Διατροφή

Αυγά: Η κατανάλωσή τους αυξάνει την χοληστερίνη και επηρεάζει την καρδιά;

Το αυγό είναι ίσως το πιο ευπροσάρμοστο τρόφιμο, το οποίο περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, παρά το μικρό του μέγεθος. Τα αυγά ωστόσο, έχουν αποκτήσει μια αρνητική φήμη, καθώς οι πλείστοι πιστεύουν ότι η κατανάλωσή τους αυξάνει τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα. Πιο κάτω λοιπόν, θα δούμε εάν τελικά ισχύει αυτό ή όχι.

Ποια θρεπτικά συστατικά περιέχει ένα αυγό;

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του USDA Food Facts, ένα μεγάλο ωμό αυγό περιέχει:

  • 70 θερμίδες
  • 5 γραμμάρια λίπος, από τα οποία τα 1,5 γραμμάρια είναι κορεσμένα λιπαρά
  • 186 χιλιοστόγραμμα χοληστερίνης (το 71% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης)
  • 6 γραμμάρια πρωτεΐνες

Τα αυγά λοιπόν, περιέχουν πολύ λίγες θερμίδες και προσφέρουν πολλά θρεπτικά συστατικά στον ανθρώπινο οργανισμό, γι’ αυτό και προτείνονται από τους περισσότερους διαιτολόγους.

Αυγό με κρόκο ή μόνο ασπράδι;

Οι κρόκοι περιέχουν το διαιτητικό λίπος και την χοληστερίνη που συσκευάζεται σε ένα αυγό, οπότε πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να τρώνε μόνο το ασπράδι. Σύμφωνα όμως με τους ειδικούς, οι κρόκοι περιέχουν το μεγαλύτερο μέρος των βιταμινών και των ορυκτών που υπάρχουν σε ένα αυγό, όπως το σίδηρο, το φυλλικό οξύ, η βιταμίνη D και η βιταμίνη Β12. Στον κρόκο μάλιστα, υπάρχουν δυο αντιοξειδωτικά θρεπτικά συστατικά, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, οι οποίες ενισχύουν την υγεία των ματιών και του εγκεφάλου. Τέλος, οι κρόκοι αποτελούν μια από τις κυριότερες πηγές χολίνης, ουσία η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν, ότι αφαιρώντας τους κρόκους αφαιρούμε αυτόματα και την διατροφική αξία του αυγού.

Οι κρόκοι κάνουν κακό στην καρδιά;

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της έρευνας, οι κρόκοι δεν κάνουν κακό στην καρδιά, παρόλο που πριν από χρόνια θεωρούνταν ανθυγιεινοί, επειδή πιστευόταν ότι τα 186 χιλιοστόγραμμα χοληστερίνης που περιέχουν, αύξαναν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Πλέον, η επιστημονική κοινότητα γνωρίζει ότι η ποσότητα της χοληστερίνης που καταναλώνουμε μέσω της διατροφής μας, παίζει ελάχιστο ρόλο στα επίπεδα της χοληστερίνης που υπάρχουν στο αίμα μας, καθώς η χοληστερίνη που υπάρχει στο αίμα παράγεται από το συκώτι, το οποίο χρησιμοποιεί ως πρώτες ύλες για την παραγωγή της, τα κορεσμένα και τα επεξεργασμένα λιπαρά. Οπότε, για τους επιστήμονες είναι σημαντικότερη η μείωση αυτών των τροφίμων. Σημειώνεται ωστόσο, ότι και τα αυγά περιέχουν κορεσμένα λιπαρά για αυτό πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, αλλά δεν υπάρχει λόγος να αποφεύγονται οι κρόκοι. Τονίζεται μάλιστα ότι οι καρδιακοί κίνδυνοι που συνδέονται με τα αυγά, οφείλονται περισσότερο στα τρόφιμα με τα οποία τα συνοδεύουμε, όπως οι τηγανιτές πατάτες και τα τηγανιτά μπέικον και όχι τόσο στα ίδια τα αυγά.

Σημειώνεται, ότι μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2016, διαπίστωσε ότι ακόμη και τα άτομα των οποίων τα γονίδια τους, τους έθεταν σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων λόγω χοληστερίνης, η καθημερινή κατανάλωση αυγών δεν αύξησε τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Ενώ, μια νέα μελέτη του BMJ, στην οποία εξετάστηκε η διατροφή πάνω από  400.000 κινέζων,  διαπίστωσε ότι όσοι κατανάλωναν περίπου πέντε αυγά την εβδομάδα είχαν 12% μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, σε σύγκριση με τα άτομα που σπάνια έτρωγαν αυγά. Τέλος, σύμφωνα με την κλινική Mayo, οι υγιείς άνθρωποι μπορούν να τρώνε ένα αυγό την ημέρα, χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία της καρδιάς τους.

Πώς να μαγειρέψετε υγιεινά τα αυγά σας;

Τα αυγά μπορούν να αποτελέσουν την βάση ενός υγιεινού πιάτου, αρκεί να αποφύγετε να προσθέσετε επιπλέον θερμίδες και λίπος μαγειρεύοντας τα με λάδια και βούτυρο ή προσθέτοντας μπέικον και τυριά. Μπορείτε να φτιάξετε μια υγιεινή ομελέτα προσθέτοντας άπαχα κρέατα, όπως γαλοπούλα ή με ψιλοκομμένα λαχανικά ή  να προσθέσετε βραστά αυγά στη σαλάτα σας, να σερβίρετε αυγό με φέτα και ντομάτες ή αυγά με λουκάνικο πιπέρι και κρεμμύδι.

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Just How Many Calories Are in an Egg, Anyway? https://www.healthination.com/food/calories-in-egg

Are Eggs Good or Bad for Your Heart? A Nutritionist Explains https://www.healthination.com/food/eggs-heart-health

Diabetes Bites: Heavenly Deviled Eggs https://www.healthination.com/food/deviled-eggs

Moroccan Eggs Recipe: Your New Favorite Breakfast https://www.healthination.com/food/moroccan-eggs-ep-1

Baked Eggs in Tomatoes: A Healthy Brunch Staple https://www.healthination.com/food/baked-eggs

Sausage, Pepper, and Onion Frittata https://www.healthination.com/food/sausage-pepper-and-onion-frittata