Μολυσματικές ασθένειες

Ταξίδι εν μέσω πανδημίας: Τι πρέπει να προσέξετε

Τι πρέπει να προσέξετε πριν αποφασίσετε να κάνετε ένα ταξίδι, κατά τη διάρκεια της πανδημίας;

Εάν σκέφτεστε να ταξιδέψετε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πρέπει να σκεφτείτε και να ζυγίσετε πολλά πράγματα πριν πάρετε μια απόφαση, όπως:

  • Έχετε παράγοντες κινδύνου για σοβαρή ασθένεια COVID-19, όπως προχωρημένη ηλικία ή χρόνιες παθήσεις;
  • Οι συνταξιδιώτες σας έχουν παράγοντες κινδύνου; Ανήκουν στον οικογενειακό ή φιλικό σας κύκλο;
  • Γνωρίζετε τον βαθμό εξάπλωσης της ασθένειας στα μέρη που θέλετε να επισκεφτείτε;
  • Εάν αρρωστήσετε ενώ ταξιδεύετε, έχετε διαθέσιμα προϊόντα υγειονομικής περίθαλψης;
  • Έχετε όλα τα απαραίτητα που χρειάζονται, σε περίπτωση που πρέπει να μπείτε σε καραντίνα, για δύο εβδομάδες, όταν επιστρέψετε στο σπίτι;

Ανάλογα με τις απαντήσεις που θα δώσετε σε αυτές τις ερωτήσεις, τότε είστε σε θέση να αποφασίσετε αν θα κάνετε ή όχι το ταξίδι σας. Μπορεί να δείτε τελικά ότι οι κίνδυνοι, λόγω τις προετοιμασίας σας, δεν είναι τόσο μεγάλοι, οπότε να αποφασίσετε να ταξιδέψετε. Από την άλλη, μπορεί να θεωρήσετε πως είναι πιο ασφαλές να μείνετε στο σπίτι.

Είναι καλύτερο να ταξιδέψετε με αεροπλάνο ή οδικώς;

Αν τελικά αποφασίσετε να ταξιδέψετε, αναλογιστείτε αν πρέπει να ταξιδέψετε οδικώς ή με αεροπλάνο. Το αεροπλάνο δεν είναι τόσο επικίνδυνο όσο το ταξίδι με αυτοκίνητο, σύμφωνα με τα στατιστικά. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Τα στενά καθίσματα του αεροπλάνου και η έκθεση σας σε πολλά άτομα, των οποίων την συμπεριφορά δεν μπορείτε να ελέγξετε, μπορεί να είναι πιο επικίνδυνη σε σχέση με την οδήγηση. Για πολλούς, η οδήγηση μπορεί να είναι ασφαλέστερη από το αεροπλάνο, ακριβώς επειδή έχουν τον έλεγχο των εκθέσεων τους.


Ένα παράδειγμα ταξιδιού εν μέσω πανδημίας

«Πρόσφατα οδηγήσαμε από το Ντένβερ στη Βοστώνη. Επιλέξαμε να οδηγήσουμε παρά να πάμε με αεροπλάνο», λέει ο Robert H. Shmerling, MD. «Το αντίστροφο ταξίδι από τη Βοστώνη στο Ντένβερ, που κάναμε τον Ιανουάριο, ακριβώς πριν ξεκινήσει η πανδημία, ήταν πολύ διαφορετικό».

1. Κατάλληλη προετοιμασία για το ταξίδι

«Σχεδιάσαμε προσεκτικά τη διαδρομή μας, επιλέγοντας να σταματούμε σε ανοιχτά ξενοδοχεία (μερικά ήταν αποκλειστικά για εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και γενικά τα άτομα της πρώτης γραμμής) ή κάναμε κρατήσεις σε ξενοδοχεία που θεωρούνταν πιο ασφαλή», υπογράμμισε ο Shmerling.

