Πρόληψη και θεραπεία

Χρόνιος πόνος και εγκλεισμός: Πώς θα τον διαχειριστείτε;

Η πανδημία της νόσου COVID-19 συνεχίζεται και τα διατάγματα για εγκλεισμό στο σπίτι δίνουν και παίρνουν. Η παροχή ιατρικών υπηρεσιών είναι περιορισμένη και εστιάζει μόνο στις επείγουσες περιπτώσεις, με αποτέλεσμα τα άτομα που ταλαιπωρούνται από χρόνιο πόνο να μην βρίσκουν εύκολα βοήθεια, την ίδια στιγμή που η παραμονή τους στο σπίτι, αυξάνει την πίεση και το άγχος μιας ήδη αγχωτικής κατάστασης, επιδεινώνοντας τα συμπτώματα τους.

Πώς θα διαχειριστείτε τον χρόνιο πόνο σε περιόδους εγκλεισμού;

Πιο κάτω, ένας ειδικός, δίνει μερικές αποτελεσματικές ιδέες για το πώς ένας άνθρωπος που ταλαιπωρείται από χρόνιο πόνο, μπορεί να διαχειριστεί τα συμπτώματα του σε περιόδους εγκλεισμού.

1. Τηλεϊατρική

Η τηλεϊατρική, αυτή τη στιγμή, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της νέας κανονικότητας. Οι περισσότεροι γιατροί στηρίζονται στην τηλεϊατρική για να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους ασθενείς τους. Για τη διαχείριση του χρόνιου πόνου, πέραν από τις συνεδρίες με τον γιατρό σας μπορείτε να αναζητήσετε και να κλείσετε ραντεβού και με άλλους ειδικούς, όπως φυσιοθεραπευτές, εκπαιδευτές γιόγκα, εκπαιδευτές Pilates, διατροφολόγους και ψυχολογικούς συμβούλους. Πριν ξεκινήσετε κάτι νέο, μιλήστε πρώτα με τον γιατρό σας.

2. Προγραμματισμός ημέρας

Ο εγκλεισμός στο σπίτι, σημαίνει αυτόματα ότι δεν θα ακολουθείτε την καθημερινή ρουτίνα που είχατε συνηθίσει. Δεν θα ξυπνάτε το πρωί για να πάτε στη δουλεία σας. Θα δουλεύετε και θα κάνετε τα πάντα από το σπίτι. Το ίδιο βέβαια, καλείται να κάνει και η υπόλοιπη οικογένεια. Για να διευκολύνετε την χαώδη κατάσταση που ενδεχομένως να επικρατήσει μέσα στο σπίτι, συζητήστε με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας σας και προγραμματίστε την μέρα σας, ο καθένας για τον εαυτό του, αλλά και όλοι μαζί. Τι εννοούμε με αυτό; Χωρίστε τις δουλείες τους σπιτιού σας ώστε να μην πέφτουν όλες οι ευθύνες πάνω σας, με αποτέλεσμα να καταπονείτε περεταίρω το σώμα σας και να επιδεινώνετε τα συμπτώματα σας. Καθορίστε επίσης, κάποιες ώρες μέσα στην μέρα, όπου ο καθένας θα έχει τον χώρο και τον χρόνο του, για να κάνει ότι τον χαλαρώνει, όπως  γιόγκα και  διαλογισμό, που ειδικά για εσάς που ταλαιπωρήστε από χρόνιο πόνο είναι πολύ βοηθητικές πρακτικές.

3. Ασκήσεις χαλάρωσης και μείωσης του άγχους

Την δεδομένη στιγμή, πολλές ιατρικές θεραπείες έχουν μπει σε αναμονή. Ανάμεσα τους και πολλές θεραπείες διαχείρισης του πόνου, όπως οι ενέσεις κορτιζόνης κ.ο.κ και αυτό γιατί  η επίσκεψη στα νοσοκομεία αυξάνει τον κίνδυνο έκθεσης στην νόσο COVID-19 και η κορτιζόνη μειώνει την ανοσολογική απόκριση του σώματος, οπότε σε περίπτωση έκθεσης σας στον νέο κορωνοϊό, το σώμα σας δεν θα μπορεί να αντιδράσει επαρκώς για την καταπολέμηση του. Όλη αυτή η κατάσταση αυξάνει το άγχος και το άγχος κάνει πολύ χειρότερα τα πράγματα για όσους πάσχουν από χρόνιο πόνο. Ως εκ τούτου, οι ειδικοί συνιστούν καθημερινές ασκήσεις χαλάρωσης και διαχείρισης άγχους, όπως ο διαλογισμός και η ασκήσεις βαθιάς αναπνοής.

4. Δείτε τον εγκλεισμό σαν ευκαιρία

Το γεγονός ότι βγήκατε από την καθημερινή σας ρουτίνα, δεν έχει μόνο αρνητική πλευρά. Δείτε τον εγκλεισμό σαν μια ευκαιρία να κάνετε πράγματα που αλλιώς δεν θα είχατε χρόνο να κάνετε. Ψάξτε νέες ιδέες και νέες θεραπείες που ενδεχομένως να μην είχατε σκεφτεί πιο πριν και εφαρμόστε τις συζητώντας πρώτα με τον γιατρό σας. Για παράδειγμα, συζητήστε με έναν ψυχολόγο διαχείρισης πόνου! Το είχατε σκεφτεί πιο πριν; Μάλλον όχι, γιατί η καθημερινότητα συνήθως μας καταπίνει. Κάντε το λοιπόν τώρα και δείτε αυτή την περίοδο ως μια ευκαιρία ανάπτυξης και εξεύρεσης νέων ιδεών και θεραπειών.

Συμπερασματικά

Μπορεί αυτή η περίοδος να είναι πράγματι δύσκολη και πολύ πιο δύσκολη για εσάς που ταλαιπωρήστε από χρόνιους πόνους, αλλά μην αφεθείτε στο άγχος της κατάστασης. Δείτε το σαν ευκαιρία να βρείτε νέους τρόπους διαχείρισης του πόνου σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να επιστρέψετε, όσο πιο ομαλά γίνεται, αργότερα στην κανονικότητα.


+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved