Τι αισθάνεσαι;

Μολυσματικές ασθένειες

COVID-19: Αρχίζει ο εμβολιασμός για άτομα 16 ετών και άνω στη Νέα Υόρκη

Οι εμβολιασμοί έχουν ξεκινήσει σε πολλά μέρη του κόσμου, με εγκεκριμένα εμβόλια, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, αλλά προς το παρόν τουλάχιστον στη χώρα μας δεν συζητείται το ενδεχόμενο άμεσου εμβολιασμού παιδιών και εφήβων. Στη Νέα Υόρκη οι εμβολιασμοί προχωρούν και στους εφήβους 16 ετών και άνω.

Περίπου ένας στους πέντε κατοίκους της Νέας Υόρκης εμβολιάστηκε πλήρως κατά της νόσου COVID-19, λαμβάνοντας δηλαδή και τις δύο δόσεις του εμβολίου, σύμφωνα με τα Ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ενώ λίγο περισσότερο από το 1/3  των κατοίκων του κράτους, έχουν λάβει τουλάχιστον την μία δόση του εμβολίου.

Τώρα, οι εμβολιασμοί κατά της COVID-19 στην Νέα Υόρκη, επεκτείνονται και σε άτομα 16 ετών και άνω. Η επέκταση σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, είναι ιδιαίτερα σημαντική σύμφωνα με τους κρατικούς αξιωματούχους, καθώς η χώρα επιδιώκει να ανοσοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα και όχι μόνο ενήλικα και ηλικιωμένα άτομα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ιδιαίτερα σημαντικός ο εμβολιασμός παιδιών και εφήβων ενάντια σε κάθε ιό, καθώς βοηθά στην μείωση της εξάπλωσης του ιού στην κοινότητα. Πρόκειται μάλιστα, για μια στρατηγική που ακολουθείται και έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματική κατά της γρίπης.

Ο κυβερνήτης Andrew Cuomo, την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι τα άτομα 30 ετών και άνω μπορούν να αρχίσουν να εμβολιάζονται, ενώ από τις 6 Απριλίου μπορούν να αρχίσουν να εμβολιάζονται και άτομα 16 μέχρι 29 ετών.

Με ποιο εμβόλιο θα εμβολιαστούν οι έφηβοι στην Νέα Υόρκη;

Προς το παρόν, υπάρχουν τρία εγκεκριμένα εμβόλια για την νόσο COVID-19, αλλά μόνο το εμβόλιο Pfizer-BioNTech έχει εγκριθεί για παιδιά 16 ετών και άνω, ενώ τόσο το εμβόλιο της Moderna, όσο και το εμβόλιο Johnson & Johnson είναι για την ώρα διαθέσιμα μόνο για άτομα άνω των 18 ετών. Ως εκ τούτου, οι έφηβοι της Νέας Υόρκης, 16 και 17 ετών, μπορούν να αρχίσουν να εμβολιάζονται μόνο με το εμβόλιο της Pfizer-BioNTech.

Σημειώνεται ότι για να εμβολιαστεί ενας έφηβος απαιτείται η γονική συγκατάθεση, εξαιρουμένων των εφήβων που είναι παντρεμένοι ή είναι και οι ίδιοι γονείς.

Να υπενθυμίσουμε ότι κανένα από τα υπάρχοντα εμβόλια δεν είναι μέχρι σήμερα εγκεκριμένο για άτομα κάτω των 16 ετών, ωστόσο οι δοκιμές σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες έχουν αρχίσει. Ειδικότερα:

  • Η Pfizer πραγματοποιεί ήδη δύο κλινικές δοκιμές: μία σε παιδιά 12-15 ετών και μια σε παιδιά έως έξι μηνών.
  • Η Moderna ξεκίνησε και αυτή δύο δοκιμές: μία σε παιδιά 12 – 17 ετών και μια σε παιδιά έως έξι μηνών.
  • Τέλος, η Johnson & Johnson, σχεδιάζει να δοκιμάσει το εμβόλιο της σε παιδιά 12 – 17 ετών και ακολούθως σε νεογέννητα.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

COVID-19 vaccine eligibility expands to 16 and over in NY https://medicalxpress.com/news/2021-04-covid-vaccine-eligibility-ny.html

Coronavirus (COVID-19) https://medicalxpress.com/coronavirus/