Γυναίκα

Ορμονική ανισορροπία: Τα σημάδια που την προδίδουν!

Αν νιώθετε φούσκωμα και είστε πολύ ευερέθιστη, ενδέχεται να έχετε κάποια ανισορροπία στις ορμόνες σας. Οι ορμόνες είναι χημικοί «αγγελιοφόροι» που επηρεάζουν την λειτουργία των κυττάρων και των οργάνων του ανθρώπινου σώματος. Οι αλλαγές στις ορμόνες συμβαίνουν φυσικά σε διαφορετικές περιόδους της ζωής μιας γυναίκας, όπως η περίοδος, η εγκυμοσύνη και η εμμηνόπαυση, την ίδια στιγμή που μπορούν να επηρεαστούν και από ορισμένα φάρμακα.

Ποια σημάδια δείχνουν ότι έχετε ορμονική ανισορροπία;

1. Ακανόνιστη περίοδος

Οι περισσότερες γυναίκες έχουν σταθερό κύκλο περιόδου και αδιαθετούν κάπου στην 21 – 28η ημέρα του κύκλου τους. Στην περίπτωση που οι περίοδοι σας δεν είναι σταθερές (και δεν εννοούμε την καθυστέρηση μιας δύο ημερών) και περνούν μήνες για να αδιαθετήσετε, τότε έχετε κάποια ορμονική ανισορροπία. Αν είστε στην δεκαετία των 40-50, τότε η παράληψη της περιόδου μπορεί να αποτελεί προεμμηνοπαυτικό σύμπτωμα. Σημειώνεται ότι ο ακανόνιστος κύκλος μπορεί να οφείλεται στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και γι΄αυτό θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

2. Προβλήματα ύπνου

Αν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε το βράδυ ή αν ο ύπνος σας είναι κακής ποιότητας, τότε ενδέχεται να ευθύνονται οι ορμόνες σας. Η προγεστερόνη, μια ορμόνη που απελευθερώνεται από τις ωοθήκες, βοηθά στον ύπνο. Τα χαμηλά επίπεδα προγεστερόνης, δυσκολεύουν τον ύπνο. Επίσης, τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων προκαλούν εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις. Ο συνδυασμός των δύο καταστάσεων, δυσκολεύει ιδιαίτερα τον ύπνο και την ποιότητά του.

3. Χρόνια ακμή

Ένα σπυράκι πριν ή κατά τη διάρκεια της περιόδου είναι φυσιολογικό. Αλλά η χρόνια ακμή, συνήθως αποτελεί ένδειξη ορμονικού προβλήματος. Το πλεόνασμα ανδρογόνων («αρσενικές» ορμόνες που έχουν και οι άνδρες και οι γυναίκες) προκαλεί υπερβολική παραγωγή λιπαρών οξέων στο δέρμα και επηρεάζει τα κύτταρα του δέρματος γύρω και μέσα στα θυλάκια της τρίχας. Ως εκ τούτου, οι πόροι του δέρματος φράσσονται και προκαλείται ακμή.

4. Δυσκολία στη μνήμη

Οι ειδικοί δεν είναι σίγουροι για το πώς επηρεάζουν τον εγκέφαλο οι ορμόνες, αλλά γνωρίζουν ότι οι αλλαγές στα οιστρογόνα και την προγεστερόνη δυσκολεύουν την μνήμη. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι τα οιστρογόνα επηρεάζουν τους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου, διαταράσσοντας την ικανότητα της μνήμης. Σε κάθε περίπτωση, κατά την εμμηνόπαυση, πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν προβλήματα προσοχής και μνήμης. Αν διαπιστώσετε ότι ξεχνάτε πράγματα και δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε, ενημερώστε τον γιατρό σας.

5. Πεπτικά προβλήματα

Το έντερο είναι επενδεδυμένο με μικροσκοπικά κύτταρα που φέρουν υποδοχείς, και ανταποκρίνονται στα οιστρογόνα και την προγεστερόνη. Όταν οι εν λόγω ορμόνες είναι υψηλότερες ή χαμηλότερες από το κανονικό, τότε παρατηρούνται αλλαγές στην χώνεψη των τροφίμων που οδηγούν σε διάρροια, πόνο στο στομάχι, φούσκωμα και ναυτία. Αν αντιμετωπίζετε πεπτικά προβλήματα, σε συνδυασμό με ακμή και κόπωση, τότε μάλλον τα επίπεδα των ορμονών σας είναι υψηλά. Μιλήστε με τον γιατρό σας.

