Ψυχική υγεία

Αυτοεκτίμηση: Το κλειδί για να αγαπήσεις τον εαυτό σου

Ο διάσημος συγγραφέας Oscar Wilde είχε πει « Όταν εκπληρώνω τα καθήκοντα μου προς τον εαυτό μου, νιώθω μια απέραντη ευχαρίστηση». Η αγάπη και το καθήκον απέναντι στον εαυτό μας είναι μια φροντίδα που πρέπει να μην ξεχνάμε ποτέ στην διάρκεια της ζωή μας. Ο όρος αυτοεκτίμηση αποτελεί έναν σημαντικό όρο, ο οποίος σχετίζεται με την εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας.

Η ζωή μας εκτός από τις όμορφες και ευτυχισμένες στιγμές, εμπεριέχει και περιόδους με αποτυχίες, δυσκολίες αλλά και έντονες απογοητεύσεις. Εκεί η αυτοεκτίμηση έχει πρωταρχικό ρόλο, γιατί άλλοτε είναι υψηλή και άλλοτε ιδιαίτερα χαμηλή.

Η αυτοεκτίμηση δεν είναι κάτι που διαμορφώνεται από την μία μέρα στην άλλη. Γι αυτό το λόγο όταν βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα για πολύ χρονικό διάστημα μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην καθημερινότητα αλλά και στην ψυχική μας υγεία.
Ιδίως η χαμηλή αυτοεκτίμηση δημιουργεί μια πληθώρα προβλημάτων και έχει τις ρίζες της στην παιδική μας ηλικία. Εκεί διαμορφώνεται ο χαρακτήρας μας/ εαυτός μας μέσα από την οικογένεια, γενικά το συγγενικό και σχολικό περιβάλλον αλλά και τους εξωτερικούς παράγοντες που μεταφέρουν αρνητικά μηνύματα για μας. (Δείτε εδώ πώς η ανατροφή των παιδιών μπορεί να δώσει αρνητικά ερεθίσματα για τη μετέπειτα ζωή και συμπεριφορά τους).
Πολλές μελέτες για την αυτοεκτίμηση έχουν διαπιστώσει ότι η χαμηλή αυτοεκτίμηση συνδέεται άμεσα με ψυχικές ασθένειες, γι’ αυτό και τα άτομα αυτά είναι επιρρεπή σε ψυχικές διαταραχές οι οποίες διαμορφώνουν τον τρόπο ζωής τους, αλλά και τις επιλογές τους. Αξίζει να επισημάνουμε ότι οι συγκεκριμένες μελέτες έδειξαν ότι τα περισσότερα άτομα ήταν ιδιαίτερα εκτεθειμένα στις διαταραχές πρόσληψης τροφής αλλά και στις διαταραχές που έχουν άμεση σχέση με την χρήση ουσιών ή και την κατάθλιψη.

Δέκα απλές συμβουλές για να βοηθήσετε τον εαυτό σας και να νικήσετε την χαμηλή αυτοεκτίμηση

  1. Ξεκινήστε με ένα καθημερινό πρόγραμμα πραγμάτων που σας ενδιαφέρουν.
  2. Αγαπήστε τον εαυτό σας με τα θετικά και τα αρνητικά σας σημεία. Εξάλλου όλοι είμαστε μοναδικοί μην το ξεχνάτε αυτό και δημιουργήστε τα δικά σας moto /slogan.
  3. Να είστε θετικοί και όχι αρνητικοί σε ότι άσχημο σας συμβαίνει. Παλιά έλεγαν «όλα για κάποιον λόγο γίνονται». Ποτέ δεν ξέρετε πως μπορεί να επωφεληθείτε από αυτό το κακό –φαινομενικά- συμβάν.
  4. Να φροντίζετε το σώμα σας και το μυαλό σας. Να τρέφεστε σωστά και να γυμνάζεστε.
  5. Να διώξετε τους αρνητικούς ανθρώπους από το περιβάλλον σας. Να κάνετε παρέα με ανθρώπους που έχουν πάντα κάτι καλό να πουν για σας και όχι συνέχεια να σας κατακρίνουν.
  6. Κάντε δώρα στον εαυτό σας, μια μικρή πολυτέλεια μερικές φορές δεν κάνει κακό.
  7. Ποτέ μην βάζετε σε σύγκριση τον εαυτό σας με κάποιον άλλο. Ο καθένας μας είναι μια ξεχωριστή προσωπικότητα έχοντας τα δικά του θέλω και πρέπει.
  8. Να τολμάτε να δοκιμάζετε νέα πράγματα και να αποκτάτε καινούργιες εμπειρίες.
  9. Σταματήστε να σκέφτεστε τι θα πουν οι άλλοι για σας και χαράξτε τον δικό σας δρόμο και όλα αυτά που σας ικανοποιούν.
  10. Ξεκινήστε να λέτε και την δική σας γνώμη σε ότι αρνητικό σας επισυνάπτουν. Υψώστε το ανάστημά σας και εξηγήστε τους τι σας ενοχλεί και γιατί σας ενοχλεί. Να είστε σίγουροι ότι οι περισσότεροι δεν θα περιμένουν αυτή την αντίδραση από σας.

Είναι αλήθεια δύσκολο να διαγράψεις όλα αυτά τα χρόνια και τις συμπεριφορές που συνήθως είχες υιοθετήσει. Τίποτα όμως δεν είναι δύσκολο αν πραγματικά θέλουμε να το αλλάξουμε. Μην ξεχνάτε ότι «οι καλές και οι κακές συνήθειες αποκτώνται με τον ίδιο κόπο». Θωρακίστε και ενδυναμώστε την αυτοεκτίμηση σας για μια όμορφη και ήρεμη ζωή, για σας και την οικογένεια σας.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Oscar Wilde, 1854-1900 https://www.gnomikologikon.gr/authquotes.php?auth=122

Birkeland, M. S., Melkevik, O., Holsen, I., Wold, B. (2012). Trajectories of global self-esteem development during adolescence. Journal of Adolescence, 35, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21764114/

Boden, J. M., Fergusson, D. M., Horwood, L. J. (2007). Self-esteem and violence: Testing links between adolescent self-esteem and later hostility and violent behavior. Social Psychiatry and Psychiatric Epidemiology https://psycnet.apa.org/record/2008-03884-004

Crocker, J., Wolfe, C. T. (2001). Contingencies of self-worth. Psychological Review https://psycnet.apa.org/record/2001-07628-004