Πρόληψη και θεραπεία

Εμβόλια Pfizer και Moderna: Πόσο διαρκεί η ανοσία που παρέχουν;

Δύο νέες μελέτες δείχνουν ότι τα εμβόλια mRNA που δημιουργήθηκαν για την καταπολέμηση της νόσου COVID-19 προκαλούν αποτελεσματική ανοσία ενάντια στον ιό Sars-cov-2, η οποία μπορεί να διαρκέσει μήνες μετά τον εμβολιασμό. Οι ερευνητές μάλιστα, αναμένουν ότι αυτή η ανοσολογική απόκριση θα συνεχιστεί περεταίρω και ότι δεν θα χρειαστεί αναμνηστική δόση για χρόνια μετά τις δύο πρώτες δόσεις.

Τα εμβόλια mRNA προκαλούν μακρά ανοσία;

Οι μελέτες (μια από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον και μια από το Πανεπιστήμιο Rockefeller), ακολούθησαν άτομα που εμβολιάστηκαν πλήρως με εμβόλια της Pfizer ή της Moderna.

Να υπενθυμίσουμε ότι και τα δύο εμβόλια χρησιμοποιούν τεχνολογία mRNA, η οποία φαίνεται να είναι αποτελεσματική ενάντια στις μεταλλάξεις του ιού που κυκλοφορούν σήμερα. Όπως εξηγούν οι ειδικοί και σύμφωνα με τις μελέτες, η επιτυχία αυτών των εμβολίων είναι αποτέλεσμα της ικανότητας τους να παράγουν αντισώματα και Β-κύτταρα μνήμης, που εξελίσσονται στο σώμα και ανταποκρίνονται στην καταπολέμηση του ιού.

Στην περίπτωση που κάποια στιγμή εμφανιστούν νέες μεταλλάξεις και διαπιστωθεί ότι τα Β- κύτταρα αδυνατούν να τις αντιμετωπίσουν, τότε σύμφωνα με τους ειδικούς, θα χρειαστεί μια ενισχυτική δόση του εμβολίου. Στο παρόν στάδιο ωστόσο, έχει διαπιστωθεί ότι η ικανότητα αυτών των κυττάρων διατηρείται για αρκετούς μήνες μετά τον εμβολιασμό, πράγμα που υποδηλώνει ότι υπάρχει πιθανότητα να διατηρείται ακόμη και χρόνια μετά τις δύο δόσεις.

Ο Δρ. Jason Diaz του Πανεπιστημίου Salle, που έχει μελετήσει τα εμβόλια mRNA εξήγησε ότι «το γεγονός ότι τα Β-κύτταρα έχουν διατηρηθεί για μήνες στους πλήρως εμβολιασμένους, αποτελεί ένδειξη ότι μπορούν να διατηρηθούν για πολύ περισσότερο, καθώς προηγούμενες μελέτες για άλλους ιούς διαπίστωσαν ότι όταν τα Β-κύτταρα κατάφεραν να διατηρηθούν αποτελεσματικά για μερικούς μήνες, τότε μπόρεσαν να διατηρηθούν ακόμη και για δεκαετίες μετά τον εμβολιασμό». «Στην προκειμένη περίπτωση ωστόσο, για να λεχθεί κάτι τέτοιο με σιγουριά, πρέπει να συνεχιστεί μακροπρόθεσμα η παρακολούθηση των ατόμων που έλαβαν και τις δύο δόσεις των εμβολίων», υπογράμμισε ο Δρ. Diaz.

Ποια είναι η διαφορά των παραδοσιακών εμβολίων με τα εμβόλια mRNA;

Η τεχνολογία mRNA είναι διαφορετική από την τεχνολογία που χρησιμοποιούν τα παραδοσιακά εμβόλια. Συγκεκριμένα, τα εμβόλια mRNA χρησιμοποιούν γενετικά σχεδιαγράμματα για τη δημιουργία πρωτεϊνών, οι οποίες καλούνται να διδάξουν στο ανοσοποιητικό σύστημα το πώς θα καταπολεμά τον ιό. Αντίθετα, τα παραδοσιακά εμβόλια εισάγουν έναν αδύναμο ή ανενεργό ιό στο σώμα προκαλώντας ανοσοαπόκριση.

Το εμβόλιο Johnson & Johnson δεν χρησιμοποιεί τεχνολογία mRNA και έτσι δεν αξιολογήθηκε από τις δύο μελέτες, αλλά σύμφωνα με τον Δρ. Diaz, παρόλο που η ανοσοαπόκριση που προκαλεί είναι καλή σύμφωνα με μελέτες, παραμένει μέχρι στιγμής άγνωστο το πόσο μπορεί να διαρκέσει.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), οι δύο δόσεις των εμβολίων Pfizer και Moderna είναι περίπου 95% αποτελεσματικές στην πρόληψη της COVID-19, ενώ η μία δόση του εμβολίου Johnson & Johnson είναι περίπου 66% αποτελεσματική.

Χωρίς επίσημη μελέτη, οι ερευνητές θεωρούν ότι το Johnson & Johnson παρέχει χαμηλότερη ανοσία συγκριτικά με τα εμβόλια mRNA, αλλά τα επίπεδα της θα μπορούσαν να αυξηθούν με μια δεύτερη ενισχυτική δόση.


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Pfizer and Moderna COVID-19 Vaccines Could Produce Years of Immunity https://www.verywellhealth.com/pfizer-moderna-covid-vaccine-lasting-immunity-5191179

Johnson & Johnson’s Janssen COVID-19 Vaccine Overview and Safety https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/different-vaccines/janssen.html

Vaccination boosts naturally enhanced neutralizing breadth to SARS-CoV-2 one year after infection https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2021.05.07.443175v1.abstract

SARS-CoV-2 mRNA vaccines induce persistent human germinal centre responses https://www.nature.com/articles/s41586-021-03738-2