Ψυχική υγεία

Ανακουφιστείτε από το άγχος ακολουθώντας 3 απλές στρατηγικές

Οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας, οι οικογενειακές υποχρεώσεις, το εργασιακό περιβάλλον και η ψυχολογική πίεση από τις καθημερινές απαισιόδοξες ειδήσεις που ακούμε στα δελτία ειδήσεων, είναι οι βασικότερες πηγές άγχους, το οποίο έχει άμεσο αντίκτυπο στην υγεία.

Αντί λοιπόν να περιμένετε το επόμενο αγχωτικό γεγονός άπραγοι, εκπαιδεύστε τον εαυτό σας να διαχειρίζεται τις καταστάσεις με διαφορετικό τρόπο και διδάξτε του το πώς θα παραμένει ήρεμος ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει γύρω του.

Γιατί είναι σημαντική η διαχείριση του άγχους;

Η διαχείριση του άγχους είναι πολύ σημαντική διότι το άγχος δεν έχει μόνο συναισθηματικό αντίκτυπο στους ανθρώπους, αλλά και σωματικό. Ειδικότερα, όταν ένας άνθρωπος νιώθει πιεσμένος, τα επίπεδα της κορτιζόλης στο αίμα του (ορμόνη του στρες) αρχίζουν να αυξάνονται. Μακροπρόθεσμα, το χρόνιο άγχος οδηγεί σε παρατεταμένα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης, τα οποία επηρεάζουν τον μεταβολισμό και οδηγούν σε αύξηση βάρους και σε αυξημένα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα.

Επιπρόσθετα, το άγχος επηρεάζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, αυξάνει την αρτηριακή πίεση, επηρεάζει την υγεία της καρδιάς, ακόμη και την μνήμη.

Πώς θα διαχειριστείτε αποτελεσματικά το άγχος σας;

Για να μειώσετε τις επιπτώσεις που έχει το άγχος στην υγεία σας, ακολουθήστε τις τρείς πιο κάτω απλές στρατηγικές και θα δείτε μεγάλη διαφορά.

Δείτε θετικά τις καταστάσεις: Το μεγαλύτερο μέρος του άγχους που βιώνουν οι άνθρωποι, είναι αποτέλεσμα του τρόπου με τον οποίο βλέπουν και αντιμετωπίζουν τις καταστάσεις που συμβαίνουν στη ζωή τους. Για παράδειγμα, δυο άτομα μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπα με το ίδιο ακριβώς γεγονός, ωστόσο, για τον ένα μπορεί να είναι πολύ αγχωτικό, ενώ για τον άλλο όχι και τόσο. Σε κάποιο βαθμό, ο τρόπος αντιμετώπισης μιας αγχωτικής κατάστασης έχει να κάνει με την προσωπικότητα του κάθε ατόμου, ωστόσο, είναι αποτέλεσμα και του τρόπου που την εκλαμβάνει και την επεξεργάζεται στο μυαλό του. Στόχος λοιπόν είναι να αλλάξετε τον τρόπο που σκέφτεστε και να αρχίσετε να βλέπετε το θετικό που υπάρχει πίσω από κάθε κατάσταση. Έτσι, θα καταφέρετε να μειώσετε αισθητά το άγχος στη ζωή σας.

Κάντε δραστηριότητες που απολαμβάνετε: Η σωματική άσκηση μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης στο αίμα, ωστόσο, οι ασκήσεις που δεν απολαμβάνετε μπορούν από μόνες τους να είναι αγχωτικές, ως αποτέλεσμα της σκέψης ότι πρέπει να κάνετε κάτι που δεν σας ευχαριστεί. Αντί λοιπόν να κάνετε ασκήσεις που δεν απολαμβάνετε, κάντε ασκήσεις που σας αρέσουν, φτιάξτε τον κήπο, κάντε γιόγκα ή  βόλτες στη φύση, που αποδεδειγμένα προκαλούν ηρεμία και μειώνουν το άγχος.

Οργανωθείτε σωστά: Σας έχει τύχει ποτέ να ξοδέψετε πάνω από 20 λεπτά για να βρείτε τα κλειδιά του αυτοκινήτου σας ή για να βρείτε ένα ζευγάρι παπούτσια που κάπου τα τοποθετήσατε και δεν μπορούσατε να θυμηθείτε που; Αν ναι, πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτές οι φαινομενικά αθώες καταστάσεις, προκαλούν άγχος. Η αποδιοργάνωση και η ακαταστασία προκαλεί περιττό άγχος, το οποίο μπορείτε άνετα να αποφύγετε απλά οργανώνοντας σωστά τα πράγματα σας. Δημιουργείστε λοιπόν συγκεκριμένους χώρους στους οποίους θα τοποθετείτε συγκεκριμένα πράγματα. Επιπρόσθετα, οργανώστε και τις συνήθειες σας. Φτιάξτε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής, φροντίστε να κοιμάστε και να ξυπνάτε την ίδια ώρα, ενώ αν γνωρίζετε εκ των προτέρων ότι πρόκειται να βιώσετε μια αγχωτική περίοδο, όπως στην περίπτωση που έχετε προγραμματισμένη μια χειρουργική επέμβαση, σκεφτείτε από πριν πώς μπορείτε να την διαχειριστείτε καλύτερα. Η οργάνωση λοιπόν, σε όλες τις πτυχές της ζωής σας, θα μειώσει αισθητά το άγχος σας και θα προστατεύσει την υγεία σας.

Συμπερασματικά

Όποια στρατηγική και αν επιλέξετε να ακολουθήσετε, φροντίστε να την επαναξιολογείτε ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να βρείτε το τι τελικά λειτουργεί για εσάς και τι όχι. Στην περίπτωση που καμία σας προσπάθεια δεν έχει αποτέλεσμα, τότε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.