Πρόληψη και θεραπεία

Αντιθρομβωτικές κάλτσες μετά από επέμβαση: Πόσο καιρό πρέπει να τις φοράω;

Ο χειρουργός σας ή άλλος επαγγελματίας υγείας που είναι υπεύθυνος για τη φροντίδα σας, θα σας συμβουλεύσει για το πόσο καιρό θα πρέπει να φοράτε αντιθρομβωτικές κάλτσες μετά την επέμβαση και πώς να τις χρησιμοποιείτε σωστά. Όταν συνιστώνται αντιθρομβωτικές κάλτσες, συνήθως πρέπει να τις φοράτε όσο το δυνατόν περισσότερο, μέρα και νύχτα, μέχρι να είστε σε θέση να κινείστε ελεύθερα. Οι κάλτσες συμπίεσης χρησιμοποιούνται μετά από χειρουργική επέμβαση για την πρόληψη της ανάπτυξης θρόμβων αίματος στο πόδι, η οποία είναι γνωστή ως εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (DVT). Συχνά συνιστώνται εάν είναι πιθανό να μην μπορείτε να κινηθείτε πολύ μετά τη χειρουργική επέμβαση, είτε λόγω των παρενεργειών του χειρουργείου είτε λόγω κάποιας άλλης ιατρικής πάθησης που επηρεάζει την κινητικότητά σας.

Τι είναι οι αντιθρομβωτικές κάλτσες;

Οι κάλτσες συμπίεσης είναι ειδικά κατασκευασμένες, στενές, ελαστικές κάλτσες που συμπιέζουν απαλά το πόδι σας. Οι κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης είναι πιο σφιχτές γύρω από τον αστράγαλό σας και χαλαρώνουν καθώς ανεβαίνουν προς τον μηρό του ποδιού σας. Μπορείτε να τις προμηθευτείτε από το φαρμακείο ή κάποιες φορές ακόμα και μέσα από το νοσοκομείο.

Πώς να φορέσετε τις αντιθρομβωτικές κάλτσες;

Απλώστε τις κάλτσες ώστε να εφαρμόζουν επίπεδα στο δέρμα σας. Αποφύγετε το τσαλάκωμα. Βεβαιωθείτε ότι δεν είναι πολύ μακριές. Μην διπλώνετε ή τυλίγετε το πάνω μέρος προς τα κάτω, γιατί αυτό μπορεί να τις κάνει πολύ στενές. Θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στη ροή του αίματος ή να κόψει την κυκλοφορία σας. Εάν ο γιατρός σας σάς είπε να τις φορέσετε, πιθανότατα θα χρειάζεται να τις φοράτε τον περισσότερο χρόνο. Μπορείτε όμως να τις βγάλετε για να κάνετε ντους ή μπάνιο. Μπορείτε να φοράτε κάλτσες, παντόφλες και παπούτσια πάνω από τις κάλτσες συμπίεσης. Ενημερωθείτε από το γιατρό σας για το πόσο συχνά και για πόσο καιρό πρέπει να τις χρησιμοποιείτε.

Ποιος χρειάζεται κάλτσες συμπίεσης μετά από χειρουργική επέμβαση;

Κατά την εισαγωγή σας στο νοσοκομείο, θα αξιολογηθεί ο κίνδυνος φλεβοθρόμβωσης για να αποφασιστεί εάν χρειάζεστε κάλτσες συμπίεσης. Μπορεί να χρειαστεί να φορέσετε ακόμη και αν είστε σε θέση να φύγετε από το νοσοκομείο την ίδια ημέρα με την επέμβαση. Ο κίνδυνος εμφάνισης φλεβοθρόμβωσης μπορεί να αυξηθεί εάν:

  1. κάνετε χειρουργική επέμβαση στο ισχίο, το γόνατο, τα πόδια ή την κοιλιά σας
  2. πρέπει να υποβληθείτε σε γενική αναισθησία για περισσότερο από 90 λεπτά
  3. αναμένεται να είστε πολύ λιγότερο κινητικοί μετά την επέμβαση (εάν πρέπει να μείνετε στο κρεβάτι για κάποιο χρονικό διάστημα, δεν μπορείτε να περπατήσετε χωρίς βοήθεια ή περνάτε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σε καρέκλα)

Μείωση του κινδύνου φλεβοθρόμβωσης

Η χρήση αντιθρομβωτικών καλτσών είναι ένας τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης (DVT). Ο κίνδυνος μπορεί επίσης να μειωθεί με το να φροντίζετε να πίνετε αρκετά υγρά (ρωτήστε τον χειρουργό σας πόσο πρέπει να πίνετε) και να κινείστε το συντομότερο δυνατό μετά την επέμβαση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να συνταγογραφηθεί αντιπηκτική φαρμακευτική αγωγή για την πρόληψη θρόμβων αίματος.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved