Υγεία Δέρματος

Έχουν ημερομηνία λήξης τα αντηλιακά;

Σας περίσσεψε αντηλιακό απ΄το καλοκαίρι; Το πετάτε ή το αποθηκεύετε;

Η καλύτερη απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα ήταν … το χρησιμοποιείτε! Δεδομένου ότι ακόμα ο ήλιος καίει και οι υπεριώδεις ακτινοβολίες του είναι βλαβερές και προκαλούν γήρανση του δέρματος ακόμα και το χειμώνα σε μια φαινομενικά συννεφιασμένη ημέρα. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που θέλουμε να το αποθηκεύσουμε; Θα κρατήσει για την επόμενη χρονιά; Το άρθρο αυτό θα δώσει φως στο ερώτημα αυτό!

Η προστασία του δέρματος από την υπεριώδη ακτινοβολία είναι σημαντική καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ειδικά κατά τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού. Το αντηλιακό είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους προστασίας από τις υπεριώδεις ακτίνες UVA και UVB του ηλίου, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν ηλιακά εγκαύματα, πρόωρα σημάδια γήρανσης, ακόμη και καρκίνο του δέρματος.

Ωστόσο, μερικές φορές ένα αντηλιακό μπορεί να αποδειχθεί λιγότερο αποτελεσματικό ή πλήρως αναποτελεσματικό. Αυτό συμβαίνει διότι με την πάροδο του χρόνου το αντηλιακό χάνει τη δύναμη του και γίνεται ασταθές. Με άλλα λόγια τα αντηλιακά έχουν ημερομηνία λήξης και είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιούνται σύμφωνα με αυτή.

Πόσο καιρό διατηρείται ένα αντηλιακό;

Τα περισσότερα αντηλιακά αναγράφουν πάνω στην συσκευασία τους την ημερομηνία λήξης τους, με εξαίρεση ορισμένα αντηλιακά που είναι αποδεδειγμένο πως έχουν διάρκεια ζωής τουλάχιστον 3 χρόνων.

Σύμφωνα με τους δερματολόγους, τα φυσικά αντηλιακά είναι πιο σταθερά σε σύγκριση με τα χημικά και επομένως τείνουν να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Τα φυσικά αντηλιακά είναι αυτά που κάθονται στην επιφάνεια του δέρματος και αντανακλούν τις ακτίνες UVA και UVB του ηλίου, ενώ αντιθέτως τα χημικά αντηλιακά μετατρέπουν τις ακτίνες UV σε θερμότητα. Επιπλέον, τα χημικά αντηλιακά αποτελούνται από εγγενώς ασταθή μόρια, ενώ τα φυσικά περιέχουν κυρίως οξείδιο ψευδαργύρου και διοξείδιο του τιτανίου.

Για τη βέλτιστη υφή, σταθερότητα και αποτελεσματικότητα, το αντηλιακό πρέπει να χρησιμοποιείται πριν την ημερομηνία λήξης του ή αν αυτή δεν αναγράφεται, έως 3 χρόνια μετά το άνοιγμα του μπουκαλιού. Η έκθεση του αντηλιακού σε άμεσο ηλιακό φως και υψηλές θερμοκρασίες μπορεί επίσης να το κάνει λιγότερο αποτελεσματικό με την πάροδο του χρόνου.

Η χρήση αντηλιακού μετά την ημερομηνία λήξης του είναι επικίνδυνη καθώς η μειωμένη αποτελεσματικότητά του αυξάνει τον κίνδυνο πρόκλησης ηλιακού εγκαύματος και καρκίνου του δέρματος.

Πώς μπορεί να διαπιστωθεί εάν ένα αντηλιακό έχει λήξει;

Ο καλύτερος τρόπος για να διαπιστωθεί εάν ένα αντηλιακό έχει λήξει είναι διαβάζοντας την ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στη συσκευασία. Εάν δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης, τότε μπορεί να υποτεθεί ότι αυτό είναι αποτελεσματικό έως και 3 χρόνια μετά την αγορά του.

Ένας άλλος δείκτης που μπορεί να βοηθήσει στη αναγνώριση ενός ληγμένου αντηλιακού είναι οι τυχόν αλλαγές στην υφή, τη μυρωδιά και τον τρόπο που αυτό εφαρμόζεται στο δέρμα.

Πώς πρέπει να διατηρείται το αντηλιακό για να παραμένει αποτελεσματικό;

Τα αντηλιακά πρέπει να διατηρούνται σε σκιερά και δροσερά μέρη, καθώς η έκθεση της συσκευασίας σε άμεσο ηλιακό φως και υπερβολική ζέστη μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των συστατικών του. Κατά την παραμονή σε εξωτερικό περιβάλλον για μεγάλο χρονικό διάστημα συνιστάται η τοποθέτηση του αντηλιακού κάτω από μια πετσέτα, σε σκιά ή μέσα σε ψυγειάκι.

Είναι προτιμότερη η χρήση ληγμένου αντηλιακού από τη μη χρήση αντηλιακού;

Στην περίπτωση επιλογής μεταξύ μη χρήσης αντηλιακού ή χρήσης ενός ληγμένου αντηλιακού, το τελευταίο θεωρείται καλύτερη επιλογή, ειδικά στην περίπτωση που δεν παρατηρείται κάποια αλλαγή στην υφή και τη μυρωδιά του. Αυτό είναι πιο πιθανό να συμβεί με τα φυσικά αντηλιακά, που περιέχουν οξείδιο του ψευδαργύρου ή διοξείδιο του τιτανίου,  και παρουσιάζουν μεγαλύτερη σταθερότητα, με αποτέλεσμα να μην αλλάζει σημαντικά η μοριακή τους δομή όταν εκτίθενται σε υπεριώδη ακτινοβολία.