Εφοδιάσαμε το αυτοκίνητο με:

  • απολυμαντικό χεριών, απολυμαντικά μαντηλάκια, χαρτοπετσέτες και απολυμαντικό ψεκασμού
  • φαγητό και νερό, ώστε να αποφύγουμε να σταματήσουμε στα εστιατόρια
  • προμήθειες για να επιτρέπεται το μπάνιο-τουαλέτα στο δάσος, σε περίπτωση που δεν μπορούσαμε να βρούμε κατάλληλες δημόσιες τουαλέτες
  • μάσκες

2. Διαχείριση διαμονής σε ξενοδοχείο και επαφής με κόσμο

«Φεύγοντας από το Ντένβερ, γνωρίζαμε ότι θα ήταν δύσκολο να αποφευχθούν ορισμένες δυνητικά επικίνδυνες καταστάσεις. Έπρεπε να σταματάμε για να βάζουμε βενζίνη, να βγάζουμε έξω τον σκύλο, να περπατάμε και εμείς και φυσικά να κάνουμε διαλείμματα για τουαλέτα.

Ευτυχώς βρήκαμε πολλές στάσεις φορτηγών, χώρους ανάπαυσης και τουαλέτες σε βενζινάδικα, που ήταν καθαρά και εύκολα στη χρήση, χωρίς να χρειάζεται να αγγίζουμε σχεδόν τίποτα (αν και είχαμε πάντα μαζί μας απολυμαντικά μαντηλάκια, σε περίπτωση που έπρεπε να αγγίξουμε τη λαβή της πόρτας ή την λαβή του σαπουνιού). Χρησιμοποιήσαμε, επίσης, απολυμαντικά μαντηλάκια όταν αγγίζαμε τις βρύσες. Μόλις επιστρέφαμε στο αυτοκίνητο, χρησιμοποιήσαμε απολυμαντικό χεριών πριν συνεχίσουμε το ταξίδι μας», ανέφερε ο Shmerling.

«Τα ξενοδοχεία στα οποία μείναμε φαίνονταν, επίσης, ασφαλή» είπε ο Shmerling, εξηγώντας ότι «υπήρχαν μαντηλάκια και απολυμαντικά στο λόμπι, προστατευτικό γυαλί στη ρεσεψιόν, μάσκες για όλους τους υπαλλήλους και όριο δύο ατόμων στους ανελκυστήρες. Μόλις φτάναμε στο δωμάτιο, σκουπίζαμε τα πάντα: διακόπτες λαμπτήρων, επιφάνειες, λαβές πορτών, μπάνιο και φυσικά το τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης. Τα ξενοδοχεία, μας έδιναν τη επιλογή να μην μπαίνει κανείς στο δωμάτιο (όπως η καμαριέρα) κατά τη διάρκεια της διαμονής μας».

Αναφορικά με την κοινωνική απόσταση ο Shmerling, πρόσθεσε «η κοινωνική απόσταση ήταν σχετικά εύκολη: δεν υπήρχε σχεδόν κανένας στο ξενοδοχείο ή σε κοντινούς δρόμους, οπότε η βόλτα ήταν ασφαλής».

3. Η επιστροφή στην οικογένεια

«Μετά από πέντε μέρες δρόμου, φτάσαμε στο σπίτι μας κουρασμένοι, αλλά ελπίζουμε χωρίς μόλυνση. Έτσι έπρεπε να προστατεύσουμε και τους άλλους. Επισκεπτόμενοι την οικογένεια μας, καθίσαμε σε μια ανεξάρτητη εγκατάσταση και μιλούσαμε μπροστά από μια γυάλινη πόρτα και φορώντας μάσκες. Σίγουρα η συνάντηση ήταν διαφορετική από τις άλλες, αλλά πολύ καλύτερη από το τίποτα. Σε μια άλλη συνάντηση με συγγενείς καθόμασταν δύο μέτρα απόσταση ο καθένας, σε εξωτερικό χώρο», κατέληξε ο Shmerling.

Συμπερασματικά

Το παράδειγμα του ταξιδιού του Shmerling, μας δίνει μια γενική εικόνα για το πώς μπορούμε να προφυλαχτούμε από τον κορωνοϊό, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού, κατά τη διαμονή μας στο ξενοδοχείο, την επαφή μας με κόσμο, αλλά και για την επιστροφή μας στης οικογένεια μας. Μας βοηθά επίσης, να αποφασίσουμε εάν τελικά είμαστε διατεθειμένοι να ταξιδέψουμε, λαμβάνοντας όλα αυτά τα μέτρα προστασίας.


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved