Μολυσματικές ασθένειες

Αρνητικό τεστ COVID-19: Πότε μπορεί να είναι ψευδώς αρνητικό;

Σίγουρα γνωρίζετε κάποιον που έκανε τεστ COVID-19 και βγήκε θετικός ή κάποιον που ξέρει κάποιον άλλον και αυτό είναι πολύ λογικό γιατί η εξάπλωση του κορωνοϊού είναι πλέον εκτεταμένη. Όταν λοιπόν ήρθε η σειρά σας να κάνετε τεστ, περιμένατε με αγωνία τα αποτελέσματα και όταν ήρθε το email με την ένδειξη «αρνητικό» νιώσατε τεράστια ανακούφιση. Είναι όμως απαραίτητα σωστό αυτό το αποτέλεσμα ή κάτι μπορεί να πήγε λάθος;

Τι σημαίνει ένα αρνητικό τεστ COVID-19;

Ένα αρνητικό τεστ COVID-19 μπορεί να σημαίνει πως δεν έχετε τον ιό στο σώμα σας, οπότε είστε απαλλαγμένοι από την μόλυνση. Αλλά, μπορεί να σημαίνει και ότι ο ιός υπάρχει στο σώμα σας, όμως δεν έχει προλάβει ακόμη να αναπαραχθεί αρκετά ώστε να εντοπιστεί από το τεστ. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, το αρνητικό αποτέλεσμα που μόλις λάβατε, είναι ψευδώς αρνητικό.

Για ποιους λόγους ένα τεστ κορωνοϊού μπορεί να δώσει ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα;

Οι δύο κύριοι λόγοι για τους οποίους ένα τεστ κορωνοϊού μπορεί να δώσει ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα είναι:

  • Αναξιόπιστο τεστ: Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη τεστ COVID-19 και μερικά είναι πιο ευαίσθητα από άλλα. Ένα τεστ που είναι λιγότερο ευαίσθητο μπορεί να χάσει αντίγονα COVID-19 ή γενετικό υλικό και ως εκ τούτου το αποτέλεσμα που θα δώσει θα είναι ψευδώς αρνητικό.
  • Κάνατε το τεστ πολύ γρήγορα: Αυτός είναι ο πιο κοινός λόγος που οδηγεί σε ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, την Παρασκευή ήσασταν με κάποιον που επιβεβαιώθηκε την ίδια μέρα με COVID-19. Την επόμενη ημέρα πήγατε για να κάνετε τεστ κορωνοϊού ώστε να διαπιστώσετε εάν έχετε μολυνθεί. Παρόλο που πράγματι μπορεί να μολυνθήκατε, ο ιός μέσα σε μια μέρα δεν είχε το χρονικό περιθώριο να αναπαραχθεί τόσο όσο χρειάζεται για να φανεί στο τεστ. Ως εκ τούτου, το τεστ σας θα είναι αρνητικό (ψευδώς αρνητικό), αλλά αν το επαναλάβετε σε λίγες ημέρες σίγουρα θα είναι θετικό.

Όταν έχετε αρνητικό τεστ COVID-19, πρέπει να επανεξετάζεστε;

Εάν έχετε αρνητικό τεστ COVID-19, ίσως χρειαστεί να επανεξεταστείτε εάν:

Να θυμάστε ότι εάν έχετε συμπτώματα COVID-19, πρέπει να καλείτε πρώτα τον γιατρό σας πριν πάτε στο νοσοκομείο. Ο γιατρός θα σας δώσει σωστές κατευθυντήριες γραμμές ως γνώστης του πρωτοκόλλου για την αποφυγή της εξάπλωσης του κορωνοϊού σε άλλους ανθρώπους.

Μερικές χρήσιμες συμβουλες αν βγει θετικό το τεστ είναι να μείνετε στο σπίτι για 14 ημέρες οπωσδήποτε ή αν συνεχίζουν τα συμπτώματα να παραμείνετε κι άλλο. Να μετράτε την οξυγόνωση του οργανισμού σας με οξύμετρο, καθώς η Covid-19 φαίνεται να κάνει σιωπηλή υποξία σε κάποιους ασθενείς, να λαμβάνετε βιταμίνη D, κιτρικό ψευδάργυρο, αντιπυρετικά όταν είναι απαραίτητο και ο πυρετός είναι ανεξέλεγκτος (να θυμάστε όμως ότι ο πυρετός είναι ευεργετικός για τον οργανισμό μας και δεν τον προκαλεί ο ιός, τον προκαλεί ο οργανισμός μας για να αμυνθεί, να παράξουμε μεγάλο αριθμό αντισωμάτων και να λειτουργήσουν καλύτερα τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού μας). Αν η κατάστασή σας επιδεινωθεί καλό είναι να επικοινωνήσετε άμεσα με το ΕΚΑΒ.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Got a Negative COVID-19 Test? Here's Why You're Not in the Clear https://www.healthination.com/health/infections/covid-19/negative-covid-19-test-meaning/

Test for Current Infection (Viral Test). Atlanta,GA: Centers for Disease Control, 2021. https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/testing/diagnostic-testing.html