6. Συνεχιζόμενη κόπωση

Η κόπωση είναι το πιο κοινό σύμπτωμα που υποδηλώνει ανισορροπία στις ορμόνες. Τα υψηλά επίπεδα προγεστερόνης προκαλούν υπνηλία. Το ίδιο συμβαίνει και όταν ο θυρεοειδής παράγει ελάχιστη θυρεοειδική ορμόνη. Μια απλή εξέταση αίματος μπορεί να ελέγξει τα επίπεδα των ορμονών σας.

7. Καταθλιπτική διάθεση

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι συνεχείς αλλαγές των ορμονών μπορούν να προκαλέσουν πτώση στη διάθεση και κατάθλιψη, διότι τα οιστρογόνα επηρεάζουν βασικές χημικές ουσίες του εγκεφάλου που σχετίζονται με την διάθεση, όπως η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη και η νορεπινεφρίνη.

8. Όρεξη και αύξηση βάρους

Όταν τα επίπεδα των οιστρογόνων είναι χαμηλά, η όρεξη αυξάνεται και ως εκ τούτου και το σωματικό βάρος αυξάνεται. Παράλληλα, η πτώση των οιστρογόνων επηρεάζει και την λεπτίνη, μια άλλη ορμόνη, η οποία ρυθμίζει την πρόσληψη τροφής.

9. Πονοκεφάλοι

Η πτώση των οιστρογόνων είναι μια από τις βασικές αιτίες πονοκεφάλων στις γυναίκες, κυρίως πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου. Οι πονοκεφάλοι που εμφανίζονται το ίδιο χρονικό διάστημα κάθε μήνα, αποτελούν ένδειξη μείωσης των οιστρογόνων, ωστόσο, πρέπει να θυμάστε ότι οι συχνοί πονοκεφάλοι, έχουν και άλλες αιτίες και ως εκ τούτου πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

10. Κολπική ξηρότητα

Τα οιστρογόνα βοηθούν τον κόλπο να διατηρείται υγρός και άνετος. Η μείωση των οιστρογόνων προκαλεί κολπική ξηρότητα και ερεθισμό.

11. Μειωμένη λίμπιντο

Παρόλο που οι περισσότεροι πιστεύουν πως η τεστοστερόνη είναι μια κατεξοχήν ανδρική ορμόνη, πρέπει να γνωρίζετε ότι τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι. Η τεστοστερόνη υπάρχει και στο γυναικείο σώμα και όταν τα επίπεδα της είναι χαμηλά, τότε υπάρχει λιγότερο ενδιαφέρον για σεξ.

12. Αλλαγές στο στήθος

Η μείωση των οιστρογόνων αραιώνει τον ιστό του μαστού. Η αύξηση των οιστρογόνων πυκνώνει τον ιστό του μαστού, προκαλώντας εξογκώματα και κύστες. Συζητήστε με τον γιατρό σας αν παρατηρήσετε τις οποιεσδήποτε αλλαγές στο στήθος σας.

+ 8 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Do You Have a Hormone Imbalance? https://www.webmd.com/women/ss/slideshow-hormone-imbalance

Reproductive hormone sensitivity and risk for depression across the female life cycle: a continuum of vulnerability? https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18592034/

Menopause and Sleep https://www.sleepfoundation.org/women-sleep/menopause-and-sleep

Understanding Breast Changes: A Health Guide for Women https://www.cancer.gov/publications/patient-education/understanding-breast-changes

Hormone Imbalance May Be Causing Your Acne https://www.hopkinsmedicine.org/news/publications/johns_hopkins_health/summer_2009/hormone_imbalance_may_be_causing_your_acne

Hormone headaches https://familyserviceshub.havering.gov.uk/kb5/havering/directory/advice.page?id=6JgQaCTsibs

Cross-talk between estrogen and leptin signaling in the hypothalamus https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18334610/

Hormonal factors key to understanding acne in women https://www.sciencedaily.com/releases/2012/03/120316101200.htm