Παιδί

Επιληψία: Πώς θα βοηθήσετε το παιδί σας να ζήσει καλύτερα;

Εάν το παιδί σας έχει διαγνωστεί με επιληψία, τότε εσείς σαν γονέας καλείστε να το βοηθήσετε να διαχειριστεί την κατάστασή του και να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις που θα βρεθούν μπροστά του. Να θυμάστε ότι η φαρμακευτική αγωγή είναι μόνο μια πτυχή σε ότι αφορά τη διαχείριση της κατάστασής του. (Τι είναι η νεανική μυοκλονική επιληψία;)

Πώς θα βοηθήσετε το παιδί σας, αν έχει επιληψία, να ζήσει καλύτερα;

1. Σχολείο και Μάθηση

Τα παιδιά που έχουν επιληψία έχουν συνήθως καλές μαθησιακές ικανότητες, χωρίς κάποιο γνωστικό πρόβλημα. Ορισμένα όμως, αντιμετωπίζουν μαθησιακά προβλήματα.

Τα μαθησιακά προβλήματα συσχετίζονται με την επιληψία με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι αναπτυξιακές διαταραχές και τα νευρολογικά σύνδρομα μπορούν να προκαλέσουν επιληπτικές κρίσεις. Έτσι, ένα παιδί μπορεί να έχει επιληψία ως μέρος ενός νευροαναπτυξιακού προβλήματος, όπως το σύνδρομο Lennox-Gastaut. Επιπρόσθετα, τα φάρμακα για την επιληψία μπορούν να επηρεάσουν την συγκέντρωση και την ικανότητα σκέψης, με αποτέλεσμα τις μαθησιακές δυσκολίες. (Με αυτούς τους τρόπους θα βοηθήσετε ένα αυτιστικό παιδί να αναπτυχθεί σωστά)

Είναι πολύ σημαντικό να υποβάλετε σε τεστ μαθησιακών δυσκολιών το παιδί σας, ώστε σε περίπτωση που αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα να βρείτε τις δεξιότητές που επηρεάζονται. Αυτό είναι και το πρώτο βήμα για να βοηθήσετε το παιδί σας να λειτουργήσει όσο το δυνατόν καλύτερα στο σχολικό περιβάλλον. Όταν βγουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων, τότε μπορείτε να συζητήσετε με τους εκπαιδευτικούς του παιδιού σας το ενδεχόμενο ειδικής παρέμβασης στο σχολείο.

2. Κοινωνική ζωή

Οι φιλίες και η κοινωνικότητα είναι σημαντική για όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως ηλικίας. Μερικά παιδιά είναι φυσικά κοινωνικά, ενώ άλλα δεν είναι.

Η επιληψία μπορεί να εμποδίσει την κοινωνική ανάπτυξη ενός παιδιού, εάν επηρεάζει την αυτοπεποίθησή του. Ορισμένα παιδιά που έχουν επιληψία ως μέρος ενός νευροαναπτυξιακού προβλήματος, όπως ο αυτισμός, παρουσιάζουν ελλείμματα στις κοινωνικές τους ικανότητες. (Γιατί τα κορίτσια εκδηλώνουν συμπτώματα αυτισμού συχνότερα από τα αγόρια;)

Ως γονέας, για να βοηθήσετε την κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού σας, αρχίστε σε πρώτο στάδιο να το ακούτε και να το βοηθάτε, ενθαρρύνοντάς το να παίξει με τους συνομήλικούς του ή με παιδιά που έχουν παρόμοια θέματα. Προσπαθήστε να προσαρμόσετε τον χρόνο που παίζει το παιδί σας με άλλα παιδιά, δίνοντας του την ευκαιρία να εξοικειωθεί. Αν το παιδί σας δεν είναι πολύ κοινωνικό, μην του ασκήσετε πίεση. Αν θεωρείτε ότι υπάρχει πρόβλημα αλληλεπίδρασης με άλλα παιδιά, τότε μιλήστε με τους εκπαιδευτικούς του και με επαγγελματίες ψυχικής υγείας, οι οποίοι θα σας δώσουν τις κατάλληλες συμβουλές. (Η υπερβολική κοινωνικότητα βλάπτει την υγεία;)

3. Ομάδες Υποστήριξης

Η σύνδεση με ομάδες υποστήριξης, θα βοηθήσουν τόσο εσάς όσο και το παιδί σας. Μπορείτε να αποταθείτε στον γιατρό σας ή να ψάξετε τοπικές και διαδικτυακές ομάδες υποστήριξης.

Υπάρχουν ομάδες υποστήριξης για άτομα που πάσχουν από επιληψία, ομάδες υποστήριξης της οικογένειας και ομάδες για άτομα που αντιμετωπίζουν διάφορα άλλα προβλήματα και δυσκολίες.

Συμμετέχοντας σε τέτοιες ομάδες θα ενημερωθείτε περεταίρω για στρατηγικές διαχείρισης διαφόρων ζητημάτων, όπως η σωστή λήψη φαρμάκων, για τρόπους ενημέρωσης των δασκάλων και άλλων φροντιστών του παιδιού σας για την κατάστασή του, την ίδια ώρα που θα νιώσετε καλύτερα συνειδητοποιώντας ότι δεν είστε μόνοι και ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εκεί έξω που ζουν με επιληψία. (Ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα σε ένα επιληπτικό επεισόδιο και στην επιληψία;)

4. Ψυχική υγεία

Τα παιδιά που πάσχουν από επιληψία κινδυνεύουν να παρουσιάσουν προβλήματα διάθεσης, ιδιαίτερα κατάθλιψη. Παρά το γεγονός ότι ως γονέας θα στηρίξετε το παιδί σας, όπως όλα τα παιδιά, έτσι και το δικό σας θα περάσει από περιόδους που θα αντιμετωπίσει προβλήματα με τη διάθεσή του ή και σοβαρότερα ψυχολογικά προβλήματα.

Συζητήστε από νωρίς με έναν ειδικό για αυτό το ζήτημα, ο οποίος θα σας συστήσει εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου και αν είναι απαραίτητο θα σας χορηγήσει κάποια φαρμακευτική αγωγή.


+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Helping Your Child Thrive With Epilepsy https://www.verywellhealth.com/helping-your-child-with-epilepsy-thrive-5193079

Evaluation of the clinical characteristics of children with autism spectrum disorder and epilepsy and the perception of their parents on quality of life https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0920121121000528

Psychopathology and Quality of Life in Children with Epilepsy: A Cross-Sectional Study https://link.springer.com/article/10.1007/s12098-021-03685-w

Executive function and depressed mood are independently disruptive to health-related quality of life in pediatric temporal lobe epilepsy https://www.epilepsybehavior.com/article/S1525-5050(20)30861-1/fulltext

Trajectories of quality of life 10 years following a diagnosis of epilepsy in childhood https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/epi.16579