Βότανα

Αβοκάντο & χοληστερίνη: Ποια είναι η σχέση μεταξύ τους;

Τα αβοκάντο περιέχουν μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών και φυτοχημικών ενώσεων, τα οποία παρουσιάζουν οφέλη για το καρδιαγγειακό σύστημα. Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε λιπαρά οξέα λανθασμένα προκαλεί την εντύπωση ότι μπορεί να επηρεάζει αρνητικά τη χοληστερόλη του αίματος, αλλά σύμφωνα με μελέτες η προσθήκη του αβοκάντο στη διατροφή είναι εξαιρετικά ευεργετική για την υγεία.

Μελέτες έχουν δείξει πως τα αβοκάντο μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της HDL («καλής») χοληστερόλης, ενώ αναφορές υπάρχουν και για πιθανή μείωση της LDL («κακής») χοληστερόλης.

Μπορεί το αβοκάντο να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων της χοληστερόλης;

Τα τρόφιμα περιέχουν λιπαρά οξέα τα οποία ανήκουν σε μια από τις εξής τέσσερεις κατηγορίες: τα κορεσμένα λιπαρά (SFAs), που περιέχουν κυρίως τα ζωικά προϊόντα, τα τρανς λιπαρά (TFAs), που περιέχουν τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα πολυακόρεστα (PUFAs) και τα μονοακόρεστα (MUFAs) λιπαρά, που συναντώνται κατά κύριο λόγω σε τροφές φυτικής προέλευσης.

Τα ακόρεστα λιπαρά οξέα παρουσιάζουν σημαντικά οφέλη για την υγεία, ενώ αντιθέτως τα κορεσμένα λιπαρά μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα, με αποτέλεσμα να αυξήσουν και τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τα αβοκάντο είναι πλούσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων (MUFAs) και σύμφωνα με μελέτες επηρεάζουν θετικά τα επίπεδα χοληστερόλης.

Σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση 10 μελετών, που πραγματοποιήθηκαν για την διερεύνηση της σχέσης μεταξύ του αβοκάντο και της χοληστερόλης, παρατηρήθηκαν τα εξής:

  • Η κατανάλωση αβοκάντο σε αντίθεση με τα ζωικά λίπη, μείωσε τα επίπεδα της LDL («κακής») χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων στο αίμα κατά ένα σημαντικό ποσοστό.
  • Η κατανάλωση αβοκάντο δεν επηρέασε αρνητικά τα επίπεδα της HDL («καλής») χοληστερόλης.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα NutritionFacts.org, τα μειωμένα επίπεδα χοληστερόλης που παρατηρήθηκαν μπορεί να μην σχετίζονται τόσο με την κατανάλωση αβοκάντο, αυτή καθ’ εαυτή, αλλά περισσότερο με τη μειωμένη κατανάλωση ζωικών λιπών.

Ένας επιπλέον λόγος που το αβοκάντο θεωρείται πολλά υποσχόμενο για τη μείωση της LDL χοληστερόλης, είναι το γεγονός ότι περιέχει σημαντικά επίπεδα φυτοστερολών. Ωστόσο, η ημερήσια ποσότητα φυτοστερόλης που απαιτείται για να παρατηρηθούν ευεργετικά αποτελέσματα στα επίπεδα χοληστερόλης είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που περιέχει ένα αβοκάντο.

Παρόλο που η επίδραση του αβοκάντο στα επίπεδα της LDL χοληστερόλης αμφισβητείται από μερικούς επιστήμονες, μια μελέτη του 2018 έδειξε πως η κατανάλωση αβοκάντο έχει την ικανότητα να αυξάνει τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης, κάτι το οποίο σε συνδυασμό με τη μειωμένη πρόσληψη ζωικού λίπους θα μπορούσε να ευνοήσει σημαντικά την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Συμπερασματικά, τα επιστημονικά δεδομένα υποστηρίζουν πως η κατανάλωση αβοκάντο από μόνη της δεν έχει μεγάλη επίδραση στα επίπεδα της LDL χοληστερόλης, αλλά μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των επίπεδων της HDL χοληστερόλης. Επιπλέον, ο συνδυασμός της κατανάλωσης αβοκάντο με ένα συνολικά υγιεινό τρόπο ζωής σίγουρα ευνοεί σε μεγαλύτερο βαθμό τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

Είναι υγιεινό το λάδι αβοκάντο;

Το λάδι αβοκάντο προκύπτει άμεσα από τον καρπό του φρούτου και χρησιμοποιείται συχνά ως υποκατάστατο για ζωικά λίπη, όπως το βούτυρο. Σύμφωνα με μελέτες, η χρήση του λαδιού από αβοκάντο μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των επιπέδων της HDL («καλής») χοληστερόλης, ενώ η μείωση της κατανάλωσης ζωικών λιπών, που προκύπτει ως επακόλουθο της αντικατάστασής αυτών με λίπος φυτικής προέλευσης, βοηθά επίσης στη μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης.

Επομένως, η χρήση του λαδιού αβοκάντο αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή, σε αντίθεση με τα ζωικά λίπη, για τη ρύθμιση των επιπέδων της χοληστερόλης.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Does eating avocado lower cholesterol? https://www.medicalnewstoday.com/articles/is-avocado-good-for-cholesterol?utm_source=Sailthru%20Email&utm_medium=Email&utm_campaign=MNT%20Daily%20News&utm_content=2022-04-29&apid=28106639&rvid=2ab703bd2390da602db730ffcabad69b1d2287d478aa6b1a4e00412dc18de389

Avocado consumption and risk factors for heart disease: a systematic review and meta-analysis https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29635493/

Impact of avocado-enriched diets on plasma lipoproteins: A meta-analysis https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26892133/

Cholesterol Review: A Metabolically Important Molecule https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33471744/