Μολυσματικές ασθένειες

COVID-19: Η μετάλλαξη δέλτα προκαλεί διαφορετικά συμπτώματα

Όταν πρωτοεμφανίστηκε η νόσος COVID-19, οι επιστήμονες άρχισαν να προειδοποιούν τον κόσμο να δίνει προσοχή σε κάποια συμπτώματα, όπως ο πυρετός, ο συνεχής βήχας και η απώλεια γεύσης και μυρωδιάς. Σήμερα, που τα περισσότερα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο οφείλονται στην μετάλλαξη δέλτα, οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι τα αναφερόμενα συμπτώματα είναι λίγο διαφορετικά.

Ποια συμπτώματα προκαλεί η μετάλλαξη δέλτα;

Τον περασμένο μήνα, ο Tim Spector, καθηγητής γενετικής επιδημιολογίας στο King’s College London και συνιδρυτής της μελέτης συμπτωμάτων ZOE COVID, ανακοίνωσε ότι η μετάλλαξη δέλτα προκαλεί διαφορετικά συμπτώματα από αυτά που ήδη είναι γνωστά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία, τα κυρίαρχα συμπτώματα της μετάλλαξης δέλτα είναι:

Αντιθέτως, συμπτώματα όπως ο βήχας και η απώλεια γεύσης και μυρωδιάς δεν είναι τόσο κοινά.

Γιατί η μετάλλαξη δέλτα προκαλεί διαφορετικά συμπτώματα;

Σήμερα, υπάρχουν τέσσερις κυρίαρχες μεταλλάξεις της νόσου COVID-19, η άλφα, η βήτα, η γάμμα και η δέλτα. Όλες μεταδίδονται με διαφορετικούς ρυθμούς και επηρεάζουν διαφορετικά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Ως εκ τούτου, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι προκαλούν και διαφορετικά συμπτώματα.

Εξαιτίας της μεταδοτικότητάς της, για την μετάλλαξη δέλτα υπάρχουν πολλά περισσότερα στοιχεία για τα συμπτώματα που προκαλεί σε σχέση με τις άλλες μεταλλάξεις. Τα εν λόγω στοιχεία δείχνουν ότι επηρεάζει κυρίως το ανώτερο αναπνευστικό, προκαλώντας συμπτώματα που μοιάζουν με το κοινό κρυολόγημα, όπως πονόλαιμος, ρινική καταρροή κλπ. Από την άλλη, οι άλλες μεταλλάξεις προκαλούν πιο παραδοσιακά συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, όπως ο πυρετός, η δύσπνοια, ο έντονος βήχας, η απώλεια μυρωδιάς και γεύσης.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, κάθε φορά που μεταλλάσσεται ενας ιός, μπορεί να προκαλέσει διάφορές στα συμπτώματα που προκαλούσε η αρχική του μορφή. Για παράδειγμα, η γρίπη Β είναι πιθανότερο να προκαλέσει μυϊκούς πόνους από ότι η γρίπη Α. Μερικές φορές μάλιστα, με την μετάλλαξη του, ο ιός γίνεται λιγότερο θανατηφόρος, λιγότερο μεταδοτικός ή το αντίθετο.

Συμπερασματικά

Γενικότερα, παρόλο που παρατηρείται μια αλλαγή στα συμπτώματα που προκαλεί η μετάλλαξη δέλτα, ο κοινός κορμός των συμπτωμάτων της ασθένειας δεν έχει αλλάξει. Ως εκ τούτου, οι ειδικοί τονίζουν ότι το κοινό πρέπει να συνεχίσει να είναι προσεκτικό με τα συμπτώματα του, να πραγματοποιεί διαγνωστικά τεστ και να ζητά ιατρική βοήθεια εάν εμφανίσει συμπτώματα.

Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), τα βασικά συμπτώματα της νόσου COVID-19 είναι:

  • Πυρετός
  • Βήχας
  • Καταρροή
  • Πονοκέφαλος
  • Μυϊκοί πόνοι

Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων εξαρτάται από το αν ένα άτομο είναι ή όχι εμβολιασμένο.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

The Delta Variant May Cause Different COVID-19 Symptoms https://www.verywellhealth.com/delta-variant-covid-different-symptoms-5191950

Reduced sensitivity of SARS-CoV-2 variant Delta to antibody neutralization https://www.nature.com/articles/s41586-021-03777-9

COVID-19 Virtual Press conference transcript - 25 June 2021 https://www.who.int/publications/m/item/covid-19-virtual-press-conference-transcript---25-june-2021

SARS-CoV-2 Variant Classifications and Definitions https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/variants/variant-info.html