Μολυσματικές ασθένειες

CDC: Οι εμβολιασμένοι δεν χρειάζονται διαγνωστικά τεστ COVID-19

Πρέπει να κάνω διαγνωστικά τεστ COVID-19 αν έχω εμβολιαστεί πλήρως;

Τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της νόσου COVID-19 δεν χρειάζεται να υποβάλλονται σε τακτικές διαγνωστικές εξετάσεις, ούτε να μπαίνουν σε καραντίνα, ακόμη και αν έχουν εκτεθεί στον ιό, σύμφωνα με την τελευταία οδηγία του CDC. Τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα πρέπει να υποβάλλονται σε διαγνωστικά τεστ και να μπαίνουν σε καραντίνα μόνο εάν εμφανίσουν συμπτώματα, όπως πυρετό, βήχα και κόπωση.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση του το CDC αναφέρει ότι «τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα που δεν εμφανίζουν συμπτώματα COVID-19, δεν χρειάζεται να μπαίνουν σε καραντίνα, να απουσιάζουν από την εργασία τους ή να υποβάλλονται σε διαγνωστικά τεστ μετά την έκθεση τους σε κάποιο ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα, καθώς ο κίνδυνος να μολυνθούν είναι ελάχιστος». Προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να παρακολουθούν τα συμπτώματα τους για 14 ημέρες από την έκθεση τους και μόνο εάν εμφανίσουν συμπτώματα θα πρέπει να αυτοπεριοριστούν και να κάνουν διαγνωστικό τεστ».

Η εν λόγω οδηγία βασίζεται σε πρόσφατες μελέτες, οι οποίες διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως διατρέχουν χαμηλό κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά, σύμφωνα με το Associated Press. Όπως αναφέρεται «Ακόμα και αν μολυνθούν έχουν λιγότερες πιθανότητες να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους ανθρώπους, ακόμη και αν εμφανίζουν ήπια ή και καθόλου συμπτώματα».

Αυτό σημαίνει ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι μπορούν να σταματήσουν να κάνουν τα τακτικά διαγνωστικά τεστ που χρειάζονται οι ανεμβολίαστοι άνθρωποι για να πάνε στη δουλειά τους ή σε διάφορους άλλους χώρους.

Που συνιστώνται τα διαγνωστικά τεστ ακόμη και μετά τον εμβολιασμό;

Σύμφωνα με την νέα οδηγία του CDC, υπάρχουν περιπτώσεις που τα διαγνωστικά τεστ, ακόμη και μετά τον εμβολιασμό, πρέπει να γίνονται.

Συγκεκριμένα, τα διαγνωστικά τεστ συνιστώνται σε όσους δουλεύουν σε γηροκομεία, σε κέντρα φιλοξενίας μεταναστών, σε στρατόπεδα, σε φυλακές και σε νοσοκομεία, όπου συνωστίζονται πολλοί άνθρωποι καθημερινά και ο κίνδυνος να ξεσπάσει μια εκτεταμένη εστία μόλυνσης είναι μεγαλύτερος.

Τι γίνεται με τα ταξίδια στο εξωτερικό;

Σήμερα στις ΗΠΑ, τα άτομα που επιστρέφουν από μια άλλη χώρα χρειάζεται να προσκομίζουν αρνητικό τεστ COVID-19, ανεξάρτητα από το αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι, σύμφωνα με το CDC. Στην περίπτωση που κάποιος βγει θετικός στον ιό, τότε θα πρέπει να απομονωθεί για 10 μέρες.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved