεινώσει την ακμή;

Το συχνό πλύσιμο του προσώπου και το έντονο τρίψιμο, μπορεί να είναι εξίσου επιβλαβή ή και χειρότερα, από το καθόλου πλύσιμο του προσώπου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν κάποιος πλένει συνέχεια το πρόσωπό του, αφαιρεί όλα τα καλά έλαια που χρειάζεται το δέρμα για να παραμείνει υγιές, αφήνοντάς το ξηρό, προκαλώντας ερεθισμούς και ξεφλούδισμα.

Την ίδια ώρα, διασπάται ο λεγόμενος «όξινος μανδύας», ένα προστατευτικό στρώμα επικάλυψης του δέρματος που αποτελείται από καλά βακτήρια, ιδρώτα και έλαια. Το δυνατό και υγιές δέρμα, χρειάζεται έναν ισχυρό και υγιή όξινο μανδύα για να αποτρέψει την ακμή και άλλες δερματικές παθήσεις. (Ακμή: Σωστή διαχείριση για σκούρα δέρματα)

Ο καθαρισμός από μόνος του μπορεί να αποτρέψει την ακμή;

Καλή φροντίδα του δέρματος σημαίνει αφαίρεση της βρωμιάς, της υπερβολικής λιπαρότητας και του μακιγιάζ. Ο καθαρισμός σίγουρα βοηθά τους πόρους να παραμείνουν ανοιχτοί, αλλά το νερό και το απαλό σαπούνι δεν είναι αρκετά για να απομακρύνουν την ακμή.

Ο καθαρισμός αποτελεί το πρώτο βήμα για τη θεραπεία της ακμής, αλλά το δεύτερο και επίσης σημαντικό βήμα είναι η τακτική χρήση θεραπευτικών προϊόντων για την ακμή.

Για ήπιες εξάρσεις ακμής, μπορείτε να δοκιμάσετε αρχικά μη συνταγογραφούμενα προϊόντα που περιέχουν σαλικυλικό οξύ ή υπεροξείδιο του βενζοϋλίου. Χρησιμοποιείστε τα καθημερινά για μερικές εβδομάδες και παρακολουθείστε την βελτίωσή σας.

Επιπρόσθετα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προϊόντα απολέπισης προσώπου. Τονίζεται ότι τα σκληρά προϊόντα απολέπισης δεν καθαρίζουν καλύτερα και πιο γρήγορα το δέρμα, αντιθέτως, συνήθως ερεθίζουν και επιδεινώνουν την ακμή, γι΄ αυτό να είστε προσεκτικοί.

Οι πιο σοβαρές και φλεγμονώδεις εξάρσεις ακμής, δεν βελτιώνονται με μη συνταγογραφούμενα προϊόντα, αλλά τις πλείστες φορές χρειάζονται συνταγογραφούμενα φάρμακα μετά από εξέταση δερματολόγου.

Τονίζεται ότι τα προϊόντα για την ακμή (συνταγογραφούμενα και μη) είναι πιο αποτελεσματικά όταν εφαρμόζονται σε φρεσκοπλυμένο και καλά στεγνωμένο δέρμα. (Ακμή: Πώς προκαλείται; Ποιοι οι τύποι της; Γιατί είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί;)


+ 10 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

How Often You Should Wash Your Face if You Have Acne https://www.verywellhealth.com/how-often-should-i-wash-my-face-15734

FACE WASHING 101 https://www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-basics/care/face-washing-101

HOW OFTEN DO CHILDREN NEED TO TAKE A BATH? https://www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-basics/care/child-bathing

10 SKIN CARE HABITS THAT CAN WORSEN ACNE https://www.aad.org/public/diseases/acne/skin-care/habits-stop

ACNE: DIAGNOSIS AND TREATMENT https://www.aad.org/public/diseases/acne/derm-treat/treat

HOW TO TREAT DIFFERENT TYPES OF ACNE https://www.aad.org/public/diseases/acne/DIY/types-breakouts

Profiling and hormonal therapy for acne in women https://www.e-ijd.org/article.asp?issn=0019-5154;year=2014;volume=59;issue=2;spage=107;epage=115;aulast=Ghosh

Acne https://medlineplus.gov/acne.html

The Role of Skin Care as an Integral Component in the Management of Acne Vulgaris: Part 1: The Importance of Cleanser and Moisturizer Ingredients, Design, and Product Selection https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3997205/

Tips for Taking Care of Your Skin https://kidshealth.org/en/teens/skin-tips.html