Πρόληψη και θεραπεία

Χρόνια ημικρανία: Μπορεί η φυτική διατροφή να μειώσει τα συμπτώματα;

Τα άτομα που ζουν με χρόνιες ημικρανίες, έρχονται αντιμέτωπα με συμπτώματα όπως οι ταχυπαλμίες, η ευαισθησία στο φως και στον ήχο, με έμετους και με ναυτίες. Σύμφωνα όμως με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό BMJ Case Reports, η φυτική διατροφή (Ποια η διαφορά φυτικής διατροφής και διατροφής Vegan;) θα μπορούσε να ανακουφίσει μερικά από αυτά τα χρόνια συμπτώματα.

Η φυτική διατροφή μπορεί να ανακουφίσει τα χρόνια συμπτώματα των ημικρανιών;

Ερευνητές από τη Νέα Υόρκη δημοσίευσαν μια μελέτη περίπτωσης ενός άνδρα με σοβαρές χρόνιες ημικρανίες, που είχε δοκιμάσει τα πάντα για να τις περιορίσει χωρίς αποτέλεσμα. Μετά από συμβουλή των γιατρών του,  άλλαξε τη διατροφή του και στράφηκε προς τη φυτική διατροφή, όπου βρήκε σημαντική ανακούφιση από τους πονοκεφάλους του.

Περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως, έχουν ημικρανίες, που ορίζονται ως μονόπλευροι, παλλόμενοι πονοκέφαλοι, που συνοδεύονται μερικές φορές από διάφορα άλλα συμπτώματα, που διαρκούν από 4 έως 72 ώρες. Ορισμένες ημικρανίες είναι επεισοδιακές, που σημαίνει ότι παρουσιάζονται λιγότερο από 15 ημέρες το μήνα. Άλλες είναι χρόνιες, που σημαίνει ότι διαρκούν 15 ή περισσότερες ημέρες το μήνα, την ίδια ώρα που για άλλες 8 περίπου ημέρες του μήνα, οι ασθενείς ταλαιπωρούνται από συμπτώματα όπως η ευαισθησία στο φως, ο έμετος και η ναυτία. Τονίζεται ότι για να θεωρηθεί επιτυχής μια θεραπεία για τις ημικρανίες, πρεπει να είναι σε θέση να μειώνει τη συχνότητα και τη διάρκειά τους στο μισό ή να βελτιώνει τα συμπτώματα που προκαλούν. (Δείτε τις νέες αποτελεσματικές θεραπείες για τις ημικρανίες)

Ο 60χρονος άνδρας, του οποίου οι εμπειρίες αναφέρονται λεπτομερώς στην έκθεση που συνοδεύει τη μελέτη, είχε υπομείνει έντονες ημικρανίες για 12 χρόνια. Έξι μήνες πριν από την παραπομπή του στην κλινική, οι ημικρανίες του είχαν γίνει χρόνιες και εμφανίζονταν 18 με 24 ημέρες τον μήνα. Είχε δοκιμάσει μια σειρά από πιθανές θεραπείες, όπως συνταγογραφούμενα φάρμακα ζολμιτριπτάνης και τοπιραμάτης. Επιπρόσθετα, έκοψε όλα τα τρόφιμα που συνδέονται με τους πονοκεφάλους, όπως η σοκολάτα, το τυρί, οι ξηροί καρποί, η καφεΐνη και τα αποξηραμένα φρούτα. Παράλληλα, ο άνδρας δοκίμασε γιόγκα και διαλογισμό. Καμία όμως, από αυτές τις θεραπείες δεν είχε αποτέλεσμα. (Οι συμπληρωματικές θεραπείες μειώνουν τις ημικρανίες;)

Σύμφωνα με τον 60χρονο, ο πόνος του ήταν παλλόμενος και ξεκινούσε ξαφνικά στο μέτωπο και τον κρόταφο της αριστερής πλευράς του κεφαλιού του. Οι ημικρανίες του διαρκούσαν συνήθως 72 ώρες και συνοδεύονταν από ευαισθησία στο φως και τον ήχο, ναυτία και έμετο. Σε μια κλίμακα μέχρι το 10, η ένταση του πόνου του έφτανε το 12. Μετά τις εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε, διαπιστώθηκε ότι δεν είχε υψηλά επίπεδα συστηματικής φλεγμονής στο σώμα του, αλλά είχε φυσιολογικά επίπεδα βήτα καροτίνης στο αίμα του, πιθανώς επειδή έτρωγε καθημερινά γλυκοπατάτες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι γλυκοπατάτες περιέχουν σχετικά χαμηλά επίπεδα καροτενοειδών, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Τα φυλλώδη πράσινα χόρτα όμως, όπως το σπανάκι, το λάχανο και το κάρδαμο, είναι πλούσια σε καροτενοειδή. Ως εκ τούτου, η ερευνητική ομάδα, συμβούλεψε τον άνδρα να υιοθετήσει μια διατροφή χαμηλή σε φλεγμονώδεις τροφές (LIFE) και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά φυτικής προέλευσης. Συγκεκριμένα, έπρεπε να καταναλώνει τουλάχιστον 142 γραμμάρια ωμά ή μαγειρεμένα πράσινα λαχανικά την ημέρα, 907 γραμμάρια ενός ημερήσιου πράσινου smoothie LIFE και να περιορίσει την πρόσληψη δημητριακών ολικής αλέσεως, αμυλούχων λαχανικών, ελαίων και ζωικής πρωτεΐνης, ιδιαίτερα τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το κόκκινο κρέας. (Δείτε γιατί είναι σημαντική η διακοπή του κόκκινου κρέατος)

Μετά από δύο μήνες εφαρμογής της δίαιτας, οι ημικρανίες του μειώθηκαν δραματικά, σε μόλις μια ημέρα τον μήνα. Ταυτόχρονα, οι εξετάσεις του έδειξαν σημαντική αύξηση στα επίπεδα της βήτα-καροτίνης στο αίμα του και σε μικρό χρονικό διάστημα ο 60χρονος σταμάτησε να χρειάζεται φάρμακα, ενώ τρείς μήνες αργότερα οι ημικρανίες του είχαν εξαφανιστεί εντελώς.