Γυναίκα, Καρδιά και αγγεία

Αντισυλληπτικά χάπια: Αυξάνουν τον κίνδυνο θρόμβωσης σε παχύσαρκες γυναίκες

Η παχυσαρκία και η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών που περιέχουν οιστρογόνα είναι γνωστό πως αποτελούν ανεξάρτητους παράγοντες κινδύνου για την καρδιαγγειακή υγεία. Ωστόσο, ένας μεγάλος αριθμός παχύσαρκων γυναικών λαμβάνει προϊόντα που περιέχουν οιστρογόνα ως μέθοδο αντισύλληψης.

Στοιχεία μελετών δείχνουν πως η παχυσαρκία και τα αντισυλληπτικά χάπια μπορεί να δρουν συνεργιστικά μεταξύ τους και να αυξάνουν ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων.

Μια πρόσφατη ανασκόπηση μελετών, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ESC Heart Failure της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας (ESC), ανακάλυψε πως οι παχύσαρκες γυναίκες που λαμβάνουν συνδυασμένα αντισυλληπτικά χάπια, τα οποία περιέχουν οιστρογόνα και προγεστερόνη, έχουν 24 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο φλεβικής θρομβοεμβολής (ΦΘΕ) σε σύγκριση με μη παχύσαρκες γυναίκες που δεν χρησιμοποιούν τα σκευάσματα αυτά.

Τι είναι τα συνδυασμένα αντισυλληπτικά χάπια;

Τα συνδυασμένα αντισυλληπτικά χάπια περιέχουν τεχνητές εκδοχές των γυναικείων ορμονών (προγεστερόνης και οιστρογόνου), οι οποίες παράγονται φυσιολογικά στις ωοθήκες.

Ο στόχος των αντισυλληπτικών χαπιών είναι η παρεμπόδιση της εισχώρησης του σπέρματος στο ωάριο, μέσω της καταστολής της απελευθέρωσης ή απομόνωσης του ωαρίου. Με αυτή τη μέθοδο, τα αντισυλληπτικά χάπια θεωρείται πως αγγίζουν 99% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της εγκυμοσύνης και γι’ αυτό χρησιμοποιούνται ευρύτατα ως μέθοδος αντισύλληψης.

Τι είναι η φλεβική θρομβοεμβολή;

Η φλεβική θρομβοεμβολή είναι μια από τις πιο συχνές καρδιαγγειακές παθήσεις και αφορά το σχηματισμό θρόμβου αίματος εντός της φλέβας. Αποτελείται κυρίως από δύο καταστάσεις, απειλητικές για τη ζωή: τη φλεβική θρόμβωση και την πνευμονική εμβολή.

Πολλοί παράγοντες μπορεί να συμβάλουν στην εμφάνιση φλεβικής θρομβοεμβολής, όπως η ηλικία, το κάπνισμα, η σωματική αδράνεια, η γενετική κληρονομιά, οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες, η αυξημένη αρτηριακή πίεση, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, η δυσλιπιδαιμία, η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών ή η ορμονοθεραπεία και η παχυσαρκία.

Πώς συνδέεται η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών με τη φλεβική θρομβοεμβολή σε παχύσαρκες γυναίκες;

Τα στοιχεία που προέκυψαν από τη νέα ανασκόπηση μελετών, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ESC Heart Failure, αποκάλυψαν σημαντικές πληροφορίες για την ανεξάρτητη επίδραση της παχυσαρκίας και της λήψης αντισυλληπτικών χαπιών στον κίνδυνο εμφάνισης φλεβικής θρομβοεμβολής, αλλά και τις συνεργιστικές επιπτώσεις αυτών.

Η παχυσαρκία αποτελεί ένα ευρέως διαδομένο πρόβλημα υγείας σε όλο τον κόσμο, καθώς τα ποσοστά των παχύσαρκων ανθρώπων ολοένα αυξάνονται. Συγκεκριμένα, στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως το 15% των ενήλικων γυναικών είναι παχύσαρκες.

Ο κίνδυνος φλεβικής θρομβοεμβολής αυξάνεται ανάλογα με το δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), γεγονός το οποίο σημαίνει πως οι παχύσαρκες γυναίκες έχουν υψηλότερο κίνδυνο, ανεξάρτητα από το εάν λαμβάνουν αντισυλληπτικά χάπια ή όχι. Δεδομένα μελετών έχουν δείξει, μάλιστα, πως η παχυσαρκία αυξάνει κατά 5 φορές τον κίνδυνο φλεβικής θρομβοεμβολής σε γυναίκες κάτω των 40 ετών, σε σύγκριση με όσες έχουν ένα φυσιολογικό βάρος.

Τα συνδυασμένα αντισυλληπτικά χάπια συνδέονται επίσης με τον αυξημένο κίνδυνο φλεβικής θρομβοεμβολής, καθώς όσες γυναίκες τα χρησιμοποιούν φαίνεται να έχουν 3 έως 7 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να την εμφανίσουν, σε σχέση με όσες δεν χρησιμοποιούν ορμονικά αντισυλληπτικά. Αντιθέτως, τα προϊόντα αντισύλληψης που περιέχουν μόνο προγεστερόνη θεωρούνται μια πιο ασφαλής εναλλακτική λύση, καθώς δεν έχουν συνδεθεί με τον αυξημένο κίνδυνο φλεβικής θρομβοεμβολής.

Τα αποτελέσματα μιας μεγάλης μελέτης έδειξαν πως η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών αυξάνει τον κίνδυνο φλεβικής θρομβοεμβολής κατά 12 φορές στις υπέρβαρες γυναίκες και κατά 24 φορές στις παχύσαρκες γυναίκες, σε σύγκριση με όσες έχουν φυσιολογικό βάρος.

Συμπερασματικά, οι παχύσαρκες γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά χάπια έχει παρατηρηθεί πως είναι πιο ευάλωτες στη φλεβική θρομβοεμβολή. Για το λόγο αυτό συνιστάται να εξετάσουν το ενδεχόμενο χρήσης κάποιας άλλης μορφής αντισύλληψης ή να περιορίσουν άλλους παράγοντες που προδιαθέτουν για καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως το κάπνισμα και ο καθιστικός τρόπος ζωής.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Birth control pills linked to a higher risk of blood clots in obese women https://www.healtheuropa.com/birth-control-pills-linked-to-a-higher-risk-of-blood-clots-in-obese-women/118038/

Combined birth control pill linked with increased risk of blood clots in obese women https://www.sciencedaily.com/releases/2022/09/220914205335.htm

Obesity and contraceptive use: impact on cardiovascular risk https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ehf2.